Koivuallergian siedätyshoito normalisoi nenän limakalvoa

Koivuallergian siedätyshoito normalisoi nenän limakalvoa

Tuore tutkimus paljastaa, että koivuallergian siedätyshoito muokkaa nenän limakalvoa terveempään suuntaan.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan koivuallergian siedätyshoidolla on suotuisia vaikutuksia sekä geenien ilmentymiseen nenän limakalvon pintakerroksessa että limakalvon mikrobistoon.

Tutkimusryhmä keräsi viideltä tupakoimattomalta terveeltä aikuiselta ja kuudelta koivuallergikolta nenän limakalvon pintakerrosta, eli nenäepiteeliä, kahtena peräkkäisenä keväänä ja talvena vuosina 2011 ja 2012.

Puolet koivuallergikoista aloitti koivuallergian pistossiedätyshoidon marraskuussa 2011, kahden ensimmäisen näytteenottokerran jälkeen. Nenänäytteistä tutkittiin uuden sukupolven RNA-sekvensoinnin avulla epiteelin geeni-ilmentyminen eli transkriptomi.

Siedätyshoidon aloittaneilla koivuallergikoilla todettiin oireiden vähentyneen. Lisäksi havaittiin nenäepiteelin transkriptomin uudelleen muokkautumista kohti terveen nenäepiteelin transkriptomia koivun siitepölyaikana.

Muutokset huomattiin peräkkäisinä keväinä otetuissa näytteissä, muttei merkittävästi peräkkäisinä talvina otetuissa näytteissä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että siedätyshoidon aloittaneilla koivuallergikoilla nenänepiteelin mikrobiston monimuotoisuus lisääntyi ja lähentyi terveiden verrokkien nenämikrobiston monimuotoisuutta.

Koivun siitepölyn aiheuttaman allergisen nuhan ja silmän sidekalvon tulehduksen esiintyvyys on Suomessa noin 20 prosenttia. Se on suomalaisten yleisin pitkäaikaissairaus, josta on haittaa muun muassa päivittäisissä töissä tai opinnoissa suoriutumisessa.

Tutkimus julkaistiin The Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Kuvitus: Shutterstock

Lue myös:

Koivuallergia kiusaa: "Aivastan parin sekunnin välein"
Siedätyksestä apu allergiaan? Näin siedätyshoito toimii

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja