Vuotaako nenä jatkuvasti? Vasomotorinen nuha ei johdu allergiasta
Tietoa | Korvat ja nenä

Vuotaako nenä jatkuvasti? Vasomotorinen nuha ei johdu allergiasta

Vasomotorisella nuhalla tarkoitetaan allergian tapaisia oireita, joihin ei kuitenkaan liity allergiaa. Vaivan hoitaminen voi olla hankalaa.


Julkaisupäivä: 26.3.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Lyhyesti vasomotorisesta nuhasta:

  • Nuha tarkoittaa nenän limakalvon tulehdusta.
  • Vasomotorinen tarkoittaa, että tulehduksella voi olla jotain tekemistä nenän limakalvon verenkierron kanssa.
  • Sairaus ei johdu allergiasta.
  • Tyypillisiä oireita ovat vuorotteleva nenän tukkoisuus ja kirkas vuotava nuha. Aivastelu, nenän kutiaminen ja silmän limakalvon tulehdus ovat harvinaisempia kuin allergisessa nuhassa.
  • Vasomotorinen nuha diagnosoidaan sulkemalla pois muut vaivojen syyt.

Mikä vasomotorinen nuha on?

Nuha tarkoittaa nenän limakalvon tulehdusta. Vasomotorinen tarkoittaa, että tulehduksella voi olla jotain tekemistä nenän limakalvon verenkierron kanssa. Tauti voi vaivata ympäri vuoden (ei kuitenkaan koko aikaa, jolloin on sen sijaan kyse kroonisesta nuhasta), ja tauti ei johdu allergiasta.

Vasomotorinen nuha on melko yleinen. Naiset näyttävät kärsivän siitä useammin kuin miehet ja tautia voi esiintyä missä iässä tahansa, mutta se on yleisempi vanhuksilla. Vasomotorista nuhaa voi olla vaikea erottaa allergisesta nuhasta. Allergisen ja ei-allergisen nuhan oireet menevät suurelta osin päällekkäin, mutta syyt näyttävät olevan täysin erilaiset.

Millaisia oireita se aiheuttaa?

Tyypillisiä vaivoja ovat vuorotteleva nenän tukkoisuus ja kirkas vuotava nuha. Aivastelua, nenän kutiamista ja silmän limakalvon tulehdusta esiintyy vähemmän kuin allergisessa nuhassa. Nenän tukkoisuus on usein pahinta yöllä tai aamulla. Se voi selittyä sillä, että nenän limakalvo täyttyy yöllä suurella verimäärällä, mikä johtaa nenän limakalvojen turvotukseen ja ilmatiehyiden ahtauteen.

Oireet ovat joskus huomattavia ja niitä voivat pahentaa:

  • Tietyt hajut, kuten hajuvesi, tupakansavu, maali, painomuste, autojen pakokaasut.
  • Alkoholi.
  • Mausteinen ruoka.
  • Voimakkaat tunteet.
  • Ympäristötekijät kuten lämpötila, paineen muutokset ja kirkas valo.

Vasomotorista nuhaa sairastavat voidaan usein jakaa kahteen ryhmään: ne, joilla on "märkä" nenä, jonka jatkuva vuotaminen häiritsee sekä ne, joilla on "kuiva" nenä, jossa vaivana on ennen kaikkea tukkoinen nenä ja ahtaat ilmatiehyet, ei niinkään nuha. Joskus molemmat oireet esiintyvät myös yhtä aikaa.

Mikä aiheuttaa vasomotorisen nuhan?

Emme tiedä varmasti, mikä aiheuttaa taudin, ja syy vois myös vaihdella eri henkilöiden välillä. Joillakin hormonaaliset muutokset voivat olla myötävaikuttava syy, kun taas toisilla vaivojen taustalla voi olla eräänlainen yliherkkyys.

Erilaiset olosuhteet voivat laukaista taudin, kuten edellä on kuvattu. Sen voivat laukaista esimerkiksi tietyt lämpötilat, kuten kylmä ja kolea sää, savu ja tupakka tai pöly ja kuiva ilma. Näyttää myös siltä, että jotkut lääkkeet voivat johtaa tämän tyyppisiin vaivoihin: tietyntyyppiset psyykkisten häiriöiden lääkkeet, verenpainelääkkeet, beetasalpaajat ja asetyylisalisyylivalmisteet.

Alkoholin käyttö voi sekä pahentaa oireita että laukaista ne. Sama pätee raskauteen ja hitaaseen aineenvaihduntaan, jotka voivat myös pahentaa ennen kaikkea nenän tukkoisuutta.

Miten tauti todetaan?

Vasomotorinen nuha diagnosoidaan sulkemalla pois muut vaivojen syyt. Allergiatestien tulosten on oltava negatiiviset. Diagnoosin vahvistamiseksi ei ole olemassa mitään erityistä testiä tai tutkimusta.

Anamneesi eli potilaan antamat esitiedot jatkuvasta nenän tukkoisuudesta ja kirkkaasta, vetisestä nuhasta on tyypillinen. Vaivat muistuttavat heinänuhaa tai muuta allergista nuhaa, mutta eroavat näistä taudeista siten, että niitä voi esiintyä ajoittain koko vuoden ajan eivätkä ne liity kausiin. Yksittäisillä esimerkiksi siitepölylle allergisilla henkilöillä voi olla vasomotorisia vaivoja oman siitepölykautensa ulkopuolella. Tautia ei lueta allergiaksi, mutta allergioiden selvittäminen voi olla perusteltua niiden poissulkemiseksi.

Millainen hoito auttaa?

Vasomotorisesta nuhasta kärsivän on mahdollisuuksien mukaan vältettävä vaivoja laukaisevia tekijöitä. Laukaisevia tekijöitä voivat olla lääkkeet, allergia, pöly, tupakansavu, hajuvesi, valkaisuaine, formaldehydi, sanomalehdet ja muut painomustetta sisältävät asiat, autojen pakokaasut, valoärsykkeet, lämpötilan muutokset, kuuma ja hyvin mausteinen ruoka. Laukaisevien tekijöiden välttäminen voi pitkällä tähtäimellä vähentää limakalvon herkkyyttä ja saada jopa sen ylireagoinnin loppumaan.

Fyysinen aktiivisuus näyttää helpottavan tilannetta. Hengästymistä aiheuttava harjoittelu alentaa nenän ilmanvastusta ("puhaltaa sen puhtaaksi") ja vaikutus tuntuu säilyvän harjoittelun jälkeenkin.

Lyhytaikainen hoito limakalvojen turvotusta vähentävillä nenätipoilla, korkeintaan seitsemästä kymmeneen päivään, voi tehota joillekin, mutta vasomotorisesta nuhasta kärsivien tulisi mieluummin välttää niitä, koska heillä on taipumusta tukkoisuutta lievittävien nenätippojen/-suihkeiden liikakäyttöön. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa kierteen, ja pahentaa siten tilannetta! Jos tarvitset nenätippoja, käytä suolaliuostippoja tai huuhtele suolaliuoksella. Suolaliuoksen teet helposti keittämällä litran vettä ja teelusikallisen suolaa. Liuoksen tulee olla huoneenlämpöinen ennen käyttöä.

Jos tarvitset lisähoitoa, nenätipat tai kortisonia sisältävät jauheet voivat tehota. Niitä voidaan käyttää oireisena aikana tai ajanjaksoina, jolloin laukaisevia tekijöitä ei voida välttää. Jos nenän tukkoisuus on vaikea, korva-, nenä- ja kurkkuklinikalla voidaan eri operatiivisilla menetelmillä vähentää nenän limakalvojen turvotusta. Antihistamiinien teho on yleensä heikko, mutta vaikeista oireista kärsivien kannattaa kokeilla niitä.

Paraneeko vasomotorinen nuha?

Sairaus on usein pitkäkestoinen, mutta monissa tapauksissa hoidettavissa siten, että sen kanssa on helpompi elää. Useissa tapauksissa oireet häviävät kokonaan pidemmiksi tai lyhyemmiksi ajanjaksoiksi.

Lähteet: Medibas, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock