Suhtaudu vakavasti sydämen vajaatoimintaan – ennuste on usein huono

Suhtaudu vakavasti sydämen vajaatoimintaan – ennuste on usein huono

Sydämen vajaatoiminta on yleinen sairaus, joka koskettaa monia yli 75-vuotiaita. Valitettavasti sen ennuste on huono, ellei kyseessä ole lievä vajaatoiminta.


Julkaisupäivä: 21.9.2017
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Sydämen vajaatoiminta ei aina saa tarvitsemaansa huomiota. Se on vakava sairaus, jota sairastaa moni yli 75-vuotias ja ennuste on huono.

– Tänä päivänä sydämen vajaatoiminnan hoitoa ei voi edes verrata esimerkiksi sydäninfaktiin, kun puhutaan lääkkeiden kehittymisestä ja kuolleisuuden vähenemisestä. Viimeksi kuluneiden 30 vuoden aikana sydäninfarktien määrää on saatu vähennettyä yli puolella. Valitettavasti asia ei ole näin sydämen vajaatoiminnan kohdalla, sanoo Huddingessa sijaitsevan Karoliinisen yliopistosairaalan sydänklinikan apulaisylilääkäri Michael Melin.

Sydämen vajaatoiminta on vakava kansantauti, joka yleistyy iän myötä. Sairastumisen taustatekijät vaihtelevat, ja yleensä miehet sairastuvat hieman aikaisemmin kuin naiset. Vaikka joka kymmenes yli 75-vuotiaista sairastuu, osa tapauksista jää havaitsematta. Sen seurauksena hoito usein viivästyy tai sitä saa vasta, kun on liian myöhäistä. Jotta ihmisiä saataisiin autettua ajoissa, tarvitaan enemmän tietoa. 

– Vaikka sydämen vajaatoiminta ei ole yhtä tunnettu kuin aivohalvaus tai sydäninfarkti, se on kuitenkin yleinen kansantauti. Valitettavasti vain hieman piilossa pysynyt. Sydämen vajaatoiminta aiheuttaa kärsimystä monille potilaille. Hoitamattomana sairaudella on huono ennuste, minkä takia hoito on tärkeä aloittaa varhain. Vaikealla sydämen vajaatoiminnalla on jopa huonompi ennuste kuin monilla syöpäsairauksilla. Lievällä sydämen vajaatoiminnalla on kuitenkin erittäin hyvä ennuste.

Sydämen vajaatoiminnan eri tyypit

Noin puolella kaikista sydämen vajaatoimintaa sairastavista on systolinen sydämen vajaatoiminta. Se tarkoittaa sitä, että sydämen vasemman kammion pumppauskyky on alentunut. Sen kyky supistua on siis heikentynyt sillä seurauksella, ettei se saa pumpattua verta kehoon riittävän tehokkaasti. Yleisimmät taustalla vaikuttavat syyt ovat sydäninfarkti ja korkea verenpaine sekä sydänlihassairaus. 

Toinen sydämen vajaatoiminnan tyyppi on diastolinen, mikä tarkoittaa, että sydänlihaksessa on häiriö rentoutumisvaiheessa. Kyky pumpata verta on normaali, mutta kammion seinä ei ole riittävän joustava. Tästä on seurauksena ​​vaikeus täyttää sydän verellä. Useimmat sydämen vajaatoimintaa sairastavat kärsivät samanaikaisesti sekä systolisesta että diastolisesta sydämen vajaatoiminnasta. 

Krooninen sydämen vajaatoiminta kehittyy usein asteittain pitkän ajan kuluessa, yleensä vanhemmilla henkilöillä. Syynä on yleensä jonkinlainen sydämen vaurio, jonka on aiheuttanut korkea verenpaine ja/tai aiempi sydäninfarkti. Aluksi krooninen sydämen vajaatoiminta ei aiheuta lainkaan oireita tai ne ovat lieviä. 

Toinen tyyppi on akuutti ja se aiheuttaa nopeasti sydämen heikkenemisen esimerkiksi sydäninfarktin yhteydessä. Tila yleensä paranee, kun sydän on toipunut infarktista. Kroonisen sydämen vajaatoiminnan äkillinen paheneminen voi myös aiheuttaa akuutin sydämen vajaatoiminnan. Se voi tapahtua puutteellisen lääkityksen, infektioiden ja monien muiden syiden seurauksena.

Akuutin sydämen vajaatoiminnan vakavin muoto on keuhkoödeema, jossa kertyy nestettä keuhkoihin, pumppauskyky on erittäin huono ja verenpaine todella alhainen. Se on hengenvaarallinen tila.

Liitetään usein muihin sairauksiin

– Tapaamme monesti henkilöitä, jotka ovat useita vuosia aiemmin saaneet sydäninfarktin ja sen myötä vaurion sydämeen. Vaurio ei ole ollut aluksi suuri, mutta ajan myötä se on kehittynyt sydämen vajaatoiminnaksi. Monet tulevat silloin sairaalan päivystykseen voiden todella huonosti, heillä on hengenahdistusta ja turvotusta jaloissa. Koska oireet ovat usein epämääräisiä, niihin ei ehkä ole aiemmin suhtauduttu vakavasti. Sama koskee epätasapainoista ja korkeaa verenpainetta. Sen kanssa voi elää hyvin pitkään ymmärtämättä, että tarvitsisi apua, Melin sanoo. 

Muita yleisiä sairastumisen syitä ovat eteisvärinän aiheuttamat rytmihäiriöt, diabetes ja erilaiset läppäsairaudet. Myös sydänlihastulehdus ja alkoholin liiallinen käyttö voivat vaikuttaa, mutta niitä ei pidetä yhtä yleisinä syinä. Sydämen vajaatoiminta voi olla myös jälkisairaus, mitä on Melinin mielestä tärkeä selventää. 

– Joillekin voi kehittyä sydämen vajaatoiminta esimerkiksi sytostaattihoidon jälkeen.

Väsymys on yleinen oire

Michael Melin kertoo, että yleisimpiä oireita ovat hengenahdistus ja väsymys. Näkyviä oireita ovat vatsan ja jalkojen turvotus sekä kaulasuonen tukkeutuminen. Se puolestaan vaikeuttaa hengittämistä, kun vesi kerääntyy keuhkoihin, eikä henkilö esimerkiksi jaksa kävellä pitkiä matkoja. 

– Koska hengenahdistus ja jalkojen turvotus voivat olla merkkejä monesta muusta, voi mennä aikaa, ennen kuin henkilö hakeutuu sairaanhoitoon.

Ehkäisevät toimet usein yleisiä

Kysymykseen, voiko sydämen vajaatoimintaa estää, ei ole itsestäänselvää vastausta. Useimmiten ohjeet ovat yleisiä suosituksia, jotka koskevat useimpia sydänsairauksia. 

– Syö hyvin, liiku, älä tupakoi äläkä juo liikaa alkoholia. On myös tärkeää olla tietoinen epäilyttävistä oireista, jotta hoitoon osaa hakeutua ajoissa.

Melin korostaa myös sitä, miten tärkeä on olla huolellinen lääkkeiden ottamisessa. Hän uskoo monien suhtautuvan asiaan hieman välinpitämättömästi. 

– Vaikka sydämen vajaatoiminta on harvoin parannettavissa, ja potilaiden on käytettävä lääkkeitä lopun elämäänsä, on olemassa lääkkeitä, jotka ovat erittäin hyödyllisiä. Niiden huolellinen käyttäminen säästää ihmishenkiä. Me pystymme antamaan hyvää hoitoa, ja meillä on varmuus siitä, millaista hoitoa on annettava. Se, missä meidän pitäisi kehittyä, on se, että annamme oikeanlaista hoitoa oikeille potilaille ja että kerromme lääkkeiden todella toimivan. Se voisi ehkä motivoida useampia ottamaan ne, Melin toteaa.

Katso taulukko alkoholinkäytön riskirajoista>>

Toimittaja: Lovisa Dahlström
Kuvitus: iStockphoto