Osteoporoosi – millainen on luuntiheysmittaus?
Luuntiheysmittaus tehdään, kun on syytä epäillä osteoporoosia. Mittaus tehdään röntgensäteilyyn perustuvalla tekniikalla, mutta tavallinen röntgenkuva ei riitä paljastamaan osteoporoosia.
Osteoporoosi ei oireile ennakkoon, vaan se kehittyy yleensä hitaasti vuosien aikana. Sairauden ensimerkki voi olla murtuma, joka syntyy kaaduttaessa samalta tasolta tai pudottaessa alle metrin korkeudelta. Myös pituuden lyhentyminen, kumartuva ryhti tai luustokivut voivat olla osteoporoosin merkkejä.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Osteoporoosia voi olla syytä tutkia, mikäli sairastumisen riski on suuri. Riskiä kasvattavat muun muassa keliakia, reuma, kilpirauhasongelmat, diabetes tai hormonihäiriö. Myös lääkitys voi altistaa osteoporoosille: esimerkiksi pitkäaikainen kortisonihoito tai syöpähoidot voivat vaikuttaa luuntiheyteen.
Mittaus tehdään DEXA-laitteella
Jos on aihetta epäillä osteoporoosia, tehdään luuntiheysmittaus. Luuntiheys mitataan matalaenergiseen röntgensäteilyyn perustuvalla DEXA-laitteella. Luun kuntoa voidaan mitata myös kaikututkimuksella kantaluusta, mutta se ei ole yhtä luotettava kuin DEXA-tutkimus eikä sillä voi tehdä osteoporoosidiagnoosia.
DEXA-laite mittaa luuntiheyden tavallisesti lannenikamista ja reisiluun yläosasta. Tutkimuksen aikana maataan selinmakuulla tutkimuspöydällä ja laite liikkuu yläpuolella koskettamatta tutkittavaa.
Tutkimuksen kesto on noin 20 minuuttia eikä se aiheuta kipua. Luuntiheysmittauksen säteilymäärä on pienempi kuin röntgenkuvauksissa ja vastaa luonnon taustasäteilyn määrää muutaman päivän aikana.
Osteopenia vai osteoporoosi?
Tutkimuksen jälkeen radiologian erikoislääkäri kertoo tulokset. Hoitava lääkäri päättää niiden perusteella jatkotoimenpiteistä.
Osteoporoosista puhutaan silloin, kun luuntiheys on noin 25 prosenttia pienempi kuin 20–40-vuotiailla naisilla. Jos tiheys on selvästi alentunut, mutta vähemmän kuin 25 prosenttia, kyseessä on luuntiheyden väheneminen eli osteopenia, joka voi kehittyä osteoporoosiksi.
Tutkimus ei vaadi erityistä valmistautumista
Ennen tutkimusta sinua pyydetään todennäköisesti täyttämään esitietolomake. Jos sinulle on aiemmin tehty luuntiheysmittaus, voit ottaa tulokset mukaasi.
Ennen tutkimusta voit syödä ja juoda normaalisti, mutta tutkimuspäivän aamuna ei saa ottaa kalkkivalmisteita, rautavalmisteita tai osteoporoosilääkkeitä, koska ne voivat häiritä kuvien tulkintaa. Muut lääkärin määräämät lääkkeet voit ottaa normaalisti.
Kannattaa pukeutua helposti riisuttaviin vaatteisiin, sillä joudut riisumaan vaatteet, joissa on metallia. Korut ja lävistyskorut kannattaa jättää kotiin.
Tutkimusta ei yleensä tehdä raskaana oleville, joten ilmoita henkilökunnalle, jos epäilet tai tiedät olevasi raskaana.
Lähteet: HUS, Luustoliitto, Terveyskirjasto, Terveystalo
Kuvitus: iStockphoto
Yhteistyössä Luustoliitto
-
Nivelrikossa kohtuullinen liikunta ylläpitää toimintakykyä
Kohtuullisen liikunnan harjoittaminen on hyödyllistä nivelrikosta kärsivälle. Selkeä näyttö liikunnan ehkäisevästä tai nivelrikkoa hidastavasta tehosta on silti puutteellista.
-
Aikuisen tavallisin polvikivun syy on nivelrikko
Joka kolmannella potilaalla sairaus on oireeton.
-
Ylipaino kasvuiässä altistaa lonkan virheasennoille
Tyypillinen fysiolyysipotilas on murrosikäinen ylipainoinen poika, joka valittaa polvikipua. Syy löytyy väärään asentoon liukuneesta lonkasta.
-
Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita
Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.