Reumasairauksia on useita erilaisia – joitakin yhteisiä tekijöitä löytyy
Tietoa | Reuma

Reumasairauksia on useita erilaisia – joitakin yhteisiä tekijöitä löytyy

Reumasairauksia on useita erilaisia ja siksi myös oireet ovat erilaisia. Joitakin yhteisiä yleisoireita kuitenkin on.

Voimakas väsymys ja kuume ovat yleisiä tulehdussairauksien yhteydessä. Arkuus ja jäykkyys ovat yleisiä niveltulehduksen oireita. 

Reuman oireet vaihtelevat sairaudesta riippuen

Oireisiin vaikuttaa, mistä reumasairaudesta on kyse, mutta joitain yhteisiä oireita on olemassa.

Tulehdussairauksiin liittyy usein niin kutsuttuja yleisoireita, kuten kuumetta ja voimakasta väsymystä. Väsymys voi olla voimakasta, vaikka sairauden aktiivisuustaso olisi matala.

Ruokahaluttomuus ja laihtuminen ovat aktiivisen reumasairauden muita oireita.

Niveltulehdussairauksia hallitsevat niveloireet

Niveltulehdussairauksissa hallitsevina oireina ovat yleensä niveloireet eli nivelten turvotus, arkuus, jäykkyys ja joskus sairaiden nivelten rajoittunut liikkuvuus.

Nivelpsoriaasipotilailla, ja erityisesti nivelreumapotilailla, nivelten rustopinnat ja alla oleva luu voivat vaurioitua, jos hoito ei tehoa. Tämä voi aiheuttaa kovaa kipua ja toimintarajoitteisuutta.

Verisuonitulehduksessa verenkierto voi häiriintyä

Verisuonitulehduksessa verenkierto voi loppua alueella, jolla tulehtunut verisuoni on toiminut. Jos kyseinen elin on hermo, seurauksena voi olla halvaus (aggressiivinen nivelreuma), ja jos verisuoni on silmässä, se voi aiheuttaa näön heikkenemisen (ohimovaltimotulehdus).

SLE-taudin yhteydessä esiintyvä munuaistulehdus voi vaurioittaa munuaisten toimintaa. Jos tulehduksen hoito epäonnistuu, se voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan.

Lihastulehduksessa (myosiitti) lihasvoima voi heiketä huomattavasti, mikä voi merkitä suurta haittaa.

SLE-taudissa oleskelu auringossa voi olla vaarallista aurinkoherkkyyden takia, koska vaurioitunut iho voi saada aikaan tulehduksia sisäelimissä (esimerkiksi munuaisessa).

Kuvitus: iStockphoto