Kivulias karvatupen tulehdus voi ilmestyä myös korvaan
Tietoa | Korvat ja nenä

Kivulias karvatupen tulehdus voi ilmestyä myös korvaan

Karvatupen tulehdus (furunkkeli) korvakäytävässä voi olla hyvin kivulias vaiva. Usein jopa lääkärin on vaikea havaita tulehdusta.


Julkaisupäivä: 6.9.2019
Kirjoittaja: Netlääkäri toimitus, Bonnier Business Forum Oy

Korvakäytävän furunkkeli on finniä muistuttava infektio (paisetauti) korvakäytävän karvatupessa. Infektion aiheuttavat yleensä bakteerit.

Korvakäytävän furunkkeli on yleisesti esiintyvä tila, joka voi aiheuttaa melko voimakasta kipua.

Kipu voi olla voimakasta

Korvakäytävä on suhteellisen ahdas ja siinä on uloimpana ohut ruston peittävä kerros. Tulehdukselle alttiita karvatuppeja on vain käytävän ulommassa osassa. Korvakäytävän furunkkelin kehittyminen aiheuttaa turvotusta tulehtuneen alueen ympärille. Koska alue on ahdas ja iho on tiiviisti alla olevaa rustoa vasten, tällainen tulehdus aiheuttaa yleensä voimakasta kipua. Kipu voi olla niin voimakasta, että jopa leuan liikuttaminen voi sattua. Korvan ympäristö on usein myös arka ja kipu lisääntyy painettaessa aluetta, joka pullottaa korvakäytävän sisäänmenokohdassa. Harvinaisissa tapauksissa turvotus muuttuu niin voimakkaaksi, että se tukkii korvakäytävän ja kuulo heikkenee. Joissakin tapauksissa tilaan liittyy myös kutinaa ja ärsytystä.

Furunkkeli voi puhjeta, jolloin märkä tyhjenee korvakäytävään ja kivut lievittyvät nopeasti.

Rikkoutunut iho vaarassa

Furunkkelin synnylle ei usein ole mitään selvää syytä. Pienten talirauhasten tulehduksia voi esiintyä missä tahansa kohtaa kehoa. Joissain tapauksissa infektio syntyy paikkoihin, joissa iho on vaurioitunut. Korvakäytävän iho voi vahingoittua raapimisen tai korvakäytävän vanupuikolla puhdistamisen seurauksena, mikä voi johtaa bakteeritulehdukseen.

Havaitseminen ei aina selkeää

Turvotusta esiintyy korvakäytävän uloimmissa osissa. Furunkkelia ei silti ole aina helppo havaita ja diagnoosiin päädytään yleensä potilaan sairaushistorian kautta.

Antibioottikuuri harkinnan mukaan

Korvakäytävän furunkkeli on sairaus, joka paranee usein itsestään. Jonkin ajan kuluttua paise (furunkkeli) voi puhjeta, jolloin kivut hellittävät. Muissa tapauksissa tulehdus menee ohi itsestään.

Voimakkaisiin kipuihin voi käyttää särkylääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia. Joidenkin potilaiden mielestä lämpötyynyn asettaminen korvaa vasten lievittää kipua.

Poikkeustapauksissa infektio voi olla niin vakava, että komplikaatioiden riskin vähentämiseksi päädytään antibioottihoitoon. Furunkkelia voidaan hoitaa myös paikallisesti lääkärin harkinnan mukaan.

Korvakäytävän ärsytystä tulisi välttää

Jotkin ihmiset kokevat, että vesi, saippua, shampoo, hiuslakka ja vastaavat korvakäytävään joutuvat aineet, voivat aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa. Korvakäytävän raapiminen voi naarmuttaa ihoa ja altistaa tulehdukselle. Vaivan tärkeää ennaltaehkäisyä on korvakäytävän raapimisen välttäminen.

Lähteet:

Medibas

Terveyskirjasto