Koivun siitepöly
Potilastapaukset | Allergia ja astma

Koivuallergia kiusaa: "Aivastan parin sekunnin välein"

Linda Petersson kärsii rajusta siitepölyallergiasta. Keväisin tuntuu jopa siltä, että hänen täytyy aivastaa parin sekunnin välein.

 – Silmät ja nenä vain vuotavat ja tuntuu, että aivastan parin sekunnin välein, näin kuvailee Linda Petersson, 29, keväisin alkavaa siitepölyallergiaansa.

– Olen erityisen allerginen koivun siitepölylle, mutta reagoin myös muiden lehtipuiden, kuten lepän ja pähkinäpensaan siitepölyyn, jota on ilmassa melko aikaisin keväällä. Myös haapa aiheuttaa oireita. 

Siitepölyallergiasta kärsii noin miljoona suomalaista vuosittain. Yli puolella kaikista koivuallergikoista on myös ruoka-aineyliherkkyyttä useille erilaisille ruoka-aineille, kuten hasselpähkinöille, omenoille, päärynöille, manteleille, kiiveille ja persikoille, jotka voivat lisätä ärsytystä. Linda Petersson on yksi niistä, joilla on myös ruoka-aineyliherkkyys. 

– Siitepölyallergian lisäksi olen erittäin herkkä pähkinöille, erityisesti hasselpähkinöille, mutta en pidä sitä yhtä suurena ongelmana kuin koivuallergiaa.

Hoitona allergialääkitys

Siitepölyallergian pahimpia oireita voi lievittää antihistamiinitableteilla, jotka vähentävät sekä silmien että nenän oireita. Lisäksi saatavilla on tulehdusta ehkäiseviä silmätippoja ja kortisonia sisältäviä nenäsuihkeita, jotka hillitsevät nenän allergista tulehdusta. Tämä on ensisijainen hoitomuoto kohtalaisiin ja vaikeisiin oireisiin. 

– Yleensä käytän kortisonia sisältävää nenäsumutetta kerran tai pari kertaa päivässä, kun oireet ovat pahimmillaan. En kuitenkaan pidä nenäsumutteen jatkuvasta käytöstä, koska mielestäni on olemassa vaara, että tulen siitä riippuvaiseksi, Linda naurahtaa. Parasta mitä voin tehdä, on seurata siitepölyennusteita ja välttää ulkoilua niinä aikoina, jolloin tulen hulluksi ulkona.

Linda on aina ollut fyysisesti aktiivinen ja hän käy mielellään lenkillä aamuisin ennen kuin istuu alas päivän ensimmäisen kahvikupillisen ja jogurttikulhon kanssa. Tämä on hyvä tapa, sillä siitepölyn määrä ilmassa on yleensä alhaisempi varhain aamulla kuin myöhemmin päivällä. 

– Onneksi olen henkilö, joka treenaa mieluiten aamulla eikä iltapäivällä tai illalla, koska tiedän siitepölyn määrän olevan yleensä pienempi aamuisin. Se hetki päivästä kuuluu ainoastaan minulle, ja nautin siitä suunnattomasti. Siksi tulen hieman ärtyisäksi ja levottomaksi päivinä, jolloin siitepölypitoisuus on niin korkea, että ulkona oleskeleminen on hankalaa, hän sanoo.

Allergia verottaa elämänlaatua

Linda kertoo, että joskus allergia vaikuttaa hänen yleiseen vointiinsa.

– Sen lisäksi, että saatan ärtyä hyvin helposti ja kanssani on vaikea tulla toimeen, tulen myös vihaiseksi siitä, että niin pieni asia kuin allergia häiritsee elämääni. Onhan elämässä olennaisempiakin asioita kuin siitepölyallergia. Mutta se ei ole minulle pieni asia. Joskus allergia vaikuttaa niin paljon, että on vaikea nukkua ja oloni on hieman masentunut. Se on raskasta. 

Niinä vuosina, jolloin Linda on kokenut oireet sietämättömiksi, hän on käynyt lääkärissä.

– Jos oleminen tuntuu aivan mahdottomalta, minusta on hyvä käydä lääkärissä, joka neuvoo, miten eri lääkkeitä kannattaa yhdistää oireiden lievittämiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Jos siitepölyallergia on lääkärin mielestä todella paha, hän voi määrätä muita, reseptillä saatavia lääkkeitä. Jonain vuonna minulla oli niin paha heinänuha, että sain kortisonitabletteja, ja ne auttoivat paljon.

Vaikka kevät ja siitepölykausi voivat aiheuttaa suuria ongelmia ja epämukavuutta Lindalle, hän yrittää nähdä allergiansa toisesta näkökulmasta. 

– Normaalisti olen avoin ja iloinen, mutta jos allergia on paha, voin olla todella alakuloinen. Silloin yritän ajatella, että allergia vaivaa vain tietyn ajan, ja usein lääkkeet auttavat niin hyvin, että voin kuitenkin elää melko aktiivista elämää. En siis halua sanoa, että kyse on pahasta ongelmasta. Ei tunnu oikealta valittaa, kun ympärillä on monia ihmisiä, joilla on huomattavasti suurempia ongelmia. Niinpä yritän nauttia niin paljon kuin vain voin keväästä ja kesästä, jotka ovat kaikesta huolimatta upeita vuodenaikoja, Linda Petersson toteaa.

Toimittaja: Jozephine Hagenlöf

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja