Lähes kaikki lapset sairastuvat vaarattomaan vauvarokkoon
Tietoa | Lapset

Lähes kaikki lapset sairastuvat vaarattomaan vauvarokkoon

Vauvarokko on lievä virussairaus, joka nostaa kuumeen ja sitä seuraavan ihottuman. Tauti on yleisin ½–3-vuotiaiden ikäryhmässä.


Julkaisupäivä: 5.10.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Vauvarokko tai ”kolmen päivän kuume” on lievä ja vaaraton virussairaus, joka nostaa kuumetta ja ihottumaa pienillä lapsilla. Lääkärit kutsuvat tautia nimellä exanthema subitum tai roseola infantum.

Itämisaika, toisin sanoen aika siitä, kun lapsi saa tartunnan siihen, kun tauti puhkeaa, on 5–10 päivää.

Vauvarokko on erittäin yleinen sairaus, johon lähestulkoon kaikki lapset sairastuvat. Useimmat saavat tartunnan 2–3 ensimmäisen elinvuoden aikana, ja kaikkein yleisimmin ensimmäisen elinvuoden loppupuolella. Tauti ei ole riippuvainen vuodenajasta.

Vauvarokon aiheuttaa herpesvirus

Vauvarokko johtuu herpesviruksesta – yleensä ihmisen herpesviruksesta 6 (HHV-6), joissakin tapauksissa HHV-7:stä. Nämä virukset ovat sukua, mutta eroavat niistä viruksista, jotka aiheuttavat yskänrokkoa ja sukuelinherpesinfektioita.

Kuten monet muut virustaudit, vauvarokko leviää henkilöltä toiselle pisaratartuntana hengitysteiden kautta tai syljen välityksellä – esimerkiksi, jos kaksi lasta käyttää samaa kuppia. Tauti on tarttuva kuumeen alkamisesta lähtien ja kunnes ihottuma on hävinnyt. Vauvarokko esiintyy yleisimmin yksittäisinä tapauksina ja puhkeaa harvoin epidemioina.

Oireina kuumetta ja ihottumaa

Sairaus on täysin vaaraton. Se alkaa yleensä kuumeella 1–3–5 päivän aikana, ja sitä seuraa ihottuma kuumeen laskiessa. Joillakin kuume kestää lyhyen aikaa, ja ihottuma voi olla niin heikko, että se on tuskin havaittava. On todennäköistä, että monet lapset sairastavat taudin ilman havaittavia oireita. 

Tyypillistä on, että lapselle nousee äkkiä korkea, 39–40 asteen kuume. Kuume kestää tavallisesti 3–5 päivää. Useimmiten sairaus ei juuri vaivaa lapsia, pois lukien korkean kuumeen aiheuttamat lievät vaikutukset. Joidenkin kurkku voi olla kipeä ja nenä vuotaa. Kaulan rauhaset saattavat turvota. Kun kuume laskee, ilmestyy heikosti punertava ja pienipilkkuinen ihottuma ylävartaloon, selkeimmin rintaan ja selkään. Ihottumaa voi näkyä myös käsivarsissa, kaulalla ja kasvoilla. Ihottuma vaalenee asteittain muutamassa tunnissa tai päivässä ja häviää.

Korkea kuume voi poikkeuksellisesti johtaa kuumekouristuksiin lapsilla, jotka ovat niille alttiita, mutta kuumekouristukset eivät ole tässä sairaudessa sen tavallisempia kuin muissakaan kuumetta aiheuttavissa sairauksissa.

Sairaus tarttuu lähikosketuksessa, yskiessä tai syljen välityksellä. Tartuntavaara on pieni, ja melkein kaikilla isommilla lapsilla ja aikuisilla on ollut tauti, jolloin he ovat immuuneja uudelle tartunnalle. Useimmat lapset ovat terveitä viikon sisällä kuumeen alkamisesta.

Tauti ei vaadi hoitoa

Tautia ei tarvitse hoitaa. Kuumetta alentavia lääkkeitä (parasetamoli) voidaan käyttää, jos kuume aiheuttaa vaivoja. Yleisesti suositellaan, kuten kaikkien muiden virusinfektioiden yhteydessä, että lapsi ei palellu tai altistu muulla tavalla ylimääräiselle rasitukselle niin kauan kun yleiskunto on jossain määrin heikentynyt sairauden aikana.

Lapsi voi mennä tarhaan, vaikka hänellä on ihottumaa. Jos lapsella on yli 38 astetta kuumetta tai hän on heikkokuntoinen, hänen pitää pysyä kotona, kunnes kuume on laskenut ja yleiskunto on hyvä. 

Ota yhteyttä lääkäriin, jos lapsen yleiskunto on huono tai jos kuume tai ihottuma kestävät yli viikon.

Kuvitus: iStockphoto