Tuomo elää tasapainoista elämää nivelpsoriaasista huolimatta:
Potilastapaukset | Nivelpsoriaasi |

Tuomo elää tasapainoista elämää nivelpsoriaasista huolimatta: "Sairaus yllätti"

Tuomo Heinonen oli vaihtamassa lapsensa vaippaa, kun vauva lipsahtikin käsistä sohvalle. Syyksi paljastui nivelpsoriaasi.

Tuomo Heinonen, 67, sairastaa nivelpsoriaasia. Sairaus yllätti hänet 2000-luvun alussa, kun hän nosteli vauvaikäistä lastaan.

– Olin vaihtamassa tytön vaippaa, kun hän lipsahti käsistäni. Onneksi sohva oli alla, eikä tyttö tippunut lattialle.

Tuomo kävi ainakin viidellä eri lääkärillä, mutta syytä ei löytynyt ennen kuin viimein sairaus yhdistettiin päänahan psoriaasiin. Tuomolla oli ollut stressiä 90-luvun puolivälistä ja painoakin oli kertynyt.

– Paljon puhutaan stressin vaikutuksesta ja itse mietin, että varmasti sillä on ollut vaikutus. Olin sairauden puhkeamisen aikaan erittäin loppuun palanut, Tuomo muistelee.

Lääkitys ja aurinko auttavat

Tällä hetkellä sairaus on hyvässä hoitotasapainossa. Tuomo syö lääkettä, joka pitää tulehduksen loitolla. Lääkettä hän ottaa vaan kerran viikossa, myös aurinko auttaa psoriasisoireisiin.

– Jos jossain tuntuu, niin oikealla puolella kehoa. Oikean puolen ranteeni on puoli senttiä paksumpi kuin vasen. Samoin oikean puolen jalkapöytäni ja nilkkani ovat arempia ja usein aamuisin erittäin jäykkiä, Tuomo kertoo.

Kuten muidenkin sairauksien ennaltaehkäisyssä, hyvä yleiskunto on auttanut Tuomoa pitämään sairauden kurissa. Hän pitää huolta yleiskunnostaan liikkumalla säännöllisesti ja katsomalla, mitä syö. 

Tuomo on myös Helsingin seudun Psoriasisyhdistyksen puheenjohtaja ja Psoriasisliiton jäsen.  Psoriasisliitto järjestää kuntoutusmatkoja aurinkoisiin kohteisiin. Matkoilla tavataan muita vertaisia ja saadaan ruoka- ja jumppaohjeita. Ryhmäläiset ovat löytäneet toisistaan pitkäaikaisia ystäviä ja useat ovat tavanneet myös matkojen jälkeen.

Toimittaja: Lotta Laine
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

  • Avatar Anna-Maija Nylund 2018-10-4 10:40 (6 vuotta lähtien)

    Oli hyvä kuulla että jalkapöydän ja jalkojen kipu johtuu psorireumasta. En pysty hoitamaan kuntoani muuten kuin vesijuoksulla!