Tulirokko aiheuttaa kurkkukipua, kuumetta ja ihottumaa
Tietoa | Lapset

Tulirokko aiheuttaa kurkkukipua, kuumetta ja ihottumaa

Tulirokko eli scarlatina on streptokokkibakteerien aiheuttama kurkkutulehdus, joka aiheuttaa punaista ihottumaa keholle.


Julkaisupäivä: 9.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tulirokko alkaa kurkkukivulla ja 38–40°C kuumeella. Yleiskunto voi heikentyä. Sairastunut voi tulla pikkuhiljaa huonovointiseksi, oksentaa ja saada vatsakipuja. Joillakin korvakivut voivat olla suurin vaiva. ½–2 päivän kuluttua ilmestyy ihottuma, joka on usein selkeä kirkkaanpunainen väri kasvoilla, mutta silmiinpistävä kalpeus suun ympärillä. Ihottumaa on myös niskassa, yläruumissa, nivusissa ja sukuelinten ympärillä. Tyypillistä on myös, että kielen ulkonäkö muuttuu punaiseksi ja turpeaksi, jolloin sitä kuvataan mansikkakieleksi. Kämmenten ja jalkaterien iho voi kuoriutua, ja se tapahtuu noin viikko taudin sairastamisen jälkeen.

Streptokokki-infektiot voivat esiintyä epidemioina, erityisesti syksy- ja talviaikaan. Streptokokkiepidemioissa voidaan löytää ryhmän A beetahemolyyttisiä streptokokkeja (GAS) 30–40 prosentilla kurkkukivusta kärsivistä potilaista. Streptokokkeja esiintyy kurkussa alle kymmenellä prosentilla terveistä henkilöistä, useimmin 3–15-vuotiailla lapsilla.

Tulirokko tarttuu pisaratartuntana

Tulirokossa syntyy elimistössä puolustusreaktio. Elimistö muodostaa vasta-aineita, jotka laukaisevat yliherkkyysreaktion bakteerien myrkkyjä vastaan. Se aiheuttaa tulehduksen ja lisää ihon verenkiertoa, mikä selittää punaisen ihottuman.

Tauti tarttuu pisaratartuntana. Itämisaika on tavallisesti 2–4 päivää. Sairaus alkaa tarttua jo ennen oireiden puhkeamista ja tarttuvuus jatkuu antibioottihoidon jälkeiseen päivään saakka.

Oireita ovat nielutulehdus ja kuume ja kirkkaanpunaisen ihottuman kehittyminen. Mansikkakieli on myös tyypillinen oire. Diagnoosi voidaan siksi useimmissa tapauksissa tehdä varmuudella ilman muita lisätutkimuksia. Streptokokkien osoittaminen pikatestillä nielunäytteestä vahvistaa diagnoosin, jos ollaan epävarmoja.

Iho kuoriutuu toisen sairausviikon aikana, erityisesti käsistä ja jaloista. 

Tauti vaatii antibioottihoidon

A-ryhmän streptokokin aiheuttama nielutulehdus hoidetaan yleensä kymmenen päivän penisilliinikuurilla. Hoito hävittää bakteerit ja sillä ehkäistään komplikaatiot ja vakavampi taudinkulku. Jos sairastuneella on penisilliiniallergia, voidaan käyttää muita antibiootteja.

Lapsi ei tartuta enää seuraavana päivänä hoidon aloittamisesta ja voi mennä tarhaan, jos yleiskunto sen sallii ja lämpöä on alle 38 astetta.

Antibioottihoito puree hyvin

Nielutulehdus paranee yleensä 2–3 päivän hoidon jälkeen, ja se on kokonaan poissa viikon kuluttua. Ihottuma häviää myös viikon kuluessa. Käsien ja jalkojen ihon kuoriutuminen 1–2 viikkoa sairauden alkamisesta on tyypillistä.

Nielutulehdus voi poikkeustapauksissa kehittyä kurkkupaiseeksi. Huomaat, jos hoito ei tehoa kuten pitää. Kurkku tulee tällöin hyvin kipeäksi ja suun avaaminen on vaikeaa. Jos tilanne heikkenee tällä tavalla, on otettava uudelleen yhteys lääkäriin. Hoitoa voidaan silloin tehostaa ja paise voidaan mahdollisesti myös tyhjentää.

Munuaistulehdus tai reumakuume nielutulehduksen sairastamisen jälkeen ovat nykyään erittäin harvinaisia komplikaatioita, mutta niitä esiintyi ennen vanhaan ennen kuin penisilliini saatiin käyttöön.

Vaikka tulirokkoa aiheuttavan streptokokkibakteerin tartunnan voi saada uudestaan, tulirokon voi sairastaa vain kerran. Uusissa infektioissa tauti on useimmiten nielurisatulehdus, ruusu tai verenmyrkytys eli sepsis.

Kuvitus: iStockphoto