voikukan siitepöly

Näin allergia syntyy

Nuhaa, silmien punoitusta, kutinaa ja iho-oireita – kuulostaa allergialta. Mutta mistä allergisoitumisessa on kyse?

Kysyimme Allergia- Iho- ja Astmaliiton kemikaaliasiantuntija Sanna Virtaselta, mistä allergisoitumisessa eli allergian puhkeamisessa on kyse.

Voiko ihminen allergisoitua yhtäkkiä?

Allergia voi alkaa koska tahansa, myös aikuisiällä.

Miten se tapahtuu?

Kun kehoon pääsee allergiaa aiheuttavaa ainetta, esimerkiksi eläin- tai siitepölyä, se synnyttää elimistössä puolustusreaktion ja syntyy oireita, joita kutsumme allergiaksi.

Miten tämän voisi välttää?

Taipumus allergiaan on perinnöllistä. Allergia alkaa usein jo lapsena. Allergian yleistymistä on selitetty kaupungistumisella ja ihmisten pienentyneellä yhteydellä luontoon ja sen myötä elimistön heikentyneeseen vastustuskykyyn ja kykyyn erottaa vaaration vaarattomasta.

Minkälaisia oireita ilmaantuu?

Allergian oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat. Oireita voi esiintyä muun muassa hengitysteissä, silmissä, iholla, ruuansulatuskanavassa. Esimerkiksi pitkään jatkunut vetinen nuha, tukkoisuus ja punoittavat silmät voivat kieliä allergisesta nuhasta.

Voiko allergiasta parantua?

Allergian oireita voidaan lievittää ja hoitaa. Esimerkiksi siedätyshoidoilla on saavutettu hyviä tuloksia, jolloin allergiaoireet ovat lievittyneet tai parhaimmillaan jopa hävinneet tiettyä allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan.

Mitkä ovat allergisoivia aineita tai kemikaaleja?

Olemme yksilöitä ja reagoimme eri tavalla eri kemikaaleille. 
Esimerkiksi hiusvärien väriaineet, kuten parafenyleenidiamiini, rakennekynsien ja ripsienpidennysten akrylaatit (metakrylaatti), kosmetiikan säilöntäaine (metyyli-isotiatsolinoni ja kloori-isotiatsolinoni), kosmetiikan tietyt hajusteet ovat tunnettuja allergeeneja.

Katso täältä, mitkä 26 hajustetta voivat aiheuttaa allergisen reaktion>>

Toimittaja: Lotta Laine
Kuva: iStockphoto