Liikarasitus voi aiheuttaa limapussitulehduksen
Tietoa | Reuma

Liikarasitus voi aiheuttaa limapussitulehduksen

Bursiitin eli limapussitulehduksen syynä on useimmiten sen nivelen liikarasitus, jonka läheisyydessä limapussi eli bursa sijaitsee.

Limapussi muodostuu ohuesta kudospussista, jonka sisäpuolella oleva kalvo muistuttaa huomattavasti nivelkalvoa. Limapussi sisältää pienen määrän nestettä.

Limapusseja on pääasiassa suurissa nivelissä esimerkiksi olkapäässä, kyynärpäässä, lonkassa, polvessa ja nilkassa. Ne toimivat iskunvaimentimina luiden ja lihasten, lihasten jänteiden tai ihon välissä.

Reuma tai rasitus usein limapussitulehduksen takana

Limapussi tulehtuu ylirasituksesta tai reumasairauden, kuten nivelreuman seurauksena. Limapussiin muodostuu lisää nestettä, jolloin se turpoaa. Turvotuksen lisäksi limapussitulehdus aiheuttaa paikallista kipua liikkeen aikana siihen niveleen, jossa limapussi sijaitsee.

Limapussitulehdus on yleisin olkanivelen ympärillä, kyynärpäässä, polvinivelen edessä ja polvitaipeessa olevissa limapusseissa. Nivelreuman yhteydessä yksi tai useampi polvitaipeen limapussi voi joskus suurentua voimakkaasti ja laajentua toisinaan sääreen asti. Tästä laajentuneesta limapussista, joka on yhteydessä polviniveleen, käytetään nimitystä Bakerin kysta.

Limapussin neste tutkitaan ainoastaan sen selvittämiseksi, aiheuttaako tulehduksen bakteeri-infektio. Limapussitulehduksen syynä on vain poikkeustapauksissa infektio. Silloin kyse on yleensä limapusseista, jotka sijaitsevat lähellä ihoa ja infektoitunutta ihovauriota.

Lepoa ja lääkkeitä hoidoksi

Limapussin punktion ja tyhjennyksen jälkeen tulehduksen ensisijainen hoito on kipeän nivelen kuormituksen lopettaminen ja tulehduskipulääkkeen lyhytaikainen käyttö.

Nopeasti ja tehokkaasti vaikuttavana vaihtoehtona voidaan myös antaa pieni määrä kortisonia sisältävä pistos suoraan limapussiin. Jos tulehduksen syynä on infektio, hoitona käytetään antibiootteja ja limapussin usein toistuvaa tyhjennystä.

Kuvitus: iStockphoto