Näin ehkäiset sydämen vajaatoimintaa

Näin ehkäiset sydämen vajaatoimintaa

Sydämen vajaatoimintaa voidaan ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomio niihin taustalla oleviin sairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin ja kohonneeseen verenpaineeseen, jotka voivat hoitamattomana johtaa sydämen vajaatoimintaan.


Päivityspäivä: 26.9.2018
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Tärkeimpiä keinoja näiden tautien ehkäisyssä ovat säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio. Myös alkoholin ja tupakoinnin välttäminen auttavat ehkäisemään sepelvaltimotautia ja verenpaineen kohoamista.

Elintapahoito

Tärkein hoitomuoto verenpaineen hoidossa on elintapahoito. Se aloitetaan, jos verenpainetaso ylittää 120/80 mmHg.

  1. Suolan saanti ei saisi ylittää yli 5 grammaa päivässä; tällä hetkellä monet saavat suolaa ravinnosta huomattavasti enemmän.
  2. Alkoholinkulutuksen tulisi pysyä miehillä alle 14 ja naisille alle 9 ravintola-annosta viikossa. 1 ravintola-annos on pullo keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkevää alkoholia.
  3. Tupakointi on hyvä lopettaa korkean verenpaineen ennaltaehkäisyksi, tupakoimattomuus ehkäisee myös monien muiden sairauksien puhkeamista.
  4. Liikunta laskee verenpainetta, sopiva määrä verenpaineen kurissa pitämiseen on puoli tuntia reipasta kävelyä 5 kertaa viikossa.
  5. Laihduttaminen kannattaa, jos ylipainoa on, sillä jo 5–10 prosentin painonpudotuksella on vaikutusta. Normaali painoindeksi on 18,5–25 välillä.  Esimerkiksi 70 kg painavan, 175 cm pitkän henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti = 70 kg / (1,75 m · 1,75 m) ≈ 23 kg/m2, joten esimerkkihenkilö on normaalipainoinen.
  6. Ruokavaliossa kannattaa suosia kalaa ja tyydyttymättömiä pehmeitä rasvoja. Myös kasvisten, juuresten, vihannesten, hedelmien ja marjojen syöntiä tulisi lisätä. Suositus on puoli kiloa päivässä.

Huolehdi että saat ruoasta riittävästi kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia – näillä kaikilla on vaikutusta verenpaineeseen. Magnesiumia saat esimerkiksi pavuista, linsseistä ja pähkinöistä. Kalsiumia maitotuotteista ja kaliumia muun muassa avokadosta ja pinaatista.

Vältä lakritsia ja salmiakkia, sillä lakritsihappo kohottaa verenpainetta.

Lääkehoito

Kohonneen verenpaineen lääkehoitoa suositellaan, jos vastaanotolla mitattu systolinen painetaso on elintapahoidoista huolimatta vähintään 140 mmHg tai diastolinen vähintään 90 mmHg. 
Kotona itse mitattuna vastaavat raja-arvot ovat seuraavat: systolinen painetaso on vähintään 135 mmHg tai diastolinen painetaso vähintään 85 mmHg ja verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinnissä seuraavat: systolisen paineen päivätaso on vähintään 135 mmHg tai diastolinen päivätaso vähintään 85 mmHg.

Verenpainetasosta ja liitännäissairauksista riippuen lääkehoito aloitetaan joko heti tai vasta 6 kuukauden elintapahoidon jälkeen.

Siihen mikä lääke valitaan, vaikuttaa se, kuinka paljon verenpaine on koholla, onko jo olemassa tai muita samanaikaisia riskejä, sairauksia ja lääkityksiä.

Sepelvaltimotaudin syntyä voidaan tehokkaasti ehkäistä samalla tavalla kuin kohonnutta verenpainetta. Myös diabeteksen ehkäisy ja hoito liikunnalla, painonhallinnalla ja terveellisellä ruokavaliolla ehkäisee samalla sepelvaltimotaudin syntyä. Vaikuttamalla näihin jo nuorena voidaan myöhemmällä iällä syntyvän sepelvaltimotaudin vaaraa pienentää oleellisesti.

Lähteet:
Netdoktor.se, Suomen Sydänliitto, sydan.fi, Terveyskirjasto