Suusyöpää voidaan usein hoitaa tehokkaasti leikkauksella
Tietoa | Syöpä

Suusyöpää voidaan usein hoitaa tehokkaasti leikkauksella

Suusyövällä tarkoitetaan suun, huulten ja nielun alueen syöpää. Yleisin hoitomuoto on leikkaus.


Julkaisupäivä: 10.8.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Suusyöpä voidaan jakaa huuli-, kieli-, sylkirauhas- ja nielusyöpään, joka voi olla suuontelon tasolla ja muissa suuontelon osissa. Pääasiallinen hoito on kirurgia. Tupakka, alkoholi ja tietyt virukset ovat riskitekijöitä, mutta syytä lisääntyneisiin suuontelon syöpä -tapauksiin ei tunneta.

Suusyövän syyt

Syöpä johtuu rajoittamattomasta solujen kasvusta, joka aiheutuu erilaisista muutoksista solun geeniperimässä. Suusyöpä kuuluu pään ja kaulan alueen syöpiin, joilla taas on yhteytensä alkoholin liikakäyttöön ja tupakointiin. Myös muista terveydellisistä syistä, etenkin sydämeen ja verisuoniin liittyvien riskien vuoksi, on parasta olla kokonaan tupakoimatta!

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on voimakkaasti sidoksissa kohdunkaulan syöpään, ja viime vuosina on saatu lisää tietoa sen yhteydestä myös suusyöpään. Jos HPV-infektio esiintyy nielun takaosassa, sen on katsottu lisäävän erityisesti nielurisasyövän riskiä.

Suusyövän oireet

Erilaiset suuontelon vaivat ovat hyvin yleisiä. Niitä voivat olla kipu, punaiset tai valkoiset läikät, kivuliaat sylkirauhasen kivet tai sienipeitteet. Nämä oireet ovat yleensä aivan vaarattomia ja häviävät useimmiten itsestään. Jos kuitenkin tulee läikkiä, jotka eivät lähde pois, jotka suurenevat tai joiden ulkonäkö muuttuu, jotka eivät parane tai joissa alkaa tuntua yhä enemmän kipua, on mentävä lääkäriin.

Monet syöpämuodot, jotka voivat syntyä suun alueella, alkavat sellaisilla muutoksilla, jotka voivat olla myös syövän esiasteita. Siksi on tärkeää hakeutua lääkäriin, jos jokin asia jää epäilyttämään.

Miten suusyöpä diagnosoidaan?

Jos menet lääkäriin tai hammaslääkäriin mahdollisten suusyövän oireiden vuoksi, sinut tutkitaan tarkasti. Lääkäri tai hammaslääkäri katsoo suuhun ja nieluun ja voi myös tunnustella kaulalta mahdollisia lymfasolmukkeita.

Diagnoosi tehdään tutkimalla epäillyn alueen kudosnäytteitä tai kyhmyä mikroskooppisesti. Diagnosoinnissa voidaan tarvita tietokonetomografiaa ja vastaavia tutkimuksia kasvaimen leviämisen kartoittamiseksi.

Suusyövän hoito

Usein suuontelon muutokset havaitaan niin varhain, että syöpä on vaiheessa, jossa syöpäsolut eivät ole oppineet leviämään muihin elimiin eli niin sanotusti in situ. Vaikka siitä olisikin ehtinyt kehittyä täydellinen suusyöpä, potilas voidaan mahdollisesti parantaa kokonaan leikkauksella. Joskus hintana voi kuitenkin olla vaikutus puhekykyyn, etenkin jos syöpä on kielessä.

Mikäli suusyöpä on edennyt paikallisesti tai levinnyt kaulan imusolmukkeisiin yhdistetään leikkaukseen sädehoito, johon usein yhdistetään solusalpaajalääkitys. Oleellinen osa potilaan hoitoa ovat levinneisyystutkimukset. Lääkärin tutkimuksella sekä röntgen-, magneetti- tai muilla kuvantamistutkimuksilla selvitetään tarkoin kasvaimen levinneisyys.

Suusyövän ennuste usein hyvä

Ennuste riippuu kasvaimen sijainnista ja siitä, miten varhaisessa vaiheessa se havaitaan. Koska suuontelon muutokset voidaan löytää varhaisessa vaiheessa, leikkaus voi olla täysin parantava hoito. Jos kasvain on huulessa, ennuste on parempi kuin muilla alueen kasvaimilla, koska se havaitaan useimmiten varhain.

Vain harva huulisyöpäpotilas menehtyy tautiinsa. Suusyöpää sairastavista potilaista on viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta elossa 70–80 prosenttia, kun kasvain on todettu pienenä ja varhaisvaiheessa. Mikäli kasvain on ollut kookas tai imusolmukkeisiin levinnyt on vastaava luku 40–60 prosenttia.

Kirjoittaja: Magnus Bäcklund, onkologian ylilääkäri, Drottningmottagningen
Muu lähde: Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto