Tupakoinnin lopettaminen on henkilökohtainen voitto

Tupakoinnin lopettaminen on henkilökohtainen voitto

Tupakoinnin lopettamisella on useita hyötyjä. Nopeasti näkyvien fyysisten hyötyjen lisäksi riippuvuuden päihittäminen on henkilökohtainen voitto. 

Tupakoinnin lopettamisen suurin hyöty on terveydellinen, sillä tupakka vahingoittaa koko elimistöä. Vuosittain noin 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta. 

Tunnetuin tupakkasairaus  on kehkosyöpä. Tupakointi on myös monien muiden sairauksien riskitekijä ja se myös pahentaa jo todettuja sairauksia. Vuodessa tupakkasairauksien hoitoon käytetään vähintään yhden keskussairaalan työpanos.

Monet lopettaneet kokevat myös saaneensa yhtäkkiä enemmän aikaa. On helpotus, kun ei enää tarvitse miettiä, onko savukkeita tarpeeksi tai milloin pääsee tupakalle.

Pitkällä aikavälillä tupakoinnin lopettaminen on myös taloudellisesti hyvä asia. Säästyneet rahat voi kuluttaa johonkin hauskaan, mikä voi auttaa ylläpitämään motivaatiota.

Tupakoinnin lopettaminen tuo onnistumisen tunteen

Tavoitetta asetettaessa on tärkeää, että se on konkreettinen ja realistinen eli että sen voi oikeasti itse saavuttaa. On parempi suunnitella pieni askel kerrallaan kuin mennä isolla riskillä ja kärsiä suuri tappio. Kun ottaa askeleen kerrallaan, tulee tunne että saavuttaa jotain koko ajan.

Tupakoinnin lopettaminen voi merkitä kovaa työtä muutaman kuukauden ajan. Vastineeksi voi saavuttaa tyydytyksen tunteen ja tyytyväisyyden itseensä, kun on saanut aikaan jotain myönteistä pääsemällä eroon riippuvuudesta.

Tunne hallinnasta

Yksi tupakoinnin lopettamiseen liittyvistä vaikeimmista asioista on kestää halua, himoa ja kaipausta. On opittava, että tupakanhimo tulee, mutta se menee ohi ja siitä selviää. On edettävä hitaasti ja vähitellen, kun eteen tulee tilanteita, jolloin tekee mieli tupakkaa.

Siten oppii vähitellen kestämään tupakanhimon. Se taas antaa tunteen hallinnasta ja varmuudesta, mikä palauttaa rohkeuden ja voimat.

Uusia puolia itsestä

Lopettamalla tupakoinnin tai nuuskaamisen saattaa oppia tuntemaan itsensä tavalla, jollaisesta ei ennen tiennyt. Itsestään voi löytää kokonaan uusia puolia. Ihminen huomaa, mikä tekee hänestä stressaantuneen, vihaisen, iloisen, surullisen ja epävarman. Lopettamalla voi siis oppia jotain, mikä lisää itsetuntemusta. Ihminen kehittyy sitä mukaa, kun hän oppii käsittelemään uutta.

Useita lopettamisyrityksiä – enemmän kokemusta

Monet yrittävät lopettaa useita kertoja ennen kuin he onnistuvat. Pysyvää tupakoinnin lopettamista edeltää keskimäärin kolmesta kahdeksaan yritystä. Tietysti voi käydä niinkin, että lopettaminen onnistuu ensimmäisellä yrityksellä. Älä kuitenkaan luovuta, jos kuulut niihin, joiden täytyy yrittää useita kertoja.

Monista tulee lopettamisyrityksen myötä kokemuksen rikkaampia. Siksi eri yrityskertoja ei pidä ajatella hukkaan heitettyinä.

Päinvastoin, tupakoinnin lopetusta kannattaa pitää prosessina, jossa ihminen oppii jokaisella yrityskerralla enemmän esimerkiksi seuraavista asioista: Mitä tupakointi merkitsee minulle, missä kohdassa vaikeudet tarkalleen ottaen alkavat, mikä minua todella auttaa, kun tupakanhimo iskee? Ja miksi haluan lopettaa tupakoinnin?

Lopettaminen selkeyttää myös sitä, millaisia rooleja tupakoinnilla on ollut – saatat esimerkiksi huomata, mitä tupakka on merkinnyt tilanteissa, joissa olet luullut sen olleen vain tyhmä tapa.

Vapauden tunne

Monet kokevat vapauden tunteen, kun he lopettavat tupakoinnin. On vapauttavaa, kun ei tunne olevansa riippuvainen tupakasta ja kokee, että itsellä on vapaus valita. Kun onnistut pääsemään siihen tilanteeseen, että sinulla todella on valinnanvapaus, saatat tuntea itsesi erityisen energiseksi ja vahvaksi.

Fyysinen hyvinvointi

Muutokset fyysisessä hyvinvoinnissa ovat havaittavissa nopeasti tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Tuntuu hyvältä tehdä jotain myönteistä itselle. Teet jotain omalle kehollesi ja terveydellesi. Itsensä terveeksi tunteminen luo hyvinvointia.

Tupakoitsija huomaa nopeasti, että kasvojen iho muuttuu ja kädet ja jalat eivät tunnu niin kylmiltä, jos on heikko verenkierto. Olet ehkä pirteämpi aamuisin ja energisempi. Myös hajuaistisi paranee nopeasti. Voi myös käydä niin, että tupakansavu alkaa haitata sinua. Saatat huomata, että savunhaju jää vaatteisiin jo lyhyen tupakansavussa oleskelun jälkeen. 

Asiantuntija: Merete Stromming, psykologi
Päivittänyt: Lotta Laine 
Kuvitus: iStockphoto