3 askelta kohti onnistumista: Näin pääset lopullisesti eroon nuuskasta

3 askelta kohti onnistumista: Näin pääset lopullisesti eroon nuuskasta

Nuuska sisältää jopa 20 kertaa niin paljon nikotiinia kuin tupakka. Riippuvuus on usein kova, mutta lopettaminen on mahdollista.

Kokosimme ohjeet, joiden avulla pääset eroon nuuskasta. Kun olet varma päätöksestäsi, siinä on helpompi pysyä.

1. Tee päätös lopettamisesta

Pohdi lopettamispäätöstä huolella ja mieti seuraavien kysymysten avulla, oletko valmis lopettamaan nuuskaamisen:

  • Miksi haluat lopettaa nuuskan käytön?
  • Onko nuuska asia, josta voisit luopua?
  • Mitä huonoja asioita nuuska tuo elämääsi?
  • Mitä hyviä asioita tai etuja saat nuuskasta?
  • Mikä motivoi sinua lopettamaan nuuskan käytön?

Kun varmistut, että olet valmis lopettamaan, tee lopettamispäätös ja ota seuraava askel.

2. Valmistaudu lopettamaan

Päätä, milloin lopetat ja pidä ajankohdasta kiinni. Yritä valita sellainen aika, ettet ole muuten kovin stressaantunut. Esimerkiksi 2–4 viikkoa riittää yleensä valmistautumiseen hyvin.

Ala hiljalleen totuttaa kehoasi irti nikotiiniriippuvuudesta vähentämällä hiljalleen nuuskan määrää ja pidentämään käyttöväliä. Mieti myös, tarvitsetko lopettamisen tueksi nikotiinikorvaustuotetta, kuten laastaria tai purkkaa.

Kerro lähipiirillesi lopettamispäätöksestäsi, jotta läheisesi osaavat olla tukenasi. Kun kerrot päätöksestä, tulet myös itse sitoutuneesi siihen vahvemmin. Tuntuisi ikävältä epäonnistua, kun läheisesi kannustavat sinua. Kysy myös vinkkejä niiltä, jotka ovat itse aiemmin lopettaneet nuuskaamisen tai tupakoinnin.

Pohdi lisäksi mahdollisia vastaantulevia vaikeuksia:

  • Mitä teet, kun nuuska houkuttaa?
  • Mitä vastaat, kun sinulle tarjotaan nuuskaa?
  • Mitä tekemistä keksit nuuskaamisen tilalle?
  • Mikä on vaikeinta lopettamisessa?
  • Miten selviydyt vaikeista tilanteista ja miten kannustat itseäsi?
  • Miten palkitset itsesi, kun onnistut?

3. Lopeta

Kun tulee lopettamispäivä, hävitä nuuskaamisvälineet. Et enää ole nuuskaaja. Teet valtavan palveluksen terveydellesi, kun olet lopettanut nuuskan käytön.

Tulet mahdollisesti kärsimään vieroitusoireista, mutta muista, että ne menevät ennen pitkää ohi. Todennäköisiä vieroitusoireita ovat levottomuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, heikentynyt stressinsietokyky, unettomuus tai päänsärky. Jos oireet tuntuvat sietämättömiltä, kokeile nikotiininkorvaustuotteita. Ne eivät kuitenkaan ole loppuelämän ratkaisu.

Nuuskattoman elämän ylläpitämisessä voi auttaa nuuskan korvaaminen paremmalla tavalla: esimerkiksi purukumin pureskelulla tai sokerittoman pastillin imeskelyllä. Myös liikunta, terveellinen ruokavalio ja uni auttavat keskittymään terveellisempään elämään.

Voi olla, että sinun tekee vielä pitkään mieli nuuskaa. Kieltäytyminen voi olla erityisen hankalaa totutuissa tilanteissa, joihin liittyy sosiaalinen kontakti. Valmistaudu siis jo ennalta tilanteisiin, joiden kuvittelet aiheuttavan vaikeuksia.

Ajan mittaan huomaat, että olet elänyt nuuskatta jo päiviä, viikkoja ja lopulta kuukausia. Onneksi olkoon! Et ole enää nuuskaaja.

Toisaalta kiusaus voi myös käydä liian kovaksi ja lopettaminen ei onnistukaan ensimmäisellä yrittämällä. Jos kuitenkin haluat edelleen lopettaa, käytä epäonnistunutta lopettamisyritystä hyödyksesi ja pohdi tarkkaan, mikä meni pieleen. Sitten oletkin valmis onnistumaan.

Lähteet: Fressis, Stumppi
Kuvitus: iStockphoto

Lue myös:

Kannattaisiko vaihtaa tupakka nuuskaan? Näin nuuska vaikuttaa elimistössä

Riittää jo – 7 vinkkiä tupakoinnin lopettamiseen