Allerginen silmätulehdus voi helpottaa iän myötä – tipat tehokas hoito

Allerginen silmätulehdus voi helpottaa iän myötä – tipat tehokas hoito

Allerginen silmätulehdus oireilee yleensä punaisin, vuotavin ja kutisevin silmin. Paras hoito on allergeenien välttäminen ja säännöllinen allergiatippojen käyttäminen.


Julkaisupäivä: 29.3.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tietoa allergisesta silmätulehduksesta:

  • Allerginen silmätulehdus eli konjunktiviitti on silmän uloimman kalvon, sidekalvon, tulehdus, jonka aiheuttaa allerginen reaktio.
  • Oireet ovat yleensä punaiset ja vuotavat silmät sekä ikävä kutina, ja kyynelneste voi olla normaalia paksumpaa.
  • Yleisimmät laukaisevat tekijät ovat siitepöly, eläinten karvat ja hilse, meikki ja silmätipat, mutta usein tulehdukselle ei löydy mitään selvää syytä.
  • Sairaushistoria on yleensä tyypillinen: oireet laukeavat tietyissä tilanteissa tai tiettyinä vuodenaikoina. Joissakin tapauksissa voi olla perusteltua tehdä allergiatesti, mutta se ei yleensä ole tarpeen.
  • On tärkeää välttää mahdollisuuksien mukaan oireiden laukaisijaa. Silmätippoja voidaan käyttää ensiapuna ja/tai ennaltaehkäisevänä hoitona.
  • Oireet lievittyvät yleensä iän myötä, ja monilta ne häviävät kokonaan aikuisiässä.

Mikä allerginen silmätulehdus on?

Allerginen silmätulehdus eli allerginen konjunktiviitti tai sidekalvontulehdus on silmän uloimman kalvon, sidekalvon, tulehdus, jonka aiheuttaa allerginen reaktio. Sidekalvo eli konjuktiivi peittää silmäluomen sisäpuolen ja silmän etuosan sarveiskalvoon saakka eli se peittää silmän valkoisen osan. 

Allerginen silmätulehdus on hyvin yleinen sairaus. Sairaus voi ilmetä akuutteina kohtauksina tai jaksoittaisina pysyvinä oireina muutaman päivän ja joskus viikkojen ajan. Vaivat ovat yleensä kausiluonteisia.

Millaisia oireita allerginen silmätulehdus aiheuttaa?

Tyypillisiä oireita ovat punaiset ja vuotavat silmät sekä ikävä kutina. Kyynelneste on usein tavallista paksumpaa. Kirkas auringonvalo tai muu voimakas valo voi tuntua epämukavalta. Allerginen silmätulehdus vaikuttaa molempiin silmiin. Monilla allergisesta sidekalvotulehduksesta kärsivillä potilailla myös muita allergiaoireita, kuten nenän tukkoisuutta (heinänuha), ihottumaa ja astmaa.

Mikä aiheuttaa allergisen silmätulehduksen?

Yleisimmät laukaisevat tekijät ovat siitepöly, eläinten karvat ja hilse tai meikki ja silmätipat, mutta usein tulehdukselle ei löydy mitään selvää syytä.

On tavallista erottaa toisistaan akuutti ja krooninen allerginen sidekalvontulehdus. Akuutti tulehdus on yleensä kausiluonteinen (liittyy siitepölyyn), mutta sitä voi esiintyä myös ympäri vuoden, jos reagoi esimerkiksi huonepölyyn tai eläinten karvoihin. Krooninen allerginen sidekalvontulehdus ei ole yhtä yleinen, mutta se on usein hyvin hankala. Ihottumasta kärsivät ihmiset ovat yliedustettuina kroonisessa allergisessa silmätulehduksessa.

Allerginen silmätulehdus ei tartu. On kuitenkin tavallista, että sairaus vaivaa useampia perheenjäseniä, koska allergiset reaktiot ovat perinnöllisiä.

Miten sairaus diagnosoidaan?

Sairaushistoria on yleensä tyypillinen: oireet laukeavat tietyissä tilanteissa tai tiettyinä vuodenaikoina. On erityisen tärkeää, että lääkärille kerrotaan reaktioista lemmikkieläimille, kausivaihteluista ja perheen allergioista.

Joissakin tapauksissa voi olla perusteltua tehdä allergiatesti. Monissa tapauksissa mukana on useita eri allergiaa aiheuttavia tekijöitä, eikä tarvitse selvittää tarkalleen, mille reagoi. Omat kokemukset ja tiedot voivat olla yhtä tärkeitä kuin allergiatesti.

Miten allergista silmätulehdusta hoidetaan?

On tärkeää yrittää itse miettiä, mikä allergisen reaktion aiheuttaa ja jos mahdollista, välttää oireiden laukaisijaa.

Lääkehoitoa voidaan käyttää ensiapuna ja/tai ennaltaehkäisevänä hoitona. Ensiapu muodostuu silmätipoista, jotka sisältävät allergista reaktiota lieventäviä aineita. Käytettävissä on useita eri vaihtoehtoja ilman reseptiä tai reseptillä.

Ennaltaehkäisevää hoitoa käytetään estämään kohtauksia jaksoina, jolloin saa helposti oireita, esimerkiksi siitepölykautena. On olemassa useita erilaisia allergiaoireita lieventäviä silmätippoja, eikä ole harvinaista, että joutuu yhdistämään erilaisia lääkkeitä täyden vaikutuksen saamiseksi. Usein voi myös olla perusteltua ottaa antihistamiinitabletteja, varsinkin jos allergiaoireita on myös muualla (nenä, keuhkot, iho).

Jos allergialääkkeitä tarvitsee säännöllisesti, ne saa reseptillä edullisemmin kuin käsikauppatuotteina.

Paraneeko allerginen silmätulehdus?

Allerginen silmätulehdus on vaaraton, mutta ikävä sairaus. Oireet lievittyvät yleensä iän myötä, ja monilta ne häviävät kokonaan aikuisiässä.

Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, lääketieteen tohtori ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Kuvitus: Shutterstock

Onko oireiden taustalla kuitenkin kuivasilmäisyys?