Hans lopetti tupakoinnin ja ryhtyi tupakkatutkijaksi
Potilastapaukset | Keuhkosyöpä

Hans lopetti tupakoinnin ja ryhtyi tupakkatutkijaksi

Poltin 12 vuotta – jopa silloin, kun hoidin potilaita. Se kuulostaa nyt kummalliselta, mutta se oli ajan henki, sanoo Hans Gilljam, ruotsalainen kansanterveystieteen professori ja Sluta-Röka-Linjen-puhelinpalvelun perustaja.

Vaikka Hans Gilljam työskenteli keuhkoklinikalla sairaiden tupakoitsijoiden parissa, hän ei päättänyt lopettaa tupakointia ennen kuin hänestä oli tulossa isä. Silloin päätöksestä tuli helppo. 

– Jos tupakointia ei halua lopettaa, se ei myöskään onnistu. Kun motivaatio on tarpeeksi vahva, kaikki vieroitusoireet on mahdollista voittaa, Gilljam sanoo.

Tupakoinnin lopettaminen tuo terveyshyötyjä kerralla

Gilljam tietää tarkalleen, mitä terveyshyötyjä saa, kun lopettaa tupakoinnin. Jo 20 minuutin jälkeen verenkierto paranee ja verenpaine normalisoituu. Myös syke hidastuu. Riski saada sydäninfarkti ja hengityselinsairauksia pienenee vuorokauden kuluttua, ja viikon jälkeen hampaat ovat puhtaammat ja hengitys raikkaampi. Vuoden kuluttua riski saada sydän- ja verisuonisairauksia on puolittunut.

– Nimenomaan sydän- ja verisuonisairauksille tupakointi on yhtä suuri riski kuin esimerkiksi korkea verenpaine ja rasvainen ruokavalio. Sydäninfarktin alle 50-vuotiaana saaneista henkilöistä lähes kaikki ovat tupakoitsijoita, Gilljam toteaa.

Tupakointi aiheuttaa muitakin sairauksia kuin keuhkosyöpää

Useimmat tietävät, että tupakointi voi aiheuttaa keuhkosyöpää. Vähemmän tunnettua on ehkä se, että tupakointi voi aiheuttaa kaikkiaan kuutisenkymmentä sairautta, kuten kilpirauhasen liikatoiminnan, silmänpohjan ikärappeuman (AMD), reuman ja psoriaasin.

– Monet tupakoinnin ja eri sairauksien väliset yhteydet on havaittu niinkin myöhään kuin 2000-luvulla. Katastrofin koko laajuus on selvinnyt tiedemaailmalle vasta nyt, Gilljam sanoo.

Hänen mielestään on harmillista, että tupakoinnin lopettaminen on niin vaikeaa riippuvuuden takia, koska myös ne, jotka ovat polttaneet vuosia, hyötyisivät lopettamisesta paljon.

– Sairaudet alkavat ilmetä keskimäärin sen jälkeen, kun on polttanut 25 vuotta tai 200 000 savuketta. Vaikka lopettaisi niinkin myöhään kuin 40-vuotiaana, ihmisellä on samat mahdollisuudet hyvään terveyteen kuin niillä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet, Gilljam toteaa.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

Tällä sivulla ei ole vielä kommentteja