Tupakoitsijoita vaivaava keuhkoahtaumatauti etenee salakavalasti

Tupakoitsijoita vaivaava keuhkoahtaumatauti etenee salakavalasti

Keuhkoahtaumatauti on etenevä, alidiagnosoitu sairaus, jossa keuhkoputket pikkuhiljaa ahtautuvat ilman hoitoa. Suomalaispotilaalla taustalla on yleensä vuosikymmenten tupakointi.


Julkaisupäivä: 30.3.2018
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Keuhkoahtaumatauti on astman lisäksi toinen keuhkojen kansantaudeista, mutta huonommin tunnettu. Keuhkoahtaumatautia sairastaa arviointikriteereistä riippuen noin 4–10 prosenttia aikuisväestöstä.

Keuhkoahtaumatauti on etenevä sairaus, jossa keuhkoputket hiljalleen ahtautuvat. Tautia ei voi parantaa, mutta hoito parantaa elämänlaatua ja ehkäisee pahenemisvaiheita.

Kysyimme keuhkosairauksien erikoislääkäri Terttu Harjulta, mistä keuhkoahtaumataudissa on kyse ja miten sen kanssa voi elää.

Mikä aiheuttaa keuhkoahtaumataudin?

Suomessa keuhkoahtaumataudin yleisin aiheuttaja on tupakansavu. Valtaosalla potilaista on takanaan merkittävä tupakointihistoria ja vähemmistöllä esimerkiksi huomattava altistuminen passiiviselle tupakoinnille. Joskus taustalla voi olla myös työperäinen altistuminen erilaisille käryille ja huuruille.

– Lasketaan niin sanottuja askivuosia. Kun on kymmenen vuotta tupakoinut askin päivässä, puhutaan kymmenestä askivuodesta, joka on jo sellainen määrä, joka voi herkällä yksilöllä aiheuttaa keuhkoahtaumataudin. 50 vuotta polttaneista jo noin puolella on keuhkoahtaumatauti, Harju sanoo.

Kaikista 10–100 askivuotta polttaneista tupakoitsijoista noin 20–30 prosenttia sairastuu keuhkoahtaumatautiin.

– Kaikki eivät sairastu, eikä ole tiedossa, mitkä ovat ne tekijät, jotka suojaavat toisia. Altistavista tekijöistä tiedetään, että tavallista kehittymättömämmät keuhkot ovat riskitekijä. Taustalla voi myös olla perinnöllisyyttä, sillä joissain perheissä esiintyy paljon keuhkoahtaumatautia.

Miten tauti oireilee?

Keuhkoahtaumataudin kolme tavallisinta oiretta ovat

 • limaneritys hengitysteistä usein aamupainotteisesti,
 • limainen yskä
 • ja hengenahdistus.

Keuhkoahtaumataudissa hengenahdistus liittyy yleensä rasitukseen eikä esiinny kohtauksittain, kuten astmassa. Hengenahdistus vaivaa esimerkiksi ylämäessä tai noustessa portaita, jolloin sairastunut voi alkaa vältellä rasitusta.

Milloin pitäisi hakeutua hoitoon?

Riskipotilaan eli tupakoijan, jolla on takanaan yli kymmenen askivuotta, tulisi tarkkailla vointiaan. Jos esiintyy hengenahdistusta etenkin rasituksessa tai hengitysteistä erittyy limaa ja yskittää, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle.

Hoitoon hakeutuminen on äärimmäisen tärkeää, sillä hoitamattomana tauti etenee ja aiheuttaa ikävän noidankehän: hengenahdistus lisääntyy, rasitusta ryhdytään välttämään ja kunto huononee. Hankalat oireet voivat aiheuttaa masennusta, jolloin elämänlaatu heikkenee entisestään.

Miten keuhkoahtaumatauti diagnosoidaan?

Keuhkoahtaumatauti todetaan usein, kun tauti on jo edennyt varsin pitkälle ja merkittävä osa keuhkojen toiminnasta on alentunut.

– Tauti on alidiagnosoitu, sillä se kehittyy hitaasti ja salakavalasti. Monesti potilaat sopeutuvat oireisiin eivätkä hakeudu lääkäriin helposti. Osa tupakoijista saattaa jopa ajatella, että tauti on omaa syytä eikä siten hae apua tai selitystä oireille, Harju sanoo.

keuhkokuva

Joskus keuhkoahtaumataudin oireet paljastuvat vasta taudin pahenemisvaiheessa.

– Aiemmin on voinut olla pientä hengästymistä ja tupakkayskää, muttei siinä määrin, että vaivaa olisi tutkittu. Sitten tulee viaton flunssa tai muu virus, joka laittaa hengityksen ahtaalle. Tällöin limaisuus lisääntyy ja yskä on niin kovaa, että potilas hakeutuu ensimmäisen kerran lääkärin vastaanotolle. Silloin on erittäin tärkeää ottaa puheeksi tupakoinnin määrä ja kesto. Kun potilas toipuu akuutista flunssasta, on syytä tehdä testit keuhkoahtaumataudin varalta.

Tutkimukset aloitetaan puhallustesti spirometrialla ja keuhkoputkien laajennustestillä, joiden avulla selvitetään, miten keuhkoputket reagoivat laajentavaan lääkkeeseen. Jos keuhkoputket ovat jälkitestissäkin ahtaat, voidaan epäillä keuhkoahtaumatautia astman sijaan. Testi tulisi uusia jonkin ajan kuluttua, jotta saadaan varmuus pitkäaikaisesta ahtauttavasta sairaudesta.

Astman poissulkemiseksi tulee lisäksi ottaa keuhkokuva ja tehdä täydentäviä tutkimuksia. Kortisonihoitokokeessa potilas hengittää hoitavaa kortisonilääkitystä 6–8 viikkoa. Jos oireet helpottavat, kyseessä ei ole ainakaan puhdas keuhkoahtaumatauti. Kyseessä voi tällöin olla astma tai piirteitä kummastakin sairaudesta.

Kortisonihoidon lisäksi potilas seuraa tilannetta kotona puhaltamalla PEF-mittariin aamuin ja illoin, ennen ja jälkeen laajentavan lääkkeen ottamista.

Miten tautia hoidetaan?

Hoito suunnitellaan yksilöllisesti jokaiselle potilaalle, mutta joitakin yhdistäviä tekijöitä on. Hoidon tavoite on parantaa potilaan elämänlaatua, ehkäistä pahenemisvaiheita ja pidentää elinaikaa.

– Hoito suunnitellaan aina kokonaisvaltaisesti jokaiselle potilaalle ja siihen kuuluu niin lääkkeetön kuin lääkehoitokin. Taudin etenemistä tulisi seurata vuosittaisilla kontrolleilla, jotta päästään mahdollisimman hyvään hoitoon.

Tärkeintä on tupakoinnin lopettaminen eli hoito aloitetaan usein intensiivisellä vieroituksella. Vieroitukseen voidaan käyttää lääkkeitä, nikotiinikorvaushoitoa ja vertaistukiryhmää tai yksilöohjausta.

Keuhkoahtaumatautia sairastavalle suositellaan kertaalleen keuhkokuumerokotusta ja vuosittain influenssarokotusta.

Liikunta on tärkeä osa taudin hoitoa, joten liikkumista tulee jatkaa taudista huolimatta tai se tulee aloittaa, jos liikunta on jäänyt oireiden myötä vähälle. Liikunnan aloittamisen tueksi on mahdollista päästä fysioterapeutin ohjaukseen tai kuntoutusryhmään.

Myös ravinnon merkitys on keuhkoahtaumataudin hoidossa suuri. Sairaus voi aiheuttaa laihtumista, joten alipainoisten potilaiden tulee lisätä energiansaantia.

95 prosentilla keuhkoahtaumatautipotilaista on myös joku muu sairaus, kuten verenpainetauti tai osteoporoosi. Keuhkoahtaumatautiin liittyy myös tupakoitsijoihin nähden suurentunut keuhkosyövän riski. Liitännäissairauksien hoito on tärkeä osa keuhkoahtaumataudin hoitoa.

Keuhkoahtaumatautia hoidetaan lääkkeettömän hoidon lisäksi täsmälääkkeillä, joihin kuuluvat keuhkoputkia laajentavat ja hoitavat lääkkeet, kuten astmassakin. Sopiva lääkehoito räätälöidään jokaiselle potilaalle erikseen.

Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Martti Heikkinen 2018-04-24 20:45 (24 months lähtien)

  Kun on sepelvaltimotauti ja keuhkoahtauma, on ongelmallista erottaa, kumpi aiheuttaa hengöstymistä ja lopulta polttelevaa/puristavaa rintakipuiluakin. Ja molemmat aiheuttavat tavallista herkemmin väsymystä.
  Mutta - liikunta auttaa molempien hoidossa!

 • Avatar Hannu aaltonen 2018-04-24 22:17 (24 months lähtien)

  Selkeä ja hyvin ymmärrettävää tekstiä

 • Avatar Marina Huttunen 2018-04-24 23:18 (24 months lähtien)

  Minulle tehtiin astma testi ja kävi juuri niin että avaava ventoline ei parantanut tulosta joten astma diagnoosia ei tullut eikä mikään muu heitä kiinnostanut.

 • Avatar Esa Tervasmäki 2018-04-26 14:18 (23 months lähtien)

  Sairastan tautia...En pysty lopettaan tupakointia ..olin 2.5 kuukautta tupakoimatta..ja taas...

 • Avatar Martti Heikkinen 2018-04-26 19:27 (23 months lähtien)

  Hengitysongelmien tunnistaminen ja erittely sepelvaltimotaudin ja keuhkoahtaumataudin kesken on kovin vaikeaa..!

 • Avatar Laine Risto 2018-05-6 13:05 (23 months lähtien)

  Minulla on tähän keuhkoahtaumatautiin sopivat oireet, mutta on hoidettu astmana. Buventol ja buventonid eivät auta.
  Nääpurini isäntä opetti minut tupakoimaanjo 3 vuoden ikäisenä. Poltin silloin piippua. Lopetin sen 6 vuotiaana. Aloitin tupakoinnin uudelleen 14 vuotiaana. Poltin ensin vain 1 askin päivässä ja hiljalleen se nousi 3 askiin vuorokaudessa.
  Lopetin tupakoinnin vuonna 1968 27 vuotiaana enkä ole polttanut sen jälkeen. Nyt kysyn olisiko mahdollista että minulla olisi tämä tauti?

 • Avatar Elena Söderlund 2018-07-27 10:01 (20 months lähtien)

  Kiitän hyvistä neuvoista,pitää käydä lääkärissä????

 • Avatar seppo tanskanen 2018-09-4 09:55 (19 months lähtien)

  ...siis uutta minulle oli "piirteitä kummastakin taudista", itse olen taipuvainen sen vahvistamiseen....!!!!

 • Avatar Pentti Vuorinen 2018-09-4 13:22 (19 months lähtien)

  Hyvä asiallinen julkaisu,,

 • Avatar Eeva-Kaarina Silonsaari 2018-09-13 15:18 (19 months lähtien)

  Tarvitsisin tämän tekstinä, toimittaakseni eteenpäin. Kuinka/mistä?

 • Avatar Eira Hänninen 2018-09-16 09:09 (19 months lähtien)

  Entäs raudanpuutteen hoitaminen riittävälle tasolle. Olen amerikkalaisista tutkimuksista lukenut, että se voi usein olla hengitysvaikeuksien {myös astman kehittymisen} alkuperäinen syy?

 • Avatar Asta Puranen 2018-11-6 09:38 (17 months lähtien)

  Mä sairastuin vuosi sitten krooniseen keuhkoputkentulehdukseen astman pahenemisen myötä ja sehän on keuhkoahtauman esiaste. Netistä luin,että siihen ei ole lääkettä. Nyt pelkään,että sairastun myös keuhkoahtaumaan. En ole koskaan tupakoinut,mutta edesmennyt mieheni tupakoi sisällä ja olin siis passiivinen polttaja. Olen nyt 73v ja saorastuin alle 30:ä astmaan. Olin aivan shokissa,kun luin sen omakannasta,sillä lääkäri ei vastaanotolla kertonut sitä minulle. Määräsi vain kortisonia,antibioottia ja yskänlääkettä pahenevaan astmaan. Eikö lääkärin kuulu kertoa potilaalle vastaanotolla jo,mikä häntä vaivaa? Olin tyrmistynyt. On suuri shokki tietää se vasta omakannasta ,kun lukee lääkärin diagnoosia. Olisin voinut esittää hänelle kysymyksiä heti paikalla. Nyt jouduin etsimään ne netistä. Muutin toiselle paikkakunnalle ja täällä lääkäri suositteli minulle keuhkokuumerokotusta,minkä otinkin heti tilaisuuden tullen.

 • Avatar Sirkka Pelkonen 2018-11-18 08:37 (17 months lähtien)

  Miksi ei mainittu lääkkeiden nimiä, joilla keuhkoahtaumaa hoidetaan? Minulla todettiin tauti syksyllä 2018. Lääkkeenä on vain astmalääkitys.

 • Avatar Petri Seppinen 2018-11-27 23:08 (16 months lähtien)

  On ollut pidemmän aikaa rykimistä mutta en tupakoi

 • Avatar Petri Seppinen 2018-11-27 23:01 (16 months lähtien)

  Ollut pidemmän aikaa rykimistä ja sitkeä limaa kurkussa

 • Avatar JOUNI suorsa 2018-12-2 23:16 (16 months lähtien)

  on todettu

 • Avatar AH 2018-12-30 21:53 (15 months lähtien)

  Saatan jakaa ja on hyvä artikkeli...

 • Avatar Outi 2018-12-31 08:42 (15 months lähtien)

  Erotus diagnoosi astmalle olisi ollut hyvä tieto

 • Avatar Hannu Aaltonen 2019-01-15 21:25 (15 months lähtien)

  Artikkeli oli hyvin selkeä ja johdonmukainen,aijon hakeutua kontrolli tai päivittämään tän hetkisen tilanteen

 • Avatar Leif helminen 2019-01-25 17:52 (14 months lähtien)

  Minulle diagnostiin keskivaikea keuhkoahtauma 58 vuotiaana.. olen tupakoinut ikäni.. keuhkokuvat puhtaat. Yksiselitteinen lääkärinlausunto .. syy tupakointi. Sivuutettiin menneet ammatit.. mm. Toiminut lastulevyn sahauksen parissa n. 30 vuotta.. alkuaikoina levy sisälsi formaldehydiä.. hengitin sitä pölyä 8-12h. Päivässä.. lisäksi maalannut ja hionut vuosia autoja.. kitit ..maalit ja kovetteet ym. On tänä päivänä kiellettyjä.. kakskomponentti aineita.. kaikki taustatiedot lääkäreiden tiedossa.. silti totesivat yksiselitteisesti että tupakointi on syy..????

 • Avatar MammaMaria 2019-02-19 12:20 (13 months lähtien)

  Tupakoinut en ole koskaan, mutta hajuja sisältävissä töissä olen ollut. Siipikarjanhoitaja 7v.( ammoniakki) tekstiilitehdas 3v( kankaiden pöly sekä kemikaalit) villaneuletehdas 2v, meijeri = 60 luvulla, jossa lipeää käytettiin surutta. Terveyskeskus 22v, jossa liian vahvoja aineita käsiteltiin ilman suojaimia ym. Homeinen asunto 3 v. homeita sisältävät oppilaitoksen tilat 8v....

 • Avatar EntTupakoijataR 2019-04-2 06:41 (12 months lähtien)

  Oireet sopivat keuhkoahtaumataudin kuvaan, mutta lääkäritpä ei ota sitä tosissaan, kun lopetuksesta on yli 20vuotta. Astma-diagnoosiin puhallan liian hyvin. Hengitys on vaan niin vaikeeta ja tukkosta. Noh, se sepelvaltimotautikin tässä pukkaa päälle.

 • Avatar Maarit Virtanen 2019-04-27 04:26 (11 months lähtien)

  Itse en tupakoi, mutta ilmeisesti altistun homeelle . Olen siivooja ja nyt jatkuva flunssa ja kova yskä ja yskiessä limaa tulee ,joka on paksua. Sain jotain uuttatietoa tästä.

 • Avatar Aila Pulkkinen 2019-04-28 16:34 (11 months lähtien)

  1950 vauvasta alkaen altistunut..pirtissä oli enemmän savua kuin savusaunassa..ja monta polttajaa.tulos on mikä on..räkä räikää enemmän kuin tarpeeksi..lisäksi homealtistus.no eihän elämästä kuolemaa kummempaa voi seurata. räkiminen kyllästyttää..lääkitystä ei nyt oo. Hyvää tietoa tautiin..kun vielä näytettäisiin tupakoivien keuhkot, joista melkein kämmensyrjällä saa terva pyyhkiä ehkä se auttaisi.

 • Avatar Jeannette bäckström 2019-05-4 00:51 (11 months lähtien)

  Tiedän mulla jotain... Pakko oksentaa limat ulos joka aamu... Jatkunut jo vuoden verran

 • Avatar Rasvahapot eivät ole syy verisuonisairauksiin, kunhan niitä on sopiva määrä. Syy sairauksiin on elimistön Ph-arvo. Kun PH on elimistössä tasapainossa, ei LDL-kolesteroli pääse hapettumisen ja aiheutta 2019-05-8 16:55 (11 months lähtien)

  Hyvä uutinen sairaudesta.

 • Avatar Jorma Isohaavisto 2019-05-11 09:35 (11 months lähtien)

  2004 tehtiin astma ja ahtauma testit jolloin paljastui että sairastan keskivaikeaa ahtaumaa ja astmaa, olin kerinnyt lopetetaan tupakoinnin muutamaa viikkoa aikaisemmin kun sain diagnoosin, mikä oli elämäni parhaita päätöksiä. Rupesin liikkumaan päivittäin vähintään 1h mikä on ollut tosi hyvä juttu ,lääkitys on tällähetkellä Spiriva ,seretide ja ventoline tarvittaessa. Tauti on kyllä edennyt mutta.oletan että se on hidastunut tupakan lopettamisen myötä, tällähetkellä voin jokseenkin kohtuullisesti.

 • Avatar Pirkko Tukiainen 2019-05-16 18:38 (11 months lähtien)

  Miehelläni todettiin vuosi sitten. Vaikeat oireet lomamatkalla...käynti silloin lääkärissä, jotta paluulento onnistui. Kotona heti omalle lääkärille. Hyvät lääkkeet, mutta ei ojausta intensiiviseen vieroitukseen, eikä kuntoutukseen....

 • Avatar Jeannette bäckström 2019-05-17 15:59 (11 months lähtien)

  Taidan varata lääkärille ajan

 • Avatar Maarit heinonen 2019-05-20 12:51 (10 months lähtien)

  Kolme vuotta ollut oireet ja nyt pääsen tutkimuksiin

 • Avatar Asta puranen 2019-05-28 14:04 (10 months lähtien)

  Minä sairastuin astmaan yli 40 v sitten,kun edesmennyt mieheni tupakoi sisällä. Olin siis passiivinen polttaja. Olin noin 30:n silloin. Sain siihen Ventolinea. Se on allergista astmaa. Noin 30 v myöhemmin,erottuani miehestäni oireeni hävisivät,enkä vuosiin tarvinnut lääkettä. Sitten oireeni palasivat pahempana kuin koskaan ja sain lisäksi symbicord turbulenssia. Aina kun sairastuin flunssaan,yskä oli hirvittävä ja limainen ja ääni karkasi pariksi päiväksi. Pari vuotta sitten sairastuin taas flunssaan ja oireet pahenivat. Lääkärin diagnoosi oli,että astmani paheni ja sairastuin krooniseen keuhkoputkentulehdukseen! Sain kortisonitabletteja. Söin niitä lääkärin ohjeen mukaan. Sitten otin netistä selvää siitä ja pelästyin,että se on keuhkoahtaumataudin esiaste. Olin aivan ihmeissäni,että kuinka voin siihen sairastua,kun en ole koskaan tupakoinut. Niinpä sitten arvelin,että kun olin muuttanut pari vuotta sitten Jämsään,lähelle UPM:ää,josta aina nousi paksu harmaa savu,että ne päästöt sieltä tehtaalta sairastuttivat minut. Kysyin sitä asiantuntijaltakin,en lääkäriltä,ja hän oli samaa mieltä kanssani. Minulle tuli hätä terveydestäni ja päötin muuttaa sieltä pois takaisin juurilleni tänne Savon maisemiin Tervoon! Täällä on puhdas ilma ja nyt reilussa vuodessa keuhkojeni puhallusvoima on parantunut. Oli kuitenkin huono tuuri täällä. Sairastuin tammikuun alussa kovaan flunssaan,viiruksen aiheuttamana. Sairauteeni kuului poskiontelotulehdus ja kurkkukipu,mikä kesti 3 kk. Puolivälissä sairauttani katosi ääneni ja kesti 1,5 kk,kun se pikkuhiljaa alkoi palata,edelleen se on matala ja käheä. Olen ollut monissa tutkimuksissa,mutta syytä siihen ei ole löydetty. Lääkäri totesi,että pitkittynyt flunssa sen aiheutti,kun jouduin käyttämään ääntäni väärin välillä kuiskaamalla. Joudun nyt menemään puheterapeutille ja saan sitten kotiharjoitusohjeet kotiin! Laulamaan en pysty tällä hetkellä ollenkaan,vaikka olen 10 :n laulaja. Harrastan myös runojen lausumista,jota en ole vielä pystynyt harrastamaan,kun ääneni väsyy ja alkaa yskittämään,jolloin ääneni häviää hetkeksi ja palaa,kun yskiminen loppuu. Tiedän,että astma muuttaa ääntä niinkuin krooninen keuhkoputkentulehduskin. Olisi kiva tietää,että sairastuinko keukoahtaumaan ja miten se todetaan? Hengästyn portaita kiivetessä ja vauhdikkaassa kävelyssä ja tanssissa. Onkohan tähän mitään muuta kuim astmalääkitys

 • Avatar Tarja Hannuksela 2019-05-31 04:20 (10 months lähtien)

  Sairastan astmaa ja keuhkoahtaumatautia. Limaisuutta paljon, jopa oksennukseen asti. Hoitona Seredite Evohaler