Nuorten endometrioosioireet tunnistetaan huonosti
Tietoa | Endometrioosi

Nuorten endometrioosioireet tunnistetaan huonosti

Endometrioosiin liittyvät kipuoireet alkavat usein jo teini-iässä, mutta endometrioosi paljastuu oireiden syyksi tyypillisesti vuosien viiveellä.

Endometrioosi on yleinen, mutta huonosti tunnettu hedelmällisessä iässä olevien naisten pitkäaikaissairaus. Lääketieteen lisensiaatti Pia Suvitien väitöstutkimuksen mukaan jopa 5–10 prosentilla koulutytöistä on endometrioosiin viittaavia oireita.

Endometrioosi on merkittävä sairaus sekä potilaille että yhteiskunnalle. Tauti huonontaa naisen elämänlaatua ja aiheuttaa yhteiskunnalle mittavia kustannuksia. Endometrioosia arvioidaan sairastavan jopa 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista, ja se aiheuttaa kuukautis- ja vatsakipuja sekä lapsettomuutta.

Hoitona hormonit ja tarvittaessa leikkaus

Oireet alkavat usein jo teini-iässä tai nuorella aikuisiällä. Toistaiseksi diagnoosi voidaan varmistaa vain vatsaontelon tähystyksellä, mutta lääkehoito voidaan aloittaa jo sairautta epäiltäessä.

Kipuoireita lievitetään ensisijaisesti hormonilääkkein ja tarvittaessa myös leikkauksella. Tutkimuksessa todettiin leikkaushoidon leivittävän kipuja viiden vuoden seurannassa. Parantavaa hoitoa ei kuitenkaan ole.

Monilla tytöillä kovia kipuja ja poissaoloja

Pia Suvitie kartoitti TEENMAPS-kyselytutkimuksessa endometrioosiin viittaavien oireiden yleisyyttä 15–19-vuotiailla varsinaissuomalaisilla koulutytöillä. Kyselyyn vastasi 1103 tyttöä. Heistä 5–10 prosentilla todettiin endometrioosiin viittaavia oireita, kuten voimakkaita kuukautiskipuja, vatsakipuja tai ulostamiseen liittyviä kipuja.

Monet tytöt kertoivat olevansa ajoittain poissa koulusta kovien kuukautiskipujen vuoksi. Useat riskiryhmän tytöistä käyttivät kipulääkkeitä ja yhdistelmäehkäisypillereitä kuukautiskipuihin saamatta kuitenkaan riittävää helpotusta oireisiinsa.

– Tutkimukseni ei vielä todista oireilevien tyttöjen sairastavan endometrioosia. Tulevaisuudessa seulonnan hyödyt ja haitat tuleekin tutkia huolellisesti, ennen kuin koko teiniväestön seulontaa voidaan harkita.

– Tutkimukseni perusteella on kuitenkin selvää, että huomattavalla osalla koulutytöistä on voimakkaita kuukautiskipuja, joiden tiedetään häiritsevän nuoren elämää monin tavoin. Kuukautiskipujen hoito parantaa elämänlaatua ja oireisiin pitäisi puuttua nykyistä aktiivisemmin, Suvitie tähdentää.

Lue myös: Endometrioosi on kivulias vaiva, jota ei aina tunnisteta oireiden perusteella

Kuvitus: iStockphoto