Elintavat vaikuttavat kolesterolipitoisuuteen – pienistäkin muutoksista hyötyy
Sydän- ja verisuonitautien riskiin voi vaikuttaa merkittävästi elintavoilla. Pienistäkin muutoksista on hyötyä!
Sydän- ja verisuonitaudit ovat vakavia, usein hengenvaarallisia tiloja. Niiden aiheuttamat kuolemat ovat onneksi vähentyneet viime vuosina, mikä on muun muassa väestön alentuneiden kolesteroliarvojen ansiota.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin voi vaikuttaa merkittävästi elintavoillaan. Ruokavalio on tässä yhteydessä erittäin tärkeä, sillä tyydyttyneet rasvat lisäävät "huonon" LDL-kolesterolin määrää veressä, millä puolestaan on läheinen yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Tämän takia tyydyttyneet rasvat pitäisi korvata monityydyttymättömillä rasvoilla, joilla on myönteinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin.
Välimeren ruokavalio tutkitusti tehokas
Niin kutsuttu Välimeren ruokavalio sopii erinomaisesti vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä, sillä se muun muassa vie kolesterolitasoja oikeaan suuntaan. Ruokavalio sisältää runsaasti vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, kalaa ja oliiviöljyä.
Myös liikunta ja tupakoinnin lopettaminen ovat tärkeitä elintapoihin liittyviä toimia, jotka vaikuttavat merkittävästi riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Tyydyttyneet rasvat kohottavat kolesterolia
LDL-kolesterolia säätelevät perintötekijät, mutta sen kohoamiseen vaikuttaa etenkin tyydyttyneiden rasvojen saanti, eli maito- ja lihatuotteiden rasva. Maito- ja lihatuotteiden sijaan pitäisikin syödä esimerkiksi rasvaista kalaa, jossa on riskinäkökulmasta hyödyllisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja eli omega-3-rasvoja.
Ylipainoa on vältettävä, koska se kohottaa haitallisen apolipoproteiini B:n ja triglyseridien pitoisuuksia. Sydämen ja verisuonten terveyden kannalta on olennaista myös liikkua, välttää istumista ja olla tupakoimatta.
Asiantuntija: Anders G. Ohlsson, sisätautien emeritusprofessori, Linköpingin lääketieteellinen tiedekunta, Stockholm Heart Center
Päivittäjä: Peter M. Nilsson, kliinisen kardiovaskulaarisen tutkimuksen professori, Lundin Yliopisto
Kuvitus: iStockphoto
-
Jokainen poltettu savuke lisää sydänkohtauksen riskiä
Sepelvaltimotaudin riski kasvaa suhteessa poltettujen savukkeiden määrään. Tupakoimattomiin verrattuna riski on yli kaksinkertainen. Jopa muutama savuke päivässä on vaarallista.
-
Verenpaineen nousun taustalla voi olla harvinainen suolahormonin liikatuotto
Suolahormonin liikaerityksen taustalta löytyy usein lisämunuaisen kuorikerroksen liikakasvu tai hyvänlaatuinen rauhaskasvain.
-
Triglyseridit reagoivat elintapoihin herkästi: vaikuta rasva-arvoihin ruokailulla
Sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin lukeutuva kohonnut triglyseridiarvo reagoi kolesterolia herkemmin ruokavaliossa tehtäviin muutoksiin. Oikea ruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä tehokkaasti.
-
Terveet elintavat vähentävät metabolisen oireyhtymän haittoja
Verensokerin, rasva-arvojen ja verenpaineen samanaikaiset häiriöt ovat tyypillinen löydös metabolista oireyhtymää tutkittaessa.