Mitä tehdä, kun lapsella on nielutulehdus?
Tietoa | Lapset

Mitä tehdä, kun lapsella on nielutulehdus?

Useimmat nielutulehdukset aiheutuvat viruksesta. Jos oireet ovat merkittäviä, kyseessä voi olla streptokokkibakteerien aiheuttama nielutulehdus.


Julkaisupäivä: 29.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Useimmat nielutulehdukset aiheutuvat viruksesta. Näiden nielutulehdusten yleisimmät oireet ovat kurkkukipu, kipu kun lapsi nielee, flunssa, yskä, vuotava nenä sekä lihas- ja nivelkivut.

Jos lapsella on korkea kuume, tulehtuneet nielurisat sekä suurentuneet ja arat imusolmukkeet kaulan etupuolella ilman flunssan oireita, syynä voi olla streptokokki A-bakteerin aiheuttama infektio.

Tarvitaanko antibioottikuuri?

Nielutulehdus voi olla kipeä, mutta useimmat nielutulehdukset menevät ohi itsestään. Antibioottihoito ei lievitä viruksen aiheuttaman tulehduksen kipua, eikä lapsi parane nopeammin. Antibiootit voivat aiheuttaa sairaalle lapselle ylimääräisiä vaivoja, esimerkiksi ripulia ja oksentelua.

Vain niissä tapauksissa, joissa lääkäri toteaa nielutulehduksen olevan streptokokki A-bakteerin aiheuttama, antibioottihoito on tarpeellinen.

Näin voit helpottaa lapsen oloa

Tärkeintä on lievittää lapsen epämukavaa oloa sillä aikaa, kun elimistö itse huolehtii tulehduksesta.

  • Anna lapselle kipulääkettä (esimerkiksi parasetamolia 2–3 kertaa päivässä). Jos lapsella on kuumetta, lääke vaikuttaa myös kuumetta alentavasti.
  • Anna sellaista ruokaa ja juomaa, joka lapsen on helpompi niellä, esimerkiksi jäätelöä.
  • Hakeudu lääkäriin uudelleen, jos lapsi vaikuttaa erittäin voipuneelta, kuume on korkea eikä hän pysty syömään eikä juomaan.

Antibiootit eivät tehoa viruksiin

Virukset ovat syynä useimpiin nielutulehduksiin, korvatulehduksiin ja sivuontelotulehduksiin sekä flunssiin. Elimistö taistelee normaalisti itse virusinfektioita vastaan. Antibiootit eivät tehoa lainkaan viruksiin eivätkä myöskään lievitä vaivoja.

Myös monet bakteeriperäiset infektiot menevät ohi itsestään ilman antibioottien käyttöä. Useimpien infektioiden yhteydessä suositellaan tilanteen tarkkailua 2–3 päivän ajan.

Antibioottiresistentit eli antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat lisääntyvä ongelma. Sairaaloiden ulkopuolella käytetään paljon antibiootteja hengitystieinfektioiden hoitoon, erityisesti lapsilla. Jotta antibiootit säilyvät tehokkaina lääkkeinä, on tärkeä rajoittaa antibioottien virheellistä käyttöä virusinfektioiden hoidossa.

Jos olet epävarma, onko lapsellasi infektio, joka tulee hoitaa antibiooteilla tai muilla lääkkeillä, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin. Lääkäri antaa myös ohjeita siitä, miten voit parhaiten helpottaa lapsen vaivoja, kunnes infektio menee ohi.

Kuvitus: iStockphoto