Huminaa, huonokuuloisuutta ja huimausta – tällainen on Ménièren tauti

Huminaa, huonokuuloisuutta ja huimausta – tällainen on Ménièren tauti

Ménièren tauti on sisäkorvan sairaus, jonka perussyytä ei tunneta. Tautiin kuuluvat huimauskohtaukset, kuulon huononeminen, korvien soiminen ja korvien paineen tai täyttymisen tunne.


Julkaisupäivä: 8.8.2018
Kirjoittaja: Maaret Tiensuu

Ménièren taudin oireiden synty liittyy sisäkorvassa olevan nesteen lisääntymiseen. Lisääntynyt neste taas vaikuttaa heikentävästi tasapainoon ja kuuloon.

Tauti on melko harvinainen ja siitä kärsii noin yksi tuhannesta. Se todetaan yleensä aikuisiässä, 20–60-vuotiaana.

Millaisia oireita Ménièren tauti aiheuttaa?

Taudinkuva on hieman erilainen potilaasta riippuen, mutta oireita on harvoin molemmissa korvissa. Jotta voitaisiin puhua Ménièren taudista, potilaalla tulee olla kolme pääoireitta:

 • kuulon alenema ainakin kertaalleen kuulokäyrällä osoitettuna
 • korvan soiminen eli tinnitus tai paineen tunne korvassa
 • toistuvat huimauskohtaukset, jotka ovat tyypiltään kiertohuimauskohtauksia ja kestävät vähintään 20 minuuttia.

Kiertohuimauskohtauksella tarkoitetaan sitä, että ympäristö tuntuu pyörivän. Toisaalta osalla potilaista huimaus on jalkojen keinutuksen tunnetta. Huimaus saattaa kestää parista kymmenestä minuutista useihin tunteihin, ja siihen voi liittyä pahoinvointia ja oksennuksia.

Huimaus on usein taudin ensimmäinen oire ja kuulo-oireet voivat alkaa vasta paljon myöhemmin. Huimauskohtauksia voi esiintyä päivittäin, viikoittain, kuukausittain, vuosien välein tai ne voivat loppua vuosiksi ja alkaa taas uudestaan.

Kuulohäiriöt alkavat aluksi kuulon heikentymisenä kohtauksen aikana. Häiriöön voi liittyä myös korvien soimista ja puutumista. Moni potilas kertoo, että kovat äänet kuulostavat kohtauksen aikana erityisen epämiellyttäviltä. Alkuun kuulo palaa kohtauksen jälkeen normaaliksi, mutta ajan myötä se voi huonontua. Kuuroutuminen on kuitenkin harvinaista.

Meniérèn tautiin voi joskus liittyä lihasvoiman äkillisestä häviämisestä johtuvia kaatumiskohtauksista, joista voi aiheutua vammoja.

Miten Ménièren tauti todetaan?

Ménièren tauti diagnosoidaan oireiden perusteella, mutta vastaavat oireet voivat sopia muihinkin tauteihin, joten korvat tutkitaan muiden sisäkorvan sairauksien varalta.

Miten tautia hoidetaan?

Ménièren tautia voidaan hoitaa lääkkeillä, joilla oireet saadaan useimmilla pysymään poissa tai vähäisinä. Usein vaikutusmekanismi perustuu ylimääräisen nesteen vähentämiseen.

Jos lääkehoidosta ei ole riittävää apua ja tauti on hyvin vaikeaoireinen, voidaan harkita välikorvaan tehtävää lääkeruiskutusta tai sisäkorvan painetta alentavaa leikkausta. Nämä hoidot kuitenkin vaurioittavat korvaa pysyvästi, joten niihin ryhdytään vain, jos muista keinoista ei ole apua.

Jos kuulo alenee taudin myötä niin, että se haittaa normaalia elämää, potilas tarvitsee kuulokojeen.

Mitä voi tehdä itse?

On muutamia seikkoja, joita Ménièren tautia sairastava voi ottaa huomioon yrittääkseen helpottaa tilannetta:

 • terveet elämäntavat ja hyvä kunto
 • vähäsuolainen ruoka voi vähentää nesteen kertymistä
 • riittävä uni
 • stressin välttäminen
 • tasapainoharjoitukset
 • huimauskuntoutus

Useimmat potilaat pystyvät jatkamaan normaalia elämää ja työskentelyä, kunhan oireet saadaan kuriin.

Lähteet: Suomen Meniere-liitto ry, Terveyskirjasto
Kuvitus: iStockphoto

Kommentoi tätä artikkelia

 • Avatar Marja Laurikainen 2018-08-14 21:05 (19 months lähtien)

  Juu kyllä oli hyötyä... vaikka kaiken jo oikeastaan tiesinkin, niin nyt näin sen ekan kerran painettuna tekstinä. Minulla on Menierin tauti... kohtaukset olivat kamalia. Ja kuulo meni melkein kokonaan, muttei täysin kuitenkaan. Jos olen väsynyt korvia tinnuttaa. Tasapaino meni myös niin etten pysty enää ajamaan polkupyörällä. Pärjään kyllä ja kävelen koiran kanssa... joskus keppi mukana, joskus ei. Minulla ei kuitenkaan ole diagnosia taudista kun niitä kohtauksia oli niin monta vuotta, ja aina eri lääkärit ja eri terveyskeskukset yms... kerran kun melkein kaikki oli jo moneen kertaan tutkittu niin yksi lääkäri totesi että kyllä se varmaan on se Menierin tauti kun se kerran ei ole mikään muu. Mutta en silloin älynnyt pyytää sitä diagnoosia. Eihän sillä enää ole mitään merkitystä, kun olen jo näin vanha, mutta kun tuo tasapaino on niin huono ja hutero, niin luulevat että olen juovuksissa. Olisi siksi hyvä. Mitään lääkettä en ole koskaan asiaan saanut. Minulle on sanottu ettei semmoista ole. ja että merisairaustabletti voi hiukan auttaa (en ole kokeillut), Minulla on myös nivelreuma ja joku astman tapainen myös kuulemma. Olen 73v .

  Marja Laurikainen osoite on Ratatie 30, 16500 Herrala ja puh 0451251620

 • Avatar Anne soiluva 2018-08-24 20:30 (18 months lähtien)

  Soitin esimiehelle etten pääse sängystä ylös koska huimaa niin paljon. Käski vaan kävellä bussipysäkille ja mennä työterv.huoltoon. Jankutti samaa asiaa niin kauan että laitoin luurin kiinni. Menierin-tauti diagnosoitu multa 1991 Ei auttanut,hän tiesi paremmin.Jäin ilman palkkaa tuona päivänä. Ei kuulemma ollut pätevää selitystä poissaololle. Mutta siinä kunnossa ei pääse mihinkään,saati sitten bussipysäkille.
  Tässä taudissa ei vuoda veri eikä ole kouristuksia. On vain minun kertomus oireista ja vuosien varrella todennut ETTEI KAIKKI USKO. Heille kaikille toivon huimaustautia nimeltä Menier. Hyvää matkaa heille.

 • Avatar Salme Houni 2018-08-26 17:30 (18 months lähtien)

  Hienoa kun sain tietää tästä sairaudesta.

 • Avatar Arja Talha 2018-08-28 05:51 (18 months lähtien)

  Vastaavanlainen kohtaus kesti reilut yhdeksän tuntia. Ei pystynyt pitämään silmiä auki ja oksentelu kesti koko ajan. Sanoivat sitä hyvänlaatuiseksi asentohuimaukseksi. Kaksi kertaa aiemmin samanlainen, mutta lievempi ja kestoltaan vain parisen tuntia. Testien perustella ei asentohuimausta.

 • Avatar Pasi Johansson 2018-08-29 18:57 (18 months lähtien)

  Kolme huimauskohtausta ja älytöntä oksentelua ollut. Lievä kuulonalenema myös. Joskus korva soi. Korvalääkärillä kävin ja ehdotti kahvinjuonnin lopettamista. Sen jälkeen ei ole mitään oireita ollut ja yli kaksivuotta jo mennyt. Onko sattumaa vai ei mutta ilman kahvia nyt menty. Oli se niin järkyttävä kolmetuntinen aina kohtaus etten ota riskiä enään kahvin suhteen kun ilmankin pärjää.

 • Avatar Eila_Henna Kukkala 2018-08-29 19:58 (18 months lähtien)

  Kirjoitin jo aiemmin sarakkeeseen :Oliko tästä apua. Tiedättekö onko oireisiini mistään saatavissa helpotusta? Ainoastaan matkapahoinvointitabletit auttaa, jos ne eivät tule oksennuksena heti pois. Mikähän minulla on? Lääkärit eivät tiedä, on tutkittu. Vaiva ollut jo noin 6 vuotta. Välillä vuodenkin oireettomana, sitten on välillä tiheämmin ja oireet tulee ihan ennalta arvaamattomasti, yhtä äkkiä vain aamulla se taas on.

 • Avatar Pirjo Lundén 2018-09-3 07:47 (18 months lähtien)

  Ei. Kun joku vielä keksisi, miten saadaan orkesteri hiljaiseksi, niin sitten alkaisi uusi elämä.

 • Avatar Sirkka Korkiala 2018-09-8 06:34 (18 months lähtien)

  Minulla meni toisesta korvasta kuulo aivokalvontulehduksessa 19v sitten. Oireet ovat samat kuin yllä on mainittu. Huimaus pahentunut. Esim nousen autosta, hoipun kuin humalainen,kamalla laskea portaita alas ym, useita tilanteita, kun maailma pyörii. Korvassa soittaa KOKO AJAN 10 heinäsirkkaa, ei ole loppunut, tai tauonnut kertaakaan näinä vuosina. Joskus siritus korvassa on niin kova, että tuntuu, kuin toinen puoli kasvoista puutuisi. Vaasan korvapolin lääkäri sanoi, ettei mitään lääkitystä ole. Että voi yrittää jotain leikkausta, mutta vaarana kuuroutua toinenkin korva. Tosin tästä on jo aikaa. Onko jokin muuttunut, tämä on viedä joskus hermot. Myös työkyvyn. Kotiaskareetkin tuottaa vaikeuksia, pyöriä hellan jääkaapin jne välillä. Ei taida riittää eläkkeeseen. Täytin juuri 57v... ????????

 • Avatar Aila onnia 2019-01-24 16:08 (13 months lähtien)

  Mitä tarkoittaa huimauskuntoutus? Kotona vai laitoskuntoutuksessa tapahtuvaa?