Liian korkean kolesterolin terveysvaarat – kuulutko riskiryhmään?
Tietoa | Kolesteroli

Liian korkean kolesterolin terveysvaarat – kuulutko riskiryhmään?

Verenkiertoelinten sairaudet ovat yleisin kuolinsyy Suomessa, vaikka kuolleisuus on laskenut viime vuosikymmenten aikana. Liian korkea kolesteroli on yksi syy sydäninfarktien taustalla.

Kolesteroli kuuluu niihin suuriin riskitekijöihin, jotka aiheuttavat sydän- ja verisuonitauteja, kuten sydäninfarkteja, rintakipua (angina pectoris) ja muita verenkiertosairauksia. Muita vaikuttavia riskitekijöitä ovat korkea verenpaine, tupakointi ja diabetes.

Paremmilla elintavoilla parempi kolesteroliarvo

On tärkeä muistaa, että paremmat elintavat ovat vähintään yhtä tärkeä selitys kuolleisuuden ja sairastuneisuuden vähenemiselle kuin nykypäivän lääkehoito. Tämä kehitys on erittäin ilahduttavaa ja osoittaa, että elintapoihin todella kannattaa kiinnittää huomiota, jotta kolesteroliarvo paranee ja verenpaine pysyy kurissa.

Kokonaiskolesteroliarvon tulisi olla alle 5 millimoolia litraa kohden, mieluiten alle 4,5 millimoolia litraa kohden, mutta sen on saavuttanut vain osa väestöstä. LDL-kolesterolin – niin kutsutun ”pahan” kolesterolin – tulisi olla alle 3 ja mieluiten 2,5 millimoolia litraa kohden.

Asiantuntija: Anders G. Ohlsson, sisätautien emeritiusprofessori, Linköping Hälsouniveritet, Stockholm Heart Center
Päivittäjä: Peter M. Nilsson, kliinisen kardiovaskulaarisen tutkimuksen professori, Lundin yliopisto
Kuvitus: iStockphoto