Nujerra flunssa – nämä keinot helpottavat oloa
Tietoa | Korvat ja nenä

Nujerra flunssa – nämä keinot helpottavat oloa

Flunssa on virustauti, joka menee ohi lepäämällä. Pahimpiin oireisiin on onneksi toimivia helpotuskeinoja.


Julkaisupäivä: 25.9.2017
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Flunssan voi aiheuttaa moni virus. Yleisimpiä ovat rino- eli nuhavirukset ja koronavirukset. Myös adeno-, influenssa- ja parainfluenssavirukset ovat melko yleisiä hengitystieinfektion aiheuttajia. Virusinfektioon ei antibioottihoito tehoa.

Oireet
Yleisimmät oireet flunssassa ovat nuha, kurkkukipu ja yskä, ja myös kuumetta ja lihaskipuja voi esiintyä.

Tutkimukset

Flunssa ei yleensä vaadi hoitoon hakeutumista vaan sitä voi sairastaa kotona. Mikäli seuraavia oireita kuitenkin esiintyy, on hyvä hakeutua hoitoon:

➤ Kuumetta yli 38 astetta 3–5 päivää

➤ Kuumeeseen liittyy kovaa ja kuivaa yskää

➤ Hengitysvaikeudet

➤ Kipu tai paineen tunne rinnassa

➤ Voimakas tai pitkään kestävä oksentelu

➤ Äkillinen kova päänsärky, huimaus tai sekavuus

➤ Uudelleen palaava kuume

➤ Flunssan oireet pitkittyvät useamman viikon kestäviksi ja ilmenee jälkitautioireita, kuten painetta poskionteloissa tai korvakipua

Mikäli tutkimuksia tarvitaan, lääkäri todennäköisesti ottaa nieluviljelyn ja perusverenkuvan, jotta nähdään, onko elimistössä bakteeri- vai virusinfektio. Tämän lisäksi kuunnellaan keuhkot ja katsotaan nielu. 

Diagnoosi
Lääkäri tekee tutkimuksien pohjalta diagnoosin ja määrää jatkohoidon tämän pohjalta.

flunssan hoitoHoito
Flunssa menee ohi lepäämällä. Jos kunto on kohtuullinen ja ei ole mahdollisuutta täydelliseen lepoon, kannattaa tehdä päiväaskareet rauhallisemmin.

Höyryhengitys
Hyvä ja helppo konsti nenän tukkoisuutta lievittämään on höyryhengitys. Sen tehokkuudesta on myös tutkittua tietoa. Noin 40-asteisen höyryn hengittäminen lyhyissä pätkissä lievittää flunssan oireita, erityisesti nenän tukkoisuutta. Höyryhengitystä ei kannata jatkaa liian pitkään, taukoja on syytä pitää välissä.

Nenähuuhtelukannu
Nenähuuhtelukannu eli "sarvikuono" auttaa avaamaan tukkoiset sieraimet. Kannuun laitetaan lämpöistä vettä tai suolavettä, jonka jälkeen vettä kaadetaan pää sivuttain kumarassa toisesta sieraimesta sisään. Vesi valuu itsekseen toisen sieraimen kautta ulos huuhdelleen samalla nenän limakalvoja.

Nenähuuhtelulla voi saada helpotusta tukkoisuuteen, limakalvojen kuivuuteen ja poskiontelo-oireisiin. Nenähuuhtelu myös ärsyttää limakalvoja huomattavasti vähemmän kuin nenäsumutteet.

Yskänlääkkeet
Yskänlääkkeillä voi kokeilla helpottaa oloa. Niillä ei kuitenkaan ole tieteellisesti osoitettu olevan tehoa. Yskiminen saattaa kuitenkin vähentyä, jos potilas uskoo saavansa tehokasta yskänlääkettä.

Yskänlääkkeen sijaan voi kokeilla myös hunajaa, joka saattaa tutkimusten mukaan lievittää nuhaan liittyvää yskää paremmin kuin apteekin yskänlääkkeet.

Kipulääkkeet
Ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet ibuprofeiini ja parasetamoli laskevat kuumetta ja lieventävät flunssasärkyä. Kipeään kurkkuun voi olla apua desinfioivia aineita tai puudutteita sisältävistä imeskelytableteista.

Seuranta
Flunssa voi kestää kaksikin viikkoa ja sitä kannattaa seurata kotona lepäillen, kunnes olo tuntuu paremmalta. Mikäli tila huononee huomattavasti, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Ennuste
Flunssan ennuste on hyvä ja se menee useimmiten itsestään ohi.

Ennaltaehkäisy
Tehokkain tapa ennaltaehkäistä flunssaa on hyvä käsihygienia. Myös säännölliset elämäntavat, liikunnan harrastaminen, vihannesten ja marjojen syöminen sekä riittävä uni voivat ennaltaehkäistä flunssaa.  

Kuvitus: iStockphoto