Alaraajojen toistuva turvotus voi kertoa piilevästä sairaudesta

Alaraajojen toistuva turvotus voi kertoa piilevästä sairaudesta

Väsymyksen ja paineen tunne jaloissa voi huolestuttaa. Syy on harvoin vakava, mutta taustalla voi olla myös piilevä sairaus.


Julkaisupäivä: 7.1.2020
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Monet, jotka hakeutuvat lääkäriin turvonneiden jalkojen vaivojen seurauksena, tekevät sen veritulpan tai sydänsairauksien pelossa. Toisia vaivaa tunne siitä, että jalat ovat raskaat, epämukavat tai niissä on ihottumaa tai säärihaavoja.

Jalkojen turvotus on hyvin yleinen oire ja useimmissa tapauksissa taustalla ei ole erityistä sairautta.

Turvotus yhdessä jalassa

Yksittäisen jalan turvotus johtuu yleensä paikallisesta sairaudesta, kuten

 • Suonikohjut.
 • Laskimotukos pinnallisessa tai syvässä laskimossa, mahdolliset verisuonien vauriot aikaisemman laskimotukoksen jälkeen (posttromboottinen oireyhtymä).
 • Heikentynyt imunestekierto (lymfedeema).
 • Lymfedeema toisen sairauden seurauksena tukkeutuneiden imuteiden vuoksi.

Turvotus molemmissa jaloissa

Molempien jalkojen ollessa turvoksissa kyseessä voi olla yleisempi elimistön epätasapaino, taustalla oleva sairaus, tai normaali tila, kuten

 • Kuukautiskierron yhteydessä esiintyvä turvotus.
 • Oleskelu hyvin lämpimässä ympäristössä tai tehtäessä liikkumatonta työtä.
 • Suonikohjut.
 • Lääkkeiden kuten kalsiuminestäjien, tulehduskipulääkkeiden ja kortikosteroidien harmiton sivuvaikutus.
 • Raskaus, jonka seurauksena jalat turpoavat normaalina ja ohimenevänä reaktiona.
 • Sydämen vajaatoiminta.
 • Munuaisten vajaatoiminta tai heikko maksan toiminta voi johtaa alhaisiin veren valkuaistasoihin, mikä puolestaan aiheuttaa jalkojen turvotusta.
 • Jalat voivat myös turvota synnynnäisen lymfedeeman seurauksena, koska imusuonten verkon kehitys on puutteellinen.

Miten sairaus diagnosoidaan?

Diagnoosia tehtäessä potilaan aiempi sairaushistoria on tärkeää ottaa huomioon. Onko tilanne syntynyt äskettäin vai onko se kestänyt pitkään? Onko potilaalla muita sairauksia tai lääkityksiä? Onko arjessa tapahtunut sen kaltaisia muutoksia, jotka voisivat selittää oireilun?

Jalkojen laskimotukoksia esiintyy usein sellaisten jaksojen jälkeen, jolloin aktiivisuus on ollut poikkeuksellisen vähäistä, esimerkiksi sairauden jälkeisen vuodelevon tai pitkän lentomatkan seurauksena. Turvotuksen taustalla voi olla myös sydämen vajaatoiminta, mikäli henkilöllä on ollut aiempia sydänoireita. Suonikohjut ovat usein perinnöllisiä ja suvun sairaushistorian tunteminen voi olla hyödyksi.

Turvotuksen luonne on usein mahdollista selvittää jo pelkän tavanomaisen lääkärintutkimuksen avulla. Verenpaineen, sydämen ja keuhkojen tutkiminen, sekä yleisimmät laboratoriotutkimukset antavat usein riittävästi tietoa taustalla olevien sairauksien selvittämiseksi tai poissulkemiseksi. Sydän- tai munuaissairauden tai veritulpan epäily voi edellyttää lisätutkimuksia sairaalassa tai erikoissairaanhoidon poliklinikalla.

Tiedot tarkastanut Anna Nager, LT ja yleislääketieteen erikoislääkäri, Karoliininen instituutti

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto

Diabetes-lehti