Miten toimia, kun lapsella on kuumetta?
Tietoa | Lapset

Miten toimia, kun lapsella on kuumetta?

Lapsille nousee kuume aikuisia helpommin, ja lapsi myös yleensä kestää kuumetta hyvin. Joissain tapauksissa voidaan kuitenkin tarvita lääkärin hoitoa.


Julkaisupäivä: 5.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Lapsella on kuumetta, kun lämpötila on yli 38 astetta (peräsuolesta mitattuna). Kuume ei itsessään ole sairaus. Kuume on elimistön reaktio infektioihin ja muihin sairauksiin, ja se auttaa elimistöä taistelemaan niitä vastaan. Lapsille nousee herkemmin kuume kuin aikuisille, eikä korkean kuumeen tarvitse tarkoittaa sitä, että lapsi on valtavan sairas.

Sekä bakteeri- että virusinfektiot voivat aiheuttaa kuumetta. Virusinfektio on yleisin.

Onko hoito antibiooteilla tarpeellista?

Lapsi kestää yleensä kuumetta hyvin, ja kuume laskee useimmiten itsestään. Jos kuume johtuu virusinfektiosta, antibioottihoito ei auta vaivoihin eikä tervehdytä lasta nopeammin.

Antibioottihoito on tarpeellinen ainoastaan silloin, kun lääkäri toteaa hoitoa vaativan bakteeritulehduksen. Antibiootit voivat aiheuttaa sairaalle lapselle ylimääräisiä vaivoja, esimerkiksi ripulia ja oksentelua.

Näin voit auttaa lasta

Tärkeintä on lievittää lapsen epämukavaa oloa sillä aikaa, kun elimistö itse huolehtii tulehduksesta. Anna lapsen itse päättää omasta toiminnan tasostaan.

  • Anna runsaasti juotavaa.
  • Jos kuume vaivaa lasta, voit antaa kuumetta alentavaa lääkettä. Lääkettä suositellaan antamaan silloin, kun kuumetta on yli 38,5 astetta. Parasetamoli on suositeltavin valmiste, koska se on tehokas ja sillä on vähän sivuvaikutuksia. Lapsi ei parane nopeammin, vaikka hän saa kuumetta alentavia lääkkeitä. Jos lapsen vointi on hyvä, kuumetta alentavat valmisteet eivät ole välttämättömiä.
  • Kevyt vaatetus ja viileä huonelämpötila voivat helpottaa lapsen oloa.
  • Kun kuume on korkea, sinun tulee käydä katsomassa lasta ainakin kerran yössä ja tarkkailla vointia: onko lapsella ihottumaa ja oksentaako hän? On tärkeämpi tarkkailla lapsen yleiskuntoa kuin lämpötilaa.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos jotain seuraavista ilmenee:

  • Lapsi vaikuttaa hyvin uupuneelta.
  • Lapseen on vaikea saada yhteyttä.
  • Lapsella on ihottumaa, joka ei häviä, kun ihoa vasten painetaan lasi.
  • Lapsen niska on jäykkä.
  • Lapsen on vaikea hengittää tai hengitys on hyvin nopeaa.
  • Lapsi ei pysty juomaan.
  • Kuume ei laske kahden tai kolmen päivän kuluessa.

Lapsen ensimmäisen kuuden elinkuukauden aikana voi olla vaikea arvioida tämän yleiskuntoa. Kiinnitä enemmän huomioita kuumeen aiheuttamiin oireisiin. Ota yhteys lääkäriin, jos olet epävarma.

Antibiootit eivät tehoa viruksiin

Antibiootit ovat tärkeitä ja tehokkaita lääkkeitä bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoidossa. Virheellinen antibioottien käyttö voi johtaa vastustuskykyisten eli resistenttien bakteerien kehittymiseen. Se tarkoittaa, että antibioottihoito ei enää tehoa näihin bakteereihin.

Antibiootit eivät tehoa viruksiin eivätkä lievitä virustulehduksen aiheuttamia oireita. Virukset ovat syynä useimpiin nielutulehduksiin, korvatulehduksiin ja sivuontelotulehduksiin sekä kaikkiin flunssiin. Elimistö taistelee normaalisti itse virusinfektioita vastaan.

Myös monet bakteeriperäiset infektiot menevät ohi itsestään ilman antibioottien käyttöä. Useimpien infektioiden yhteydessä suositellaan tilanteen tarkkailua 2–3 päivän ajan.

Milloin antibiootit ovat välttämättömiä?

Kun lääkäri on arvioinut, että lapsella on infektio, joka on hoidettava antibiootilla, on tärkeä, että kuuri otetaan loppuun lääkärin ohjeiden mukaisesti. Seuraa tilannetta ja ota uudelleen yhteyttä lääkäriin, jos hoito ei tehoa odotetulla tavalla.

Kuvitus: iStockphoto