Vihurirokko aiheuttaa sikiövaurioiden riskin
Tietoa | Lapset

Vihurirokko aiheuttaa sikiövaurioiden riskin

Vihurirokko on ihottumaa ja kuumetta aiheuttava lastentauti. Sen aiheuttaa rubellavirus.


Julkaisupäivä: 9.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Vihurirokolla eli rubellalla, on 2–3 viikon itämisaika. Se tarkoittaa sitä, että tartunnan saamisesta kuluu 2–3 viikkoa sairauden puhkeamiseen. Tauti tarttuu pisaratartuntana, ja tartuntavaara on olemassa jo viikkoa ennen ihottuman puhkeamista.

Kun sairaus puhkeaa, se nostaa yleensä lievää kuumetta ja pieniläiskäistä ihottumaa. Vihurirokon ja tuhkarokon erottaa siitä, että tuhkarokossa ihottumaläiskät yhdistyvät suuremmiksi alueiksi ja pysyvät pitempään.

Ihottuma alkaa yleensä kasvoista ja leviää muutaman päivän kuluessa rintaan, selkään, käsivarsiin ja sääriin. Ihottuma on vaaleanpunaista, ja läiskät halkaisijaltaan pari millimetriä. Ihottuma häviää yleensä muutaman päivän kuluessa.

Kaulassa, niskassa ja korvien takana olevat imusolmukkeet ovat yleensä turvonneet ja hieman arat. Sairauden aikana on yleisesti ohimeneviä niveltulehduksia.

Vihurirokkoon sairastuneiden potilaiden määrä on vähentynyt jyrkästi sen jälkeen, kun rokotusohjelma sairautta vastaan aloitettiin (MMR-rokote). Länsimaissa tauti on nykyään lähes kadonnut rokotusten vuoksi. Maailman terveysjärjestön tavoitteena onkin hävittää rubella Euroopan alueelta. Vihurirokkoa esiintyy edelleen muualla maailmalla, joten rokottamattomilla on vaara saada tartunta matkailun yhteydessä.

Miten vihurirokkoa hoidetaan?

Sairaushistoria ja oireet ovat luonteenomaisia ja tyypillisissä tapauksissa diagnoosi on helppo tehdä. Mutta ongelmana voi olla, että erittäin harva lääkäri ja vanhempi on nähnyt sairauden ja siten ei myöskään tunnista sitä niin helposti. Jos diagnoosista on epävarmuutta, verikoe vasta-aineiden osoittamiseksi antaa selvyyden. Sylkitestiä käytetään myös viruksen osoittamiseen.

Vihurirokkoviruksen tappamiseen ei ole olemassa mitään tehokasta hoitoa. Tärkeintä on siksi välttää tartuntaa, sekä lievittää oireita parhaalla mahdollisella tavalla, kun on sairastunut.

Jos et ole saanut rokotusta ja sairastanut tautia aiemmin, sinun on vältettävä kontaktia tartunnan saaneeseen tartunta-aikana. Erityisen tärkeää tämä on raskaana oleville, koska vihurirokko raskauden aikana aiheuttaa suuren sikiövaurioiden riskin. Taudin seurauksena sikiölle voi tulla pysyviä vaurioita: niin sanottu synnynnäinen vihurirokko-oireyhtymä.

Saako lapsen viedä päivähoitoon?

Yleensä suositellaan, että vihurirokkoa sairastavat lapset voivat palata tarhaan viisi päivää sen jälkeen, kun ihottuma tulee näkyviin. Mutta jos kaikki muut lapset tarhassa on rokotettu, ei ole mitään perusteita pitää lasta kotona sen jälkeen, kun kuume on laskenut.

Sairastettu tauti antaa elinikäisen suojan

Vihurirokko on yleensä vaaraton sairaus, joka menee ohi itsestään 5–10 päivän kuluessa. Vihurirokko aiheuttaa usein ohimeneviä nivelvaivoja, toisin sanoen sormien ja jalkojen turvotusta ja jäykkyyttä. Se on vaaraton komplikaatio, joka menee myös ohi ilman hoitoa, mutta nivelvaivat voivat pysyä muutamia päiviä kauemmin kuin varsinainen sairaus. Vihurirokko voi myös äärimmäisen harvoissa tapauksissa johtaa aivotulehdukseen.

Sairastettu tauti antaa elinikäisen immuniteetin. On raportoitu henkilöistä, jotka ovat sairastaneet taudin kaksi kertaa. Sen oletetaan johtuvan siitä, että yhden sairaustapauksista on aiheuttanut toinen virus, jonka taudinkulku on ollut samanlainen.

Rokote antaa suojan yli 95 prosentille. Jos hedelmällisessä iässä olevien naisten immuniteetista on epävarmuutta, suositellaan verikoetta ja mahdollisesti ylimääräistä rokotetta (paitsi raskauden aikana), jos veren vasta-ainemäärät ovat erittäin alhaiset.

Rokote suojaa sikiövaurioilta

Infektio äidillä ensimmäisten kolmen raskauskuukauden aikana aiheuttaa suuren vakavien sikiövaurioiden vaaran. Infektiot myöhemmässä vaiheessa raskautta voivat johtaa pienempiin vaurioihin, kuten huonokuuloisuuteen. Komplikaatiot infektion yhteydessä ovat harvinaisia raskauden puolivälin jälkeen.

Sikiövauriot ovat syy siihen, että kaikille tarjotaan rokotetta, joka antaa eliniäisen suojan vihurirokkoa vastaan. Raskaana olevien, jotka on rokotettu tai jotka ovat sairastaneet taudin, ei toisin sanoen tarvitse pelätä kontaktia henkilöihin, joilla on vihurirokko.

Rubellarokote (MMR) sisältää elävää, heikennettyä virusta. Rokote kuuluu lasten perusrokotusohjelmaan.

Kuvitus: iStockphoto