Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita

Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita

Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.


Julkaisupäivä: 31.1.2020
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tietoja suonikohjuista:

 • Suonikohjut ovat laajentuneita, mutkittelevia ihon pinnan alla olevia verisuonia, joita havaitaan erityisesti jaloissa ja reiden sisäpinnalla.
 • Kaikki eivät saa oireita suonikohjuista, mutta jotkut kokevat epämukavuutta ja jalat tuntuvat raskailta, varsinkin paikallaan ollessa.
 • Jalkojen laskimoiden läppien vahingoittuessa veri kerääntyy jalkoihin ja laskimoiden paine lisääntyy. Laskimot laajenevat, kiristyvät ja tulevat helposti havaittaviksi.
 • Diagnoosiin päädytään, kun lääkäri havaitsee selvästi esillä olevat, mutkittelevat laskimot jalkaterissä, jaloissa ja mahdollisesti reisissä.
 • Suonikohjut ovat vaaraton ja useimmissa tapauksissa hoitoa vaatimaton sairaus. Oireiden ollessa hankalia suonikohjujen poisto voi tulla kyseeseen.
 • Suonikohjuilla on taipumus lisääntyä vuosien mittaan ja aiheuttaa asteittain enemmän vaivoja. Vaaralliset komplikaatiot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Mitä suonikohjuilla tarkoitetaan?

Suonikohjut (laskimolaajentumat) ovat suurentuneita, mutkittelevia  ihon pinnan alla olevia verisuonia (laskimoita), joita tavataan yleisesti erityisesti jaloissa ja reisien sisäpinnalla. Suonikohjuja pidetään vaarattomina ja hoitoa yleensä vaatimattomana tilana. Potilas voi kuitenkin kokea sairauden elämänlaatua heikentävä tekijänä.

Suonikohjuja voi ilmaantua jopa murrosiässä ja esiintyvyys kasvaa iän myötä. Kohjuja tavataan sekä miehillä että naisilla, mutta sairaus on naisilla yleisempi. Kohjujen esiintyvyyteen vaikuttavat myös perintötekijät ja ylipaino, mutta myös raskauksien on havaittu lisäävän suonikohjujen riskiä. 

Oireiden haittaavuus yksilöllistä

Suonikohjut ovat ennen kaikkea kosmeettinen haitta, joka on samalla merkittävin syy hoitoon hakeutumiselle. Yleisimpiä kohjujen aiheuttamia oireita ovat epämukavuus ja raskauden tunne jaloissa, joka voi korostua pitkällisen paikallaan olon seurauksena. 

Mahdollisia oireita ovat myös ihottuma ja kutina, sekä kohjujen pienet verenvuodot, jotka voivat aiheuttaa muutoksia ihon värille. Suonikohjut voivat poikkeustapauksissa olla säärihaavojen lähtökohta ja kohjujen mahdolliset komplikaatioiden riskit huolettavat joitakin potilaita.

Laskimoiden toiminta voi heiketä

Laskimot ovat verisuonia, jotka johtavat verta kehon kudoksista takaisin sydämeen. Laskimoissa on läpät, jotka toimivat yhdensuuntaisina venttiileinä. Niiden tehtävä on varmistaa, että veri voi virrata vain yhteen suuntaan, kohti sydäntä. Läppien vahingoittuminen voi haitata verenkiertoa paikallisesti, jonka seurauksena veri kerääntyy jalkojen laskimoihin. Paine laskimoissa lisääntyy, ne laajenevat, kiristyvät ja tulevat helposti havaittaviksi.

Suonikohjujen riskiä lisääviä tekijöitä

 • Perinnölliset tekijät. Kohjuja useilla perheenjäsenillä.
 • Raskaus. Riski lisääntyy raskauden aikana.
 • Liikkumaton työ.
 • Ylipaino.

Suonikohjut voivat johtaa pinnallisiin laskimotulehduksiin, ihottuman muodostumiseen ja säärihaavoihin. Alaraajojen veritulppien riski (syvä laskimotukos) on kuitenkin hyvin pieni.

Kokonaiskuvan havainnoinnista diagnoosiin

Diagnoosiin päädytään, kun lääkäri havaitsee selvästi esillä olevat, mutkittelevat laskimot jalkaterissä, jaloissa ja mahdollisesti reisissä. On myös mahdollista tehdä erilaisia tutkimuksia laskimoiden terveydentilan selvittämiseksi. Käytetyin kuvantamismenetelmä on ultraäänitutkimus. Yleensä lisätutkimukset eivät ole välttämättömiä ja ne suoritetaan pääasiassa leikkaushoitoa harkittaessa.

Itsehoito tärkeää

Suonikohjut ovat vaaraton tila, joka ei useimmissa tapauksissa vaadi hoitoa. Hyvin harvoille kehittyy säärihaavoja tai muita komplikaatioita. Jos ne aiheuttavat palvon vaivoja, voi olla kuitenkin perusteltua poistaa suonikohjut.

Kohjujen aiheuttamaa epämukavuutta voi pyrkiä vähentämään myös omatoimisesti:

 • Vältä liikkumatonta työtä.
 • Vältä tiukkoja vaatteita ja sukkia, jotka haittaavat verenkiertoa.
 • Käytä mielellään joustavaa sukkaa (puristussukkaa), joka tukee jalkaa ja vähentää suonikohjujen kasvamisen riskiä.
 • Turvotus- ja muita oireita voi yrittää lievittää jalkojen kohoasennolla.
 • Vältä ylipainoa.
 • Jalkojen ihottumat tulee hoitaa hyvin haavojen muodostumisen estämiseksi.

Suonikohjujen kirurginen hoito voi olla perusteltua, jos ihottuma aiheuttaa suuria ongelmia tai potilaalla on taipumus saada haavaumia iholle.

Tavallinen kohjujen hoitomenetelmä on niin sanottu termoablaatio.  Siinä hoidettava laskimo lämmitetään suoneen työnnetyn apuvälineen avulla laseria tai radioaaltoja käyttäen, mikä johtaa laskimon kutistumiseen.

Toinen menetelmä on paikallisesti ärsyttävän aineen vaahtoruiskutus, niin kutsuttu ultraääniohjattu vaahtoskleroterapia. Tämä aiheuttaa hoidettavan laskimon supistumisen ja tuhoutumisen kemiallisen tulehduksen ja fibroosin kautta. Vaahtohoito antaa vastaavan tuloksen kuin laser- tai radiotaajuushoito, mutta pienemmillä kustannuksilla.

Laskimoiden strippaus, jossa verisuoni vedetään ulos, oli aiemmin yleinen menetelmä, mutta nykyään menetelmää ei juuri käytetä.

Kiusallinen vaiva voi uusiutua

Suonikohjuilla on taipumus lisääntyä vuosien mittaan ja aiheuttaa asteittain enemmän vaivoja. Vaaralliset komplikaatiot ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Kohjut voivat uusiutua myös leikkauksen jälkeen. Tutkimuksessa vuodelta 2011 osoitettiin uusiutuminen 16–23 prosentilla potilaista kahden vuoden kuluttua toimenpiteestä, eikä laserhoidon ja leikkauksen välillä havaittu selkeää eroa.

Tiedot on tarkastanut: Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet:

Medibas

Duodecim-lehti

Käypä hoidon potilasversio