Syöpähoidoilla voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen
Tietoa | Syöpä

Syöpähoidoilla voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen

Munasolujen, alkioiden tai siittiöiden pakastaminen ennen hoidon aloitusta voi mahdollistaa lasten saannin myös syövän jälkeen.


Julkaisupäivä: 7.6.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Yhä useampi selviytyy ja elää hyvää elämää sairastetun syövän jälkeen. Solunsalpaaja- ja sädehoito voi kuitenkin vaurioittaa munasarjoja ja kiveksiä, minkä seurauksena hedelmällisyys voi heikentyä tai päättyä ennenaikaisesti.

Myös joidenkin muiden sairauksien, kuten esimerkiksi vakavan reumasairauden tai pitkälle edenneen endometrioosin (kohdun limakalvon kaltaista kudosta kohdun ulkopuolella) yhteydessä annettu hoito voi vaurioittaa munasarjoja.

Syöpähoidoilla voi olla monia väliaikaisia tai pysyviä sivuvaikutuksia, joihin vaikuttavat syövän tyyppi ja henkilön ikä. Yleisiä syitä syöpäpotilaiden hedelmättömyyteen ovat:

  • Sytostaattihoidot (solunsalpaajat): Sivuvaikutukset riippuvat lääkkeen tyypistä, annostuksesta ja hoidon kestosta. Alkyloivien aineiden ryhmään kuuluvat sytostaatit (kuten busulfaani, sisplatiini, syklofosfamidi, ifosfamidi ja melfalaani) ovat lääkkeitä, joilla voi olla merkittävä vaikutus hedelmällisyyteen.
  • Sädehoito: Sivuvaikutukset riippuvat säteilyannoksesta ja mihin kehon osaan hoito annetaan. Vakavimmat vauriot ilmenevät, kun säteily kohdistetaan munasarjoihin ja kiveksiin.
  • Leikkaus: Kivesten poisto miehillä ja munasarjojen, kohdun tai kohdunkaulan poisto naisilla aiheuttaa steriiliyden.
  • Ikä: Syöpähoito yli 40-vuotiailla naisilla johtaa usein aikaistuneisiin vaihdevuosiin.

Mitä tulisi ottaa huomioon?

Syöpätyypit, joihin liittyy alhaisin hedelmällisyys hoidon jälkeen ovat akuutti leukemia, rintasyöpä ja kohdunkaulansyöpä. Kivessyöpä, Hodgkinin lymfooma miehillä ja munasarjasyöpä ovat syöpätyyppejä, joiden hoidossa tapahtunut kehitys on johtanut hedelmällisyyden parempaan säilymiseen.

  • Sekä naisten että miesten olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa sytostaattihoidon sivuvaikutuksista ja mahdollisuuksista vähentää pysyvien vaurioiden riskiä.
  • Mahdollisuutta munasolujen, alkioiden tai munasarjakudoksen pakastamiseen, ja munasarjojen mahdolliseen siirtämiseen pois suurimman sädehoitorasituksen tieltä, tulisi selvittää hoitavan lääkärin kanssa jo aikaisessa vaiheessa.
  • Siittiöt kestävät pakastamista varsin hyvin. Erityisesti nuorten miesten tulisi olla tietoisia ennen hoitoa tehtävän pakastamisen mahdollisuudesta, vaikka perheen perustaminen ei olisikaan vielä ajankohtaista.

On tärkeää, että hedelmällisyyttä suojaavat toimenpiteet toteutetaan ennen hoidon aloittamista, ja että potilaille kerrotaan kattavasti syövän mahdollisista vaikutuksista lisääntymiskykyyn.

Munasarjakudoksen pakastaminen

Nykyään on olemassa kolme erilaista tekniikkaa, joiden avulla voidaan auttaa syöpähoidon läpikäyneitä naisia saamaan myöhemmin lapsia: hedelmöitettyjen munasolujen (alkioiden) pakastaminen, hedelmöittämättömien munasolujen pakastaminen tai munasarjakudoksen pakastaminen.

Hedelmällisyyden näkökulmasta on parempi pakastaa hedelmöitetyt munasolut kuin käyttää hedelmöittämättömiä munasoluja, sillä hedelmöitettyjen munasolujen koeputkihedelmöityksellä on parempi mahdollisuus onnistua. Tämä kuitenkin edellyttää, että naisella on sairastuessaan kumppani, jonka kanssa hän haluaa lapsia, mikä ei aina ole tilanne.

Munasarjakudoksen pakastaminen on vaihtoehto tytöille, jotka eivät ole vielä murrosiässä sekä kiireellistä syöpähoitoa tarvitseville aikuisille. Munasolujen kerääminen edellyttää stimuloivien hormonien käyttöä, mihin voi kulua useita viikkoja. Ottamalla talteen munasarjakudosta, satoja munasoluja voidaan säilyttää ilman hormonistimulaatiota. Munasarjakudos sisältää lepotilassa olevien follikkelien (munarakkuloiden) esiasteita, jotka voivat kypsyä, kun kudos siirretään takaisin.

Tähystysleikkauksessa irroitetaan osa munasarjaa, joka pakastetaan myöhempää sulatusta ja takaisinsiirtoa varten. Takaisin siirtäminen voidaan tehdä kahdella tavalla, ortotooppisena tai heterotooppisena transplantaationa:

  • Ortotooppinen transplantaatio tarkoittaa, että munasarjakudos siirretään lantio-onteloon, mikä mahdollistaa luonnollisen spontaanin hedelmöittymisen.
  • Heterotooppinen transplantaatio tarkoittaa, että munasarjakudos istutetaan subkutaanisesti (ihon alle) kyynärvarren tai vatsan alueelle. Siirteestä kerättävien kypsien munasolujen avulla koeputkihedelmöitys on mahdollinen.

Siirtohoidon vaikutukset

Transplantaatiomenettelyä on pidettävä kokeellisena. On kuitenkin hyvin dokumentoitu, että ortotooppinen munasarjakudoksen transplantaatio voi palauttaa munasarjakudoksen toiminnan ja käynnistää spontaanisti kuukautiset. Toistaiseksi kuitenkin vain rajallinen määrä lapsia on saanut alkunsa tällä menetelmällä.

Omaa munasarjakudosta siirrettäessä on olemassa mahdollinen riski syöpäsolujen ja virusten, kuten esimerkiksi HIV:n ja hepatiitin, siirtymiseen. Toistaiseksi munasarjakudoksen transplantaation seurauksena ei ole raportoitu yhtään siirtynyttä virusta tai uusiutunutta syöpää.

Lähteet: Medibas, Kaikki syövästä -sivusto, Duodecim-lehti
Kuvitus: Shutterstock