Allerginen nuha vaivaa viidennestä suomalaisista – lääkitys helpottaa oireita

Allerginen nuha vaivaa viidennestä suomalaisista – lääkitys helpottaa oireita

Allergisessa nuhassa henkilö on herkistynyt siitepölylle, eläinhilseelle, jauhoille tai muulle valkuaispitoiselle pölylle, harvoin jollekin kemikaalille. Oireita tulee silloin kun altistuu riittävän paljon.

Allergista nuhaa esiintyy runsaalla 20 prosentilla väestöstä. Allergistyyppisiä nuhaoireita esiintyy myös ilman allergiaa. Tällaisia nuhaoireita on noin 30–40 prosentilla keski-ikäisestä väestöstä. Oireet tunnetaan monella nimellä. 


Oireet
Allerginen nuha ja yliherkkyysnuha aiheuttavat aivastelua, kirkasta vuotoa nenästä, nenän tukkoisuutta ja täyttymisen tunnetta nenässä sekä sen sivuonteloissa. Allergisessa nuhassa on useimmiten myös silmien sidekalvon tulehdusta eli konjunktiviittia, jossa silmät punoittavat ja kutiavat ja silmäluomet turpoavat jonkin verran. Ei-allergisessa yliherkkyysnuhassa silmäoireita on vähemmän.

Joka viidennellä allergista nuhaa potevalla on myös astmaoireita.

Jopa 15 prosenttia väestöstä on allergisia koivun ja lepän siitepölyille, noin 10 prosenttia heinäkasvien siitepölylle ja noin 5 prosenttia pujon siitepölylle. Kissa- ja koira-allergisia on noin 5 prosenttia väestöstä. Homeitiöallergian yleisyyttä ei tunneta tarkkaan.

Mikä hyvänsä muukin valkuaispitoinen pöly voi herkistää, kunhan altistus on riittävän voimakas ja pitkäaikainen. Jauhot ja kahvikin voivat herkistää. Homeallergiaakin esiintyy etenkin ulkoilman homeitiöille. Niitä on ilmassa koko lumettoman kauden ajan. Toisilla oireita vain keväällä, toiset oireilevat vain loppukesällä ja syksyllä, jotkut keväästä syksyyn. Sisäilman homeitiöt aiheuttanevat allergista nuhaa vain harvoin.

Ei-allerginen yliherkkyysnuha oireilee eniten ulkona. Vetoisuus, lämpötilan vaihtelu, tupakansavu, tuoksut ja mausteet voivat aiheuttaa yliherkkyyttä. Myös sanomalehden painomuste voi saada aikaan yliherkkyysreaktion.

Allergian toteaminen
Oireet alkavat silloin, kun allergiaa aiheuttava kasvi alkaa kukkia tai henkilö oleskelee samassa tilassa aineen kanssa, jolle hän on herkistynyt. Oireet loppuvat kukinnan loppuessa tai nopeasti sen jälkeen. Nenän limakalvo on silloin turvonnut ja väriltään sinipunainen ja nenän erite kirkasta.

Eläimien aiheuttaman nuhan toteaminen on yleensä yhtä helppoa. Allergia voidaan varmistaa ihopistokokeella tai verikokeella. Homeallergiaa ei toistaiseksi voida vielä testata.

Allerginen nuha pysyy kurissa tavallisesti antihistamiinitableteilla, joita saa ilman lääkemääräystäkin. Myös antihistamiinisumutetta voidaan käyttää paikallisesti.

Toimittaja: Lotta Laine
Lähde: Terveyskirjasto
Kuva: iStockphoto