Mikä avuksi, kun vaivaisenluu kipuilee?

Mikä avuksi, kun vaivaisenluu kipuilee?

Vaivaisenluu on yleinen vaiva, jota esiintyy jopa kolmanneksella länsimaisista ihmisistä. Ainoa tehokas hoito oireilevaan vaivaisenluuhun on leikkaus.


Julkaisupäivä: 21.3.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Hallux valgus eli vaivaisenluu on isovarpaan virheasento, jossa isovarvas kääntyy pikkuvarpaan suuntaan. Ajan mittaan isovarpaan sisäpuolelle voi muodostua kooltaan vaihteleva kyhmy.

Tyypillisiä oireita ovat isovarpaan vinous ja isovarpaan perusnivelen arkuus. Isovarpaan perusnivelen sisäpuolelle muodostuu selkeästi erottuva kyhmy. Se voi aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa sopivien jalkineiden löytymistä.

Vaivaisenluu on hyvin yleinen sairaus, joka on jopa kymmenen kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Mikä aiheuttaa vaivaisenluun?

Vaivaisenluun syytä ei ole selvitetty. Ahtaat kengät, varsinkin jalkaterän kuormittuminen korkeiden korkojen vuoksi, voi todennäköisesti vaikuttaa vaivaisenluun kehittymiseen, mutta tutkijat eivät ole koskaan pystyneet varmuudella vahvistamaan sitä. Lättäjalka voi altistaa sairaudelle.

Isovarvas on tavallisesti kiertynyt ulospäin (valgusasento) vähemmän kuin 15 astetta. Jos valgusasento voimistuu, sisempi isovarpaan luu vetää sitä vielä pidemmälle erityisten koukistaja- ja ojentajajänteiden avulla. Tyvinivel työntyy ulospäin ja kengän aiheuttama paine aiheuttaa jalan sisäreunalla olevan limapussin (bursan) kroonisen ärsytyksen. Ajan myötä muodostuu luukasvama, joka edelleen vahvistaa paineen aiheuttamia vaivoja. Isonvarpaan ”vaellus” ulospäin vaikuttaa myös viereisiin varpaisiin, jotka voivat mennä eri asteisesti näkyvään vasaravarvasasentoon tai muuhun virheasentoon.

Miten vaivaisenluuta hoidetaan?

Diagnoosi tehdään tyypillisten löydösten perusteella. Röntgeniä käytetään osoittamaan mahdolliset tyvinivelen kulumat ja leikkauksen suunnitteluun, jos päätetään turvautua kirurgiseen hoitoon.

Hoidon tarkoituksena on lievittää vaivoja ja parantaa jalan toimintaa. Lievissä tapauksissa on hyvä käyttää matalakantaisia, leveälestisiä kenkiä, joissa on runsaasti tilaa varpaille. Kapeat ja terävät kengät voivat pahentaa vaivoja. Alueen eristäminen sekä isonvarpaan ja muiden varpaiden välinen tuki voi lievittää kipua.

Jalkahoitaja voi antaa neuvoja kenkien valintaan ja jalkajumppaan. Lihasharjoittelusta, joka venyttää kireää pohjelihasta, voi olla apua lieviin vaivoihin.

Pitkällä tähtäimellä leikkaus on ainoa hoitomuoto, joka voi tarjota pysyvän parannuksen tilanteeseen, mutta leikkauskomplikaatioita ei pidä aliarvioida. Epäonnistunut leikkaus voi huonontaa tilannetta ennestään, joten leikkaus tehdään vain, jos vaiva arvioidaan niin pahaksi, että omahoidosta ei ole apua ja kipu on jatkuvaa.

Leikkauksesta toipuminen kestää 3–6 viikkoa, mutta usein kestää jopa kuusi kuukautta ennen kuin jalka toimii normaalisti. Jos isovarpaan tyvinivelen rusto on tuhoutunut, nivel on jäykistettävä leikkauksella (primaarinen artrodeesi).

Auttaako leikkaus?

Operatiivisella hoidolla saadaan pääosin hyviä tuloksia, mutta joillakin potilailla virheasento ja vaivat palautuvat jonkin ajan kuluttua. Eri kirurgisten menetelmien tuloksissa ei ole merkittäviä eroja.

Potilaan on oltava tietoinen siitä, että kivun ja turvotuksen häviäminen voi kestää useita kuukausia. On varauduttava myös siihen, että jalka ei leikkauksen jälkeenkään mahdu kapeampiin kenkiin.

Kunnolliset kengät lievittävät usein vaivoja riittävän hyvin, niin että sairauden kanssa voi elää normaalia elämää ilman leikkauksen tarvetta. Ihotulehdukset ja mahdolliset pehmytkudokseen nivelen sisäpuolelle muodostuvat kystat, joihin kohdistuu paljon painetta ja hankaumia kengistä, voivat kuitenkin aiheuttaa niin suurta haittaa, että on syytä turvautua leikkaukseen.

Tiedot on tarkastanut Carlos Saro, LT ja jalkakirurgian ylilääkäri, Sophiahemmet, Tukholma
Lähde: Medibas
Kuvitus: Shutterstock