Tinnitus vaivaa joka kymmenettä – mikä sen aiheuttaa?
Tietoa | Korvat ja nenä

Tinnitus vaivaa joka kymmenettä – mikä sen aiheuttaa?

Tinnituksesta kärsii jatkuvasti noin kymmenen prosenttia ihmisistä. Tinnituksen voi saada, vaikka kuulo ei olisikaan altistunut kovalle rasitukselle.

Tinnituksella tarkoitetaan korvien soimista tai muuta kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Kukaan muu ei voi kuulla toisen korvien soivan.

Kysyimme tinnituksen hoitoon erikoituneelta audionomi Jaana Antinluomalta, mistä tinnituksessa on kyse.

Mitä tinnitus on?

Tinnitus on oire, ei sairaus. Se on aivoista lähtöisin olevaa huminaa, vinkumista, kohinaa, sirinää tai muuta ääntä.

Tinnitukseen ei välttämättä liity kuulonalenemaa, mutta arvioiden mukaan jopa 80 prosentilla tinnituksesta kärsivistä on jonkinasteinen kuulonalenema, jonka hoito voi vaikuttaa myönteisesti myös tinnitukseen.

Tinnituksen voi huomata esimerkiksi konsertin jälkeen, kun kuulonsuojainten käyttäminen on unohtunut. Tällöin tinnitus voi hävitä itsekseen seuraavien tuntien tai päivien kuluessa.

Tilapäinen tinnitus on varoitusmerkki, joka ilmoittaa, että kuulo rasittui liikaa. Jos kuulonsuojainta ei käytetä jatkossakaan, tinnitus voi muuttua tilapäisestä pysyväksi vaivaksi.

Miten se syntyy?

Tiedetään, että tinnitus voi syntyä missä tahansa sisäkorvan ja aivojen välillä, mutta mekanismi on tuntematon. Mahdollisia aiheuttajia on monia, kuten altistuminen voimakkaalle melulle, vahatukkeuma korvassa tai lääkityksen aiheuttama reaktio. Joillekin se voi tulla myös ilman selkeää syytä.

Tällöin aivot tulkitsevat korvasta tulevia signaaleja väärin, mikä johtaa ääniaistimukseen, jota ei oikeasti ole – siis tinnitukseen.

Mistä sen tunnistaa?

Jokainen tinnituksesta kärsivä kyllä tunnistaa vaivan. Henkilö kuulee jatkuvasti ääntä, jolle ei löydy ulkopuolista selitystä. Ääni saattaa pelästyttää, jos se alkaa äkillisesti.

Ääni voi myös tuntua kovalta ja häiritsevältä, jolloin tinnitus voi hankaloittaa esimerkiksi keskittymistä ja nukkumista.

Ketkä kärsivät tinnituksesta?

Tinnitus on varsin yleinen vaiva, jota esiintyy kaikenikäisillä, niin nuorilla kuin iäkkäämmilläkin. Koville äänille altistuminen voi aiheuttaa tinnitusta, mutta se voi alkaa myös täysin ilman äänialtistusta.

Usein tinnitukseen tottuu hiljalleen eikä se häiritse arkea sen kummemmin. Suurin osa pärjää tinnituksen kanssa hyvin.

Milloin lääkärin vastaanotolle?

Tinnitus itsessään on vaaraton. Tinnituksen alkaessa äkillisesti tulisi hakeutua lääkärin vastaanotolle.  Näin voidaan poissulkea mahdolliset sairaudet.

Lääkäriin kannattaa hakeutua myös, jos tinnitus häiritsee arkea. Joskus se voi esimerkiksi tuntua niin voimakkaalta, että se haittaa keskittymistä ja vaikeuttaa nukkumista.

Voiko tinnitusta ehkäistä?

Tinnitukselta ei oikeastaan voi suojautua muuten kuin suojaamalla kuulon konserteissa ja muissa kovaäänisissä tapahtumissa. Erilaisia suojaimia löytyy joka lähtöön kertakäyttöisistä suojaimista aina ammattilaistason suojaimiin.

Toisaalta myöskään kuulon suojaaminen ei varmasti suojaa tinnitukselta. Toisilla se alkaa ilman mitään altistusta.

Lue myös, miten tinnitusta voi hoitaa.

Muut lähteet: Terveyskirjasto; Mrena, Ylikoski ja Mäkitie: Aivotutkimuksesta avain tinnituksen hoitoon, Suomen Lääkärilehti 4/2012
Kuvitus: iStockphoto