Emilia on oppinut elämään nivelreuman kanssa:
Potilastapaukset | Nivelreuma

Emilia on oppinut elämään nivelreuman kanssa: "Jokaisella on omat haasteensa"

Emilia sairastui nivelreumaan 16-vuotiaana. Vaikka täysin oireetonta päivää ei ole, Emilia kokee, että sairaus on hallinnassa.

Emilia on 29-vuotias joogaohjaaja ja viestintäkonsultti, joka sairastaa nivelreumaa.

Nivelreuma oireilee päivästä riippuen jalkapöydissä, ranteissa, sormissa ja polvissa. Täysin oireetonta päivää ei ole, mutta Emilia kokee silti, että sairaus on hallinnassa.

– Jokaisella on omat haasteensa elämässä ja minulla ne ovat fyysisiä oireita. Pitää suhtautua niin, että joskus koetellaan ja joskus on parempia jaksoja, Emilia toteaa.

Emilian nivelreuma alkoi epämääräisillä oireilla käsissä ja jaloissa. Kesti hetken ennen, kun sairaus löydettiin, sillä suvun rasitustekijöistä ei tiedetty.

Sairastumisen syy epäselvä

Nivelreuman aiheuttajaa ei tiedetä, mutta joidenkin tekijöiden on todettu lisäävän sen vaaraa. Tupakka on nivelreuman riskitekijä miehillä, joilla se aiheuttaa lähes nelinkertaisen sairastumisvaaran. Naisilla tupakan yhteyttä ei ole todettu. Emilia ei kuitenkaan ole koskaan polttanut.

Ravinnolla sen sijaan ei tiedetä olevan merkitystä nivelreuman puhkeamisessa. Perinnöllinen alttius vaikuttaa nivelreuman syntyyn: nivelreumaatikon lähisukulaisella on muihin verrattuna 2–4-kertainen sairastumisriski.

Emilia hoitaa nivelreumaansa levolla, terveellisellä ravinnolla ja lääkityksellä. Yleensä peruslääkitys riittää, pahimpina hetkinä hän saa kortisonipistoksia. Myös lämmin ilma ja rento elämänasenne auttavat.

– Silloin täytyy levätä, kun kehossa on tulehdustila, en tee mitään kipua vastaan. Liikun, mutta lempeästi kehon sen hetkisen tilanteen rajoissa, Emilia kertoo. 

Nivelreuma on pitkäaikainen sairaus, joka usein vaivaa vuosia tai vuosikymmeniä. Varhain aloitetulla lääkityksellä sairaus saadaan yleensä hallintaan.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja