Reumasairaus voi olla monessa eri elimessä
Tietoa | Reuma

Reumasairaus voi olla monessa eri elimessä

Reumasairaus voi vaikuttaa moneen eri elimeen. Aina taustalta ei löydy selitystä, mutta joskus syy on löydettävissä.

Reumatologian erikoislääkärit tutkivat ja hoitavat niveliin liittyviä sairauksia sekä esimerkiksi tulehdussairauksia monissa muissa elimissä, kuten lihaksissa ja verisuonissa, sekä sisäelimissä, kuten munuaisissa ja keuhkoissa.

Reumasairaus voi siis olla monessa eri elimessä. Osaan sairauksista on löydetty selitys. Tiedetään esimerkiksi, että punkkien levittämä borrelia-bakteeri voi aiheuttaa nivelten turvotusta ja että se voidaan usein hoitaa antibiooteilla.

Melko harvinaisen valtimoteiden kyhmytulehduksen, polyarteritis nodosan, aiheuttaa toisiaan hepatiittivirus. Sekin tiedetään, että monet bakteeriperäiset suolistotulehdukset voivat aiheuttaa nivelten turvotusta, niin kutsutun reaktiivisen artriitin.

Nivelreuma eli reumatoidi artriitti (RA)

Nivelreuman eli reumatoidi artriitin (RA) aiheuttajaa ei ole pystytty selvittämään. Sairauden on osoitettu olevan jossain määrin periytyvä, joten sitä esiintyy keskimääräistä enemmän tietyissä suvuissa. Lisäksi tupakointi voi yli kymmenkertaistaa sairastumisriskin, jos henkilöllä on perinnöllinen alttius.

Nivelreumaa on sanottu autoimmuunisairaudeksi, eli sairaudeksi, jossa immunologinen puolustus kohdistuu virheellisesti omia kudoksia vastaan. Sairautta ei ole kuitenkaan voitu aukottomasti todistaa autoimmuuniksi, eikä ole saatu selville, mihin elimistö reagoi.

Kokeellisissa tutkimuksissa on osoitettu, että ihonalaiskerroksessa syntyvä nivelruston sisältö voi käynnistää koe-eläimillä nivelten turpoamisen, joka monella tapaa muistuttaa reumatoidia artriittia. Näiden koe-eläinten avulla on saatu lisätietoa reumatoidista artriitista ja pystytty kehittämään uusia biologisia lääkkeitä nivelreumaan.

Näiden kokeellisten sairauksien ja nivelreuman välillä on toki eroja, joten kaikkia tuloksia ei voida suoraan hyödyntää. Edelleen on myös epäselvää, miten nivelreuma syntyy.

Kuvitus: iStockphoto