Rotavirusinfektio on lasten vatsatauti – rokote suojaa
Tietoa | Lapset

Rotavirusinfektio on lasten vatsatauti – rokote suojaa

Rotavirus aiheuttaa etenkin pienille lapsille ärhäkän suolistoinfektion, jolta voi suojautua kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvalla rokotteella.


Julkaisupäivä: 30.1.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Rotavirusinfektio on rotaviruksen aiheuttama akuutti suolistoinfektio, jota esiintyy eniten 6–18 kuukauden ikäisillä lapsilla. Se on lasten yleisin syy ripuli- ja oksennustautiin. Infektioon voivat sairastua kaikki ikäryhmät, mutta vakavin se on pienillä lapsilla (tätä suolistoinfektiota esiintyy harvoin alle kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla). Kuten flunssat, myös suoliston virusinfektio on yleisin talvella, mutta infektiota esiintyy kaikkina vuodenaikoina.

Maailman terveysjärjestö on arvioinut, että yli 60 prosenttia kaikista akuuteista alle viisivuotiaiden lasten maha-suolistoinfektioista on viruksen aiheuttamia. Rotavirus on suurin syy pienten lasten vaikeaan ripuliin ja johtaa vuosittain 454 000–705 000 kuolemantapaukseen maailmassa. Noin puolet kaikista sairaalahoitoa vaativista ripuleista johtuu rotaviruksesta sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa.

Miten rotavirusinfektio etenee?

Yleensä tartunnan saamisesta kestää kahdesta kolmeen päivää infektion puhkeamiseen. Oireita ovat muun muassa ripuli, oksentelu ja kuume, ja pikkulapsilla tauti voi edetä vakavaksi. Oksentelu loppuu yleensä yhden tai kahden vuorokauden kuluessa, mutta ripuli voi kestää neljästä kuuteen päivää. Kuume on yleensä lievä, ja lapset voivat olla myös kuumeettomia.

Ongelma pienten lasten kohdalla voi olla suuri nestehukka, jota ei pystytä korvaamaan nesteytyksellä. Vakavan kuivumisen merkkejä ovat väsymys, jano, pieni virtsamäärä, akuutti laihtuminen, kuivat limakalvot, sisään painuneet silmät, ihon kimmoisuuden väheneminen ja nopea syke. Tällaiset oireet ovat syy sairaalahoitoon.

Miten rotavirusinfektio syntyy?

Virus tarttuu useimmiten infektiota kantavien ihmisten ulosteista. Se tapahtuu useimmiten siten, että sairastunut tai joku, joka hoitaa sairastunutta, on laiminlyönyt käsien pesun wc-käynnin jälkeen. Joissakin tapauksissa virus voi myös tarttua syljen ja yskimisen kautta tai oksennuksista. Virusta voi myös saada elimistöönsä viruksella saastuneen ruuan tai juoman välityksellä tai hengitysteiden kautta.

Vatsatauti on erittäin tarttuva. Ympäristöissä, joissa on paljon ihmisiä, kuten päiväkodissa ja sairaaloissa, tauti leviää nopeasti sekä potilaisiin että henkilökuntaan. Lapset ovat lisäksi erityisen alttiita vatsataudille, koska heidän puolustusjärjestelmänsä on kehittymättömämpi kuin aikuisilla.

Toteaminen ja hoito

Yleensä ei ole tarpeellista ottaa verikokeita viruksen löytämiseksi. Sairaus diagnosoidaan vatsataudiksi oireiden perusteella, ja sen enempää ei välttämättä tarvitse tehdä. Joskus viruksen määrittämiseen voidaan käyttää pikatestiä. Niissä harvoissa tapauksissa, joissa tauti on vakava, virus voidaan tunnistaa ottamalla ulostenäytteet, jotka sitten tutkitaan eri menetelmillä sairaalassa.

Vatsatauti on useimmille vaaraton sairaus, ja tauti menee ohi 3–7 päivän kuluessa. Yksi mahdollinen ongelma on kuitenkin kuivuminen. Lapsi menettää paljon nestettä sekä oksentelun että ripulin mukana, ja lisäksi ruokahalu ja jano heikkenevät taudin aikana. Kuivuminen voi poikkeustapauksissa aiheuttaa vakavia ongelmia, erityisesti alle kahden vuoden ikäisille lapsille. Kuivumisen välttämiseksi on tärkeää juoda paljon. Pienet virtsamäärät ja tumma virtsa ovat merkkejä siitä, että lapsi ei saa riittävästi nestettä. Pikkulapsilla kuivuminen voi myös näkyä voimattomuutena ja velttoutena, ja mahdollisesti ärtyneisyytenä.

Tärkein osa hoitoa on siis nesteen saaminen. Seuraavat neuvot voivat auttaa vatsataudissa:

  • On tärkeää palauttaa kehon nestetasapaino juomalla paljon nestettä. Keho vastaanottaa nesteen parhaiten, jos juo vähän kerrallaan ja usein, ja se voi myös auttaa hieman pahoinvointiin. Jatka juomista usein niin kauan kuin uloste on löysää.
  • Apteekista voi ostaa erityisiä nestekorvikkeita, jotka korvaavat myös kehon suolan ja sokerin tarpeen, mikä on tärkeää, jos oksentaa paljon tai ripuli on erityisen voimakas. Kotona voi tehdä oman sekoituksen mehusta ja suolaisesta vichystä.
  • Tärkeintä on saada nestettä. Virvoitusjuomia ja vahvoja mehuja on mahdollisuuksien mukaan vältettävä, koska ne lisäävät nesteen määrää suolistossa ja voivat pahentaa ripulia. Jos nestekorvikkeita ei voida käyttää, pienet määrät suolakeksejä tai vastaavia voivat olla hyvä lisä.
  • Jos ei pysty syömään lyhyen jakson aikana, siitä ei ole vaaraa, mutta taudista paranee nopeammin, jos jatkaa syömistä, vaikka oksentaakin. Kokeile mielellään helposti sulavaa ruokaa kuten jogurttia, keittoja, keksejä, raastettua omenaa ja vastaavaa, kunnes ruokahalu palaa. Savukkeita, kahvia ja alkoholia on vältettävä sairauden aikana.

Milloin saa palata päiväkotiin?

Akuuttia ripulitautia sairastavat lapset voivat palata tarhaan kaksi vuorokautta oireiden häviämisen jälkeen. Tämä pätee myös vaippaikäisiin lapsiin. Lapsia, joilla on normaalisti taipumusta löysään ulosteeseen, ei tarvitse pitää poissa esikoulusta. Vanhemmat ratkaisevat itse, onko lapsen ripuli epänormaali.

Rokote rotavirusta vastaan

Rokote rotavirusta vastaan on nykyään tärkein strategia taudin levinneisyyden vähentämiseksi ympäri maailmaa. Suomessa rotavirusrokote on kansallisessa rokotusohjelmassa, ja rokote annetaan ilmaiseksi  6–31 viikon ikäisille lapsille. Rokotusohjelmassa käytetään RotaTeq-rokotetta, joka sisältää eläviä, taudinaiheuttamiskyvyltään heikennettyjä viruksia ja apuaineina sokereita, suoloja ja puhdistettua vettä.

Milloin on hakeuduttava lääkäriin?

  • Lääkärin on aina tutkittava pikkulapset, joilla on vaikea ripuli tai oksentelua.
  • Lääkärin on tutkittava pikkulapset, jotka näyttävät uupuneilta ja voimattomilta, eivät vaikuta itseltään, eivät jaksa leikkiä ja niin edelleen.
  • Ota yhteys lääkäriin, jos kuivumisen merkkejä esiintyy (pieni virtsamäärä ja tumma virtsa, suun kuivuminen ja jano).
  • Jos vatsakivut ovat kovat, kuume korkea, on verisiä oksennuksia tai verta ulosteessa, on otettava yhteyttä lääkäriin pikaisesti.
  • Kun on vakavan kuivumisen merkkejä, verta ulosteessa tai voimakasta vatsakipua, voidaan tarvita sairaalahoitoa. Sairaaloissa voidaan korvata nestehukka tehokkaasti suonensisäisellä nesteytyksellä. Sairaalahoitoa tarvitaan suhteellisen harvoin.

Lähteet: Medibas, THL
Kuvitus: Shutterstock