9 helppoa vinkkiä: näin helpotat psoriaasin kutinaa
Tietoa | Psoriaasi

9 helppoa vinkkiä: näin helpotat psoriaasin kutinaa

Psoriaasin kutina voi olla sietämätöntä. Onneksi on olemassa keinoja, joiden avulla raapimista voi ehkäistä.

Psoriaasi ja nivelpsoriaasi voivat olla erittäin tuskallisia, varsinkin kun psoriaasi kutiaa ja sitä raavitaan. On olemassa keinoja, joilla tilannetta saa helpotettua ja joiden avulla välttyy rikki raavitulta iholta. 

1. Muista pestä uudet vaatteet ja lakanat ennen käyttöä.

2. Huolehdi kynsistä ja käsistä. Leikkaa, viilaa ja huolehdi siitä, että kynnet ovat lyhyet, eikä niissä ole teräviä reunoja.

3. Vältä ihon rapsuttelua. Tämän välttämiseksi pidä kädessäsi jotain, joka estää raapimisen, kun esimerkiksi katsot televisiota. Valitse jotain, jonka avulla et voi raapia itseäsi.

4. Harkitse puuvillakäsineiden pitämistä nukkuessa, jotta et raavi ihoasi vahingossa.

5. Viileä voide voi lievittää kutinaa. Säilytä siksi voiteita tai ulkoisesti käytettäviä lääkkeitä jääkaapissa. Tarkista, että ne kestävät kylmää.

6. Pehmentävää öljyä sisältävä kuuma kylpy voi olla hyvä konsti. Kylve noin 15–20 minuuttia ja taputtele ihoa kuivaksi, mutta jätä se kuitenkin hieman kosteaksi. Älä hankaa ihoa pyyheliinalla. Levitä lopuksi koko kehoon kosteusvoidetta.

7. Käytä löysiä ja mukavia puuvillavaatteita, jotka eivät ole vartalonmyötäisiä.

8. Etsi vaihtoehtoja raapimiselle. Voit esimerkiksi painaa puristettua nyrkkiä ihoa vasten tai taputella kevyesti. Voit myös koittaa levittää jotain pehmentävää tuotetta pahimmille alueille. 

9. Jos kutina on todella paha, häiritsee päivittäistä elämää ja jopa yöunta, voit ottaa yhteyttä lääkäriin tai puhua apteekin henkilökunnan kanssa. Ilman reseptiä saatavista antishistamiineista voi olla apua, mutta  kutinaan on saatavilla myös reseptipohjaisia hoitokeinoja.

Toimittaja: Lovisa Dahlström
Kuvitus: iStockphoto