Limapussin tulehdus paranee yleensä itsekseen, kun toistuva rasitus loppuu

Limapussin tulehdus paranee yleensä itsekseen, kun toistuva rasitus loppuu

Kehossa on noin 160 nesteen täyttämää pussia eli bursaa. Liiallinen rasitus voi saada limapussin ärtymään ja tulehtumaan.


Julkaisupäivä: 21.9.2018
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Limapussin tulehdus on yleinen vaiva, joka paranee useimmiten itsekseen. Tyypillisiä limapussin tulehduksen sijaintipaikkoja ovat olkanivel, kyynärpää, olkapää, polvi, ja reisiluun iso sarvennoinen eli reisiluun yläosan uloin kohta.

Miten limapussin tulehdus oireilee?

Kyynärpään limapussi voi tulehtua melko pienestäkin hankauksesta. Kyynärluun päässä oleva pussi turpoaa, punoittaa ja tuntuu kipeältä. Kun kyynärpäätä painaa, siinä tuntuu selvä nesteen täyttämä limapussi. Limapussin tulehdus paranee yleensä itsekseen, mutta jos kyynärpään tulehdukseen liittyy huomattava punoitus ja potilaalle nousee kuume, kyseessä voi olla bakteerin aiheuttama tulehdus, joka vaatii antibioottikuurin ja märkäpussi pitää mahdollisesti avata ja tyhjentää.

Polven tyypillinen limapussin tulehdus syntyy polvilumpion alapuolella olevaan limapussiin, usein hankauksen, erityisesti pitkän polvillaan olon seurauksena. Polven tulehdus on vain harvoin bakteerin aiheuttama. Oireet muistuttavat kyynärpään limapussin tulehduksen oireita: kipua, turvotusta ja punoitusta.

Jos lonkassa on kipuja, vaivaksi paljastuu usein limapussin tulehdus. Kipu tuntuu selvästi sarvennoisen kohtaa painamalla, mutta paksun lihas- ja rasvakerroksen vuoksi ei itse tulehtunut limapussi ole tunnettavissa. Kipu tuntuu etenkin kylkimakuulla ja rasituksessa, esimerkiksi tuolista ylös nousu, ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden ylösnousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua. Kipu voi myös muistuttaa iskiasta tai nivelrikkoa.

Miten tulehdusta hoidetaan?

Limapussin tulehdus paranee yleensä itsestään parissa viikossa, kun sen aiheuttanut rasitus lopetetaan. Liikunnasta ja venyttelystä on apua, kunhan vältetään sellaisia liikkeitä, jotka aiheuttavat ikävältä tuntuvaa hankausta ja rasitusta.

Tulehduskipulääkkeistä voi olla apua. Vaivaan voi kokeilla myös kylmähoitoa 10–20 minuuttia kerrallaan 3–5 kertaa vuorokaudessa.

Milloin lääkäriin?

Hoitoon kannattaa hakeutua, jos tulehdukseen liittyy kuumetta, pussissa tuntuu olevan hyvin runsaasti nestettä tai oireet kestävät pitkään. Bakteeritulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla ja mahdollisesti avaamalla ja tyhjentämällä pussi märästä.

Jos limapussin tulehdus jatkuu pitkään, se on mahdollista tyhjentää ja antaa kortisoniruiske, joka joudutaan joskus toistamaan useampaan kertaan. Hyvin pitkällisen tai toistuvan limapussitulehduksen vuoksi on limapussi joskus poistettava kokonaan leikkauksella.

Voiko vaivaa ehkäistä?

Paras keino ehkäistä limapussin tulehduksia on yksipuolisen hankauksen ja rasituksen välttäminen. Polven limapussin tulehduksen välttämiseksi tulee käyttää tarkoitukseen suunniteltuja suojaimia, kun työ tai harrastus edellyttää pitkää polvillaan oloa.

Lähteet: Terveyskirjasto, Orton
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Sirpa Korpua 2018-10-25 11:07 (18 months lähtien)

  Itsellä oikeassa olkapäässä toistuva limapussitulehdus. Reumalääkäri pistänyt kahteen otteeseem kortisonia joka helpottanut ei särkyä mutta uusiutuu aika herkästi

 • Avatar Helena Hokkanen 2018-10-25 16:55 (18 months lähtien)

  Aivan mainio

 • Avatar Irja Maaniitty 2018-12-2 16:55 (16 months lähtien)

  Odotin kyllä liian kauan ja kipu tuli niin kovaksi.Onneksi pääsin päivustykseen .Lonka päällä oli limapussin tulehdus. sain lääkäriltä piikin ja samalla 2 lääkepiikkiä hoitajilta. Auttoi kyllä heti kun iltap.oli menoo ei tuntunut enää.

 • Avatar Arja 2018-12-3 10:42 (16 months lähtien)

  Selkeä kirjoitus

 • Avatar Eija 2018-12-5 09:25 (16 months lähtien)

  Olen menossa leikkaukseen jossa poistetaan olkanivelen limapussi, sekä tehdään tilaa hermoille poistamalla luuta. Mitä vaikutuksia on limapussin poistosta? Toimiiko käsi normaalisti limapussin poiston jälkeen? Millaisia riskejä leikkauksessa on ?

 • Avatar Tulkku 2018-12-22 12:42 (16 months lähtien)

  Hoidin lonkassa olleen bursan turvotuksen merisuolavesihauteella pois. Kipu hellitti ja pystyin taas kävelemään. Kuulemma myös etikkahaude voi auttaa. Suositteleeko kukaan lääkäri käyttämään em. hauteita?

 • Avatar Eija Ihalainen 2019-02-18 07:02 (14 months lähtien)

  olkanivelessä mahdoton särky öisin.