Sirpan hankala nilvepsoriaasi: "Saan lääkkeistä vaikeita sivuvaikutuksia"
Sirpa sairastaa nivelpsoriaasia, joka turvottaa hänen sormiaan kivuliaasti. Sairauspoissaoloja on kertynyt, kun kipu on pahimmillaan.
Sirpa, 60, on sairastanut nivelpsoriaasia neljä vuotta. Sairaus alkoi yllättäen sormien turvotuksella.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
– Oikea keskisormi turposi, sormus ei mennyt sormeen ja sormia särki kovasti enkä pystynyt taivuttamaan niitä, Sirpa kertoo.
Nivelpsoriaasin oireille on tyypillistä, että ainoastaan yksi sormi oirehtii. Psoriaasia sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista, ja heistä noin seitsemällä prosentilla on myös niveltulehdus. Mitä vaikeampi ihopsoriasis on, sitä todennäköisemmin nivelpsoriasis kehittyy.
Taustalla Sirpalla on lapsena ja nuoruudessa kehittynyt ihopsoriaasi. Tämän lisäksi hän sairastaa ykköstyypin diabetesta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kaikki nämä ovat autoimmuunisairauksia.
Työn tekeminen sattuu
Sirpa tekee toimistotyötä, joten hän kirjoittaa päivittäin paljon tietokoneella. Kirjoittamisen hän onkin kokenut erittäin kivuliaaksi. Sairaspoissaoloja on kertynyt valitettavan paljon, sillä sormien ollessa kipeimmillään on mahdotonta kirjoittaa.
Lieviin kipuoireisiin riittää usein parasetamoli tai tulehduskipulääke. Jos niveltulehdus pitkittyy tai röntgenkuvissa nähdään nivelmuutoksia, käytetään hoitona osaksi samoja lääkkeitä kuin nivelreumassa.
Sekä nivel- että ihopsoriaasin tehokkain hoitokeino ovat biologiset reumalääkkeet. Suosituimpia ovat olleet TNF-salpaajat, mutta useita muitakin biologisia lääkkeitä on käytettävissä. Niiden tulehdusta rauhoittava vaikutus on nopea. Haittana on annostelu pistoksina, mutta potilas voi hyvin antaa ne itse.
Biologiset lääkkeet ovat hinnaltaan kalliimpia kuin perinteiset nivelreuman hoitoon käytetyt lääkkeet. Uutena nivelpsoriaasiin tehoavana lääkkeenä on käytettävissä apremilasti, jota otetaan päivittäin suun kautta.
Sopivan lääkityksen etsiminen vaikeaa
Sirpan kivut ovat kuitenkin olleet niin kovat, että hänen on täytynyt turvautua TNF-salpaajiin ja biologisiin lääkkeisin.
– Olen kokeillut jo kolmea eri biologista lääkettä, mutta saanut niistä aina vaikeita sivuvaikutuksia, joten ne on täytynyt vaihtaa. Tällä hetkellä syön suun kautta otettavaa biologista lääkettä, apremilastia. Sekin on aiheuttanut minulle yskää, jota nyt seurataan, Sirpa toteaa pettyneenä.
Biologiset lääkkeet ovat kalliita, maksavat jopa tuhansia euroja, mutta Kela myöntää niihin erityiskorvattavuuden tapauskohtaisesti.
– Lääkkeet alentavat myös vastustuskykyä, joten niitä syödessä pitää yrittää parhaansa, jotta ei saisi tartuntoja, Sirpa huokaa.
Toimittaja: Lotta Laine
Kuvitus: iStockphoto
-
Nivelrikossa kohtuullinen liikunta ylläpitää toimintakykyä
Kohtuullisen liikunnan harjoittaminen on hyödyllistä nivelrikosta kärsivälle. Selkeä näyttö liikunnan ehkäisevästä tai nivelrikkoa hidastavasta tehosta on silti puutteellista.
-
Aikuisen tavallisin polvikivun syy on nivelrikko
Joka kolmannella potilaalla sairaus on oireeton.
-
Ylipaino kasvuiässä altistaa lonkan virheasennoille
Tyypillinen fysiolyysipotilas on murrosikäinen ylipainoinen poika, joka valittaa polvikipua. Syy löytyy väärään asentoon liukuneesta lonkasta.
-
Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita
Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.
Kommentoi tätä artikkelia
Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja