Allergiatesti

Allergiatesti paljastaa allergian aiheuttajan – näin testaus toimii

Allergioita tutkitaan verikokeilla, ihopistokokeilla, lapputesteillä ja oirepäiväkirjalla. Testeihin kannattaa hakeutua, jos epäilet itselläsi allergiaa.

Positiivinen allergiatesti kertoo, että ihminen herkistynyt jollekin allergeenille, allergiasta puhutaan, kun oireita alkaa ilmestyä.

Verikoe
Verikokeella voidaan selvittää atooppista taipumusta tai herkistymistä jollekin allergeenille. Verikoe on vaihtoehto ihopistokokeelle.

Ihopistokokeet

Ihoon laitettavilla pistoksilla eli prick-testeillä tutkitaan nopeaa allergiaa, jonka ensioireet ilmaantuvat yleensä muutamassa minuutissa, joskus kymmenien minuuttien kuluessa.

Lapputestit

Lapputesteillä eli epikutaanitesteillä tutkitaan hidasta allergiaa, joka ilmaantuu yleensö 1-7 päivässä. Yleensä lapputesteillä tutkitaan kosketusallergiaa. Tyypillisimpiä kosketusallergian aiheuttajia ovat nikkeli, koboltti, hajusteet, teko- ja luonnonhartsi, kosmetiikassa ja pesukemikaaleissa käytettävät säilöntäaineet sekä tumma hiusväri ja kumituotteiden valmistuksessa käytettävät aineet.

Oirepäiväkirja
Kun epäillään ruoka-aineiden, kuten lehmänmaidon, viljojen tai juuresten, aiheuttamaa allergiaa, on aina syytä hakeutua tutkimuksiin. Diagnoosi perustuu asiantuntijan valvonnassa tehtyihin altistuskokeisiin, ihotesteihin ja tarvittaessa verikokeisiin. Tärkein on ruoka-aineella tehtävä välttämis-altistuskoe, jota voidaan käyttää minkä hyvänsä ruokayliherkkyyden varmistamiseen. Epäselvissä tapauksissa käytetään oirepäiväkirjaa, sen avulla on helpompi löytää jon­ka avulla oi­reen aiheut­taja. 


Aikuisista 2–5 prosenttia sairastaa ruoka-allergiaa. Useimmiten kyseessä on siitepölyallergiasta johtuva ristiallergia tai lapsuudessa alkanut allergia. Oireiden takana saattaa myös olla jokin muu sairaus, kuten ärtyneen suolen oireyhtymä tai laktoosi-intoleranssi.

Lue myös: 
Allergiaoireet>>
Allergian hoito>>

Toimittaja: Lotta Laine
Lähde: Terveyskirjasto

Kuva: iStockphoto