Nainen niistää

Vaivaavatko allergiaoireet? Näin allergiaa voi hoitaa

Allergiaa hoidetaan useimmiten oireiden mukaisesti, ja allergia ei todennäköisesti parane koskaan täysin. Vaikeissa tapauksissa siedätyshoidosta voi olla merkittävää hyötyä.

Allergiaa hoidetaan sen mukaan, minkälaisia oireita allergia aiheuttaa. Yleisesti allergeenien poistaminen tai vähentäminen elinympäristöstä auttaa. Se onnistuu kotona, koulussa tai työpaikalla kulutusta tai ravintoa muuttamalla. Oireet voivat hävitä kokonaan.  Siitepölyallergiaa on kuitenkin vaikea päästä pakoon. 

Siedätyshoito
Siedätyshoidossa altistetaan henkilöä usean vuoden ajan juuri sille allergeenille johon hänen on todettu reagoivan. Altistaminen tapahtuu yleensä pistämällä elimistöön allergeeniuutetta muutamien viikkojen välein ympäri vuoden.

Tällä hetkellä vain heinäallergiaan on saatavilla tablettimuotoinen siedätyskeino. Siedätyshoidoista on paljon hyötyä  niille, joilla on runsaasta allergialääkityksestä huolimatta ikäviä siitepölyallergiaoireita. 

Lääkitys

Silmäoireisiin  ja allergiseen nuhaan käytetään ensisijaisesti antihistamiinia. Helpoiten annostelu tapahtuu tablettimuodossa. Nenään voidaan myös sumuttaa kortisonia tai antihistamiininenäsumutetta.

Tarvittaessa allergiaoireisiin voidaan käyttää myös silmätippoja. Mikäli histamiinin vapautumista estävästä kromoglikaatista tai nedokromiilista ei ole riittävästi apua, voidaan kokeilla erityisiä antihistamiinisilmätippoja.

Joskus voimakkaisiin silmäoireisiin voidaan käyttää lyhytaikaisesti kortisonitippoja. Ne eivät ole kuitenkaan erityisen suositeltavia pitkäaikaishoidossa.


Lue myös: 
Allergiaoireet>>
Allergiatestit>>

Toimittaja: Lotta Laine
Lähde: Terveyskirjasto
Kuva: iStockphoto