Riittää jo – 7 vinkkiä tupakoinnin lopettamiseen

Riittää jo – 7 vinkkiä tupakoinnin lopettamiseen

On tärkeää, että perustelet itsellesi miksi haluat lopettaa tupakoinnin. Näin on helpompi pitää kiinni tupakoinnin lopettamisesta, kun vieroituksen aika koittaa.

 Muista, että lopettaminen on suuri voitto – onnistumisen tunne odottaa sinua!

1. Usko siihen, että pystyt lopettamaan

Päätös tupakoinnin lopettamisesta syntyy usein lopputuloksena hyötyjen ja haittojen henkilökohtaisesta pohtimisesta. Syitä on monenlaisia: rahan kuluminen, lasten huomioiminen tai henkilökohtainen voitto. Usein tärkein syy lopettaa on terveys.

Motivaation kannalta on tärkeää, että uskot itseesi. Siinä auttaa valmistautuminen.

2. Tarkkaile tupakointitottumuksia

Lopettamiseen valmistautuminen on aloitettava siitä, että miettii rehellisesti missä, miksi ja kuinka paljon tupakoi – tai nuuskaa. Omien tupakointitapojen tunteminen voi olla kannustavaa. Joillekin voi tulla yllätyksenä tajuta, kuinka pienen määrän savukkeita on arvioinut polttavansa.

Aloita kirjaamalla paperille vähintään vuorokauden ajan sekä ajankohta, tilanne että mieliala ja tunne joka kerta, kun tupakoit. Pidä paperia mukana esimerkiksi taitettuna savukerasiassa, jotta se on aina saatavissa.

3. Syyt lopettamisen puolesta ja vastaan

Voit myös kirjoittaa paperille kaikki keksimäsi hyödyt tupakoinnin lopettamisesta ja paperin toiselle puolelle kaikki jatkamisen hyödyt. Voi olla hyödyllistä pyytää perheenjäsentä tai ystävää olemaan mukana listan tekemisessä. Sitten voit verrata hyötyjä ja haittoja ja kysyä itseltäsi, mikä on tärkeintä tässä ja nyt – ja mikä on tärkeintä tulevaisuutta ajatellen.

4. Tee lopettamisesta helpompaa

Se, että tunnet olevasi valmis selviytymään kriiseistä, vahvistaa motivaatiota. Mieti vähintään kymmenen asiaa, jotka voit tehdä tai joita voit ajatella saadaksesi huomion pois tupakasta, kun sen himo iskee. Voit myös kysyä itseltäsi, mitkä ominaisuutesi voivat auttaa, kun päätät lopettaa tupakoinnin.

Jotkut saavat voimaa siitä, että ajattelevat muita onnistumisen kokemuksia elämässään. Missä muussa muutoksessa olet onnistunut? Oletko esimerkiksi koskaan yrittänyt saavuttaa jotain itsepintaisuuden avulla?

5. Tukea muilta

Motivaatiota usein parantaa se, että lopettaa yhdessä toisten kanssa tai se, että saa tukea läheiseltä. Monet saavat apua perheeltä, ystäviltä tai työkavereilta. Yritä löytää joku, joka on valmis käyttämään aikaa, kuuntelemaan ja auttamaan.

Tue omaa motivaatiotasi. Kuvittele esimerkiksi, että heräät eräänä aamuna täysin ilman tupakanhimoa. Olet onnistunut lopettamaan tupakoinnin ja viihdyt savuttomana. Ajattele ajassa vuosi eteenpäin ja kuvittele, että olet silloin täysin vailla riippuvuutta ja että nautit siitä, kun voit olla ilman tupakkaa. Mikä olisi silloin erilaista? Mikä olisi paremmin? Onko olemassa huolia, jotka voisit silloin jättää taaksesi?

6. Himo loppuu aikanaan

On yksilöllistä, miten ihminen reagoi tupakoinnin lopettamiseen ja kuinka kauan kestää, ennen kuin savuttomana oleminen tuntuu hyvältä. Useimmilla menee tähän kolmesta neljään viikkoa.

Toisin sanoen vieroittuminen on silloin vähentynyt ja ajatukset eivät enää pyöri niin paljon tupakoinnin tai nuuskaamisen ympärillä. Joudut ehkä edelleen kriiseihin, mutta niitä on harvemmin. Ehkäpä enää muutamien päivien välein.

7. Keskity hyötyihin

Ajattele kehossa tapahtuvia myönteisiä muutoksia eli sitä, mitä saat tupakoinnin lopettamisen myötä, äläkä sitä, minkä menetät – eli tupakkaa. Keskity valitsemaasi vapauteen. Se on houkutteleva ja päihittää kirkkaasti rajallisen ajan kestävän epämukavuuden.

Pidä kiinni tekemistäsi suunnitelmista selvitäksesi lopettamisesta. Mieti, mitä sinun pitää tehdä, kun himo iskee.

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen on yleistä kokea itsetunnon kasvavan, koska ihminen on saanut hallintaansa osan elämästään, jota aiemmin hallitsi riippuvuus. Se, että pystyy päättämään itse, on henkilökohtainen voitto.

Asiantuntija: Torsten Sonne, psykologi

Päivittäjä: Matz Larsson, ylilääkäri, keuhkoklinikka/ tupakoinnin ehkäisyn yksikkö, Örebro
Kuvitus: iStockphoto