Huminaa, vinkumista, sirinää, kohinaa – häiritseviä tinnitusoireita voidaan hoitaa
Tietoa | Korvat ja nenä

Huminaa, vinkumista, sirinää, kohinaa – häiritseviä tinnitusoireita voidaan hoitaa

Tinnitus on hyvin yleinen vaiva, josta kärsii jatkuvasti noin kymmenen prosenttia ihmisistä. Moni pärjää tinnituksen kanssa hyvin, mutta jos se häiritsee, siihen kannattaa hakea apua.

Tinnituksella tarkoitetaan korvien soimista tai muuta kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Kukaan muu ei voi kuulla toisen korvien soivan.

Kysyimme tinnituksen hoitoon erikoituneelta audionomi Jaana Antinluomalta, miten tinnitusta voi hoitaa.

Suurin osa pärjää oireiden kanssa hyvin

Suurimmalla osalla tinnitus ei aiheuta mitään ongelmaa. Alussa siihen voi hermostua ja päässä voivat risteillä erilaiset kysymykset: Mitä tämä on? Onko se vaarallista? Jatkuuko tämä loppuelämän?

Kun tinnituksesta saa tietoa, siihen tottuu eikä sitä enää huomaa niin paljon. Suurimmalla osalla se ei vaikuta elämänlaatuun juurikaan.

Pienellä osalla tinnitus on valtavaa jyskettä ja jytinää päivittäin. Tällöin on vaikea keskittyä ja oireet hermostuttavat ja huonontavat elämänlaatua selkeästi. Jos tinnitus aiheuttaa kovasti oireita ja häiritsee jatkuvasti, siihen kannattaa hakea apua.

Oireita voi usein lievittää itse

Stressi, huonot yöunet, kiire ja niska-hartiaseudun ongelmat lisäävät tinnituksen voimakkuutta. Lisäksi, jos tinnitusoireita jää jatkuvasti miettimään, syntyy negatiivinen kierre, jossa tinnitus aiheuttaa stressiä ja stressi puolestaan lisää tinnituksen voimakkuutta.

Oireisiin voi auttaa pelkästään se, että saa ohjattua keskittymisensä johonkin muuhun kuin tinnitusääniin. Erilaisten taustaäänien kuuleminen, esimerkiksi radio tai televisio, vie huomion pois tinnituksesta ja helpottaa oloa.

Jos tinnitus ei erityisesti vaivaa, siitä on turha tehdä ongelmaa itselleen. Suurin osa pärjääkin tinnituksen kanssa hyvin.

kuulokoje

TRT-hoidosta hyviä kokemuksia

Jos oireet vaivaavat kovasti eikä itsehoito riitä, kannattaa kääntyä esimerkiksi korvalääkärin puoleen. Toinen vaihtoehto on hakea apua kuuloalan erikoisliikkeistä, joissa työskentelee tinnitukseen erikoistuneita audionomeja.

Tinnitusta ei voi parantaa, mutta sen hoitoon on monenlaisia keinoja. Parhaat tulokset on saatu niin sanotulla TRT-ohjelmalla (tinnitus retaining therapy), joka perustuu poisoppimiseen. Hoidon periaatteena on, että ongelmana ei niinkään ole tinnitus, vaan sen aiheuttama stressireaktio, johon voi liittyä unihäiriöitä, ahdistusta ja masennustakin.

TRT-hoito-ohjelma sisältää opastavan neuvonnan lisäksi muun muassa ääniympäristön rikastamista, jolla vähennetään tinnitusäänen erottumista ympäristön äänistä, sekä huomion kiinnittämistä siihen. Ajatuksena on, että tinnitus on poissa, kun sitä ei huomaa. Hoidon keskeinen tavoite on päästä eroon tinnituksen aiheuttamasta häiritsevyysreaktiosta.

Hoitoon voi liittyä myös kuulokojeen käyttö, joka sisältää tinnitusohjelman. Ajatuksena on, että kuulokoje vahvistaa ympäristön ääniä ja siitä kuulee lisäksi taustaäänenä esimerkiksi merenkohinaa, jolloin aivot oppivat olemaan kiinnittämättä huomiota tinnitusääniin. Myös pelkkä kuulokoje ilman tinnitusohjelmaa voi auttaa.

Hoidon kesto on yksilöllinen, mutta yleensä se kestää vähintään vuoden.

Lue myös, mitä tinnitus on.

Muut lähteet: Terveyskirjasto; Mrena, Ylikoski ja Mäkitie: Aivotutkimuksesta avain tinnituksen hoitoon, Suomen Lääkärilehti 4/2012
Kuvitus: iStockphoto