Suonikohjujen syytä ei tunneta – leikkaushoito usein auttaa

Suonikohjujen syytä ei tunneta – leikkaushoito usein auttaa

Jalkojen särky, turvotus, väsymys ja kutina voivat olla merkkejä alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta.


Julkaisupäivä: 7.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Suonikohjujen hoitoon on tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten laser- ja radiotaajuushoitoa, tai laskimon tukkivaa vaahtohoitoa. Toimenpiteeseen valmistauduttaessa on hyvä varmistautua tarjolla olevista vaihtoehdoista keskustelemalla hoitavan lääkärin kanssa.

Mitä suonikohjuilla tarkoitetaan?

Puhekielessä suonikohjuilla tarkoitetaan yleensä ihonalaisten pintalaskimoiden vajaatoiminnan ja laskimopaineen kohoamisen seurauksena näkyviä laajentumia. Suonikohjuja on yleensä jaloissa, lähinnä nilkkojen ympärillä ja ylempänä säärissä, joskus jopa reisissä. Suonikohjut voivat olla sekä kiusallisia että aiheuttaa epämukavuutta.

Suonikohjujen leikkaushoito

Valittu hoitomuoto on aina potilaskohtainen. Leikkausta edeltävänä toimenpiteenä kaikille potilaille tehdään ultraäänitutkimus. Leikkaus toteutetaan yleensä päiväkirurgiana. Tämä tarkoittaa, että sairaalaan tullaan aamulla ja kotiin voi lähteä iltapäivällä tai illalla. Ellei muuta ohjetta ole annettu, leikkauspäivän aamuna on oltava syömättä ja juomatta. Toimenpiteestä riippuen kivunlievityksenä voidaan käyttää nukutusta, selkäydinkanavaan laitettavaa puudutusta tai paikallispuudutusta. Päiväkirurgisen leikkauksen jälkeen potilas kotiutetaan muutamien tuntien seurannan jälkeen.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen jalan ympärille on laitettu joustava side. Puristuksen tarkoituksena on vähentää leikatun alueen turvotusta, verenvuotoa ja kipua, sekä pienentää uusien suonikohjujen muodostumisriskiä. Joustava side voidaan tarvittaessa vaihtaa puristussukkaan, joita saa apteekista. Puristus- eli kompressiohoitoa käytetään aina lääkärin ohjeen mukaan, yleensä ainakin ensimmäiseen seurantakäyntiin saakka.

Leikkauksen jälkeisenä hoitona tulee kävellä voinnin mukaan, mutta liioittelematta. Kävellessä jalassa voi tuntua jomotusta, mikä on yleistä. Pyöräily sopii myös hyvin. Suihkussa käyminen on sallittua neljän päivän kuluttua toimenpiteestä ja haavojen päälle tulee vaihtaa aina kuivat ja puhtaat siteet.

Ota yhteys lääkäriin, jos:

  • Sinulla on kipuja, jotka eivät lievity särkylääkkeillä tai jos kivut eivät helpota kahden tai kolmen päivän kuluessa.
  • Haava muuttuu punaisemmaksi ja turpoaa ja sinulla on kuumetta yli 38–38,5 °C.
  • Haava vuotaa niin runsaasti, että se vuotaa siteen läpi useita kertoja päivässä.

Makuulla tai istuessa jalka tulisi pitää koholla (jalka lonkan yläpuolella). Kävely ja makuuasento edistävät toipumista, sen sijaan liiallista seisomista tai istumista tulisi välttää. Leikkaushaavojen sijaitessa nivusissa tulisi välttää hiertäviä alushousuja. Ompeleet poistetaan noin kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Sairausloman pituuteen vaikuttavat käytetty hoitotapa ja potilaan ammatti.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto, Käypä hoidon potilasversio
Kuvitus: Shutterstock