nenäverenvuoto
Tietoa | Korvat ja nenä

Kärsitkö nenäverenvuodoista? Selvitimme tavallisimmat syyt vaivan taustalla

Niistät ja nenästä alkaa valua verta. Monilla vaiva korostuu talvisin, kun nenän limakalvot kuivuvat ja vuotavat tavallista helpommin. Miten vaivaa voi hoitaa?

Nenäverenvuoto on varsin tavallinen vaiva, josta lähes jokainen kärsii ainakin kerran elämässään. Toisia verenvuoto vaivaa useinkin, jolloin vaivaa voi olla syytä tutkia.

Kysyimme yleislääkäri Mikko Hazmukalta, miten nenäverenvuodot saa kuriin ja milloin pitää hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Mikä aiheuttaa nenäverenvuodon?

Nenäverenvuotojen takana voi olla monta syytä, mutta yleisimmin vaiva johtuu nenän limakalvon kuivumisesta ja rasittumisesta. Nenän väliseinässä kulkee verisuoni, joka tulee lähelle pintaa nenän etu- ja takaosassa. Verenvuodon voi saada aikaan esimerkiksi niistämisen aiheuttama limakalvon kuluminen, nenän kaivaminen tai iskun aiheuttama vaurio. Myös kuiva talvi-ilma voi kuivattaa limakalvoa ja herkistää verenvuodoille.

Tulehduskipulääkkeiden tai veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden käyttö voi altistaa vuodoille. Harvinaisempia syitä verenvuodon taustalla voivat olla esimerkiksi leukemia tai verenvuotosairaus, johon liittyy taipumusta saada mustelmia herkästi. On myös mahdollista, että vaivan takana on huomaamatta kehittynyt verenpainetauti.

Miksi limakalvo heikentyy?

Limakalvo ohenee, kun se kuivuu tai rasittuu. Kuiva sisäilma kuivattaa ja jatkuva niistäminen kuluttaa limakalvoa. Myös jotkut lääkitykset voivat aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

Miten heikentymistä voi ehkäistä?

Jos nenä tuntuu karstaiselta ja kuivalta, sitä voi kosteuttaa apteekista saatavilla A-vitamiinitipoilla tai -suihkeilla. Myös nenään suihkutettava öljy voitelee limakalvoa. Esimerkiksi flunssan aikana pika-avun saa mistä tahansa perusvoiteesta, jolla voi rasvata nenän sisustaa.

Jos ongelmana on kuiva huoneilma, ilmankosteuttaja voi tuoda avun vaivaan.

Mitä nenäverenvuodolle voi tehdä itse?

Kun nenästä vuotaa verta, kannattaa niistää nenä tyhjäksi, ottaa istuma-asento ja suunnata nenä kohti kattoa. Jos tuntuu, että veri valuu nieluun, etukumara asento on parempi. Nenään voi laittaa esimerkiksi pumpulitupon ja ottaa nenästä puristusotteen siten, että nenän sivua painetaan väliseinää vasten vähintään 15 minuuttia yhtämittaisesti. Niskan taakse tai otsalle voi tarvittaessa laittaa kylmäpussin, joka voi auttaa tyrehdyttämään vuotoa.

Milloin kannattaa suunnata lääkäriin?

Jos verenvuoto ei lopu omin keinoin noin 20–30 minuutissa, on syytä suunnata terveysasemalle tai päivystykseen.

Lääkärissä kannattaa käydä myös siinä tapauksessa, että verenvuodot ovat toistuvia eikä niille ole selkeää selittävää syytä, kuten kuiva limakalvo. Tällöin on syytä tutkia, ettei taustalla ole jotain sairautta, joka aiheuttaa verenvuotoa.

Millaisia toimenpiteitä lääkäri voi tehdä?

Yleislääkäri voi tyrehdyttää akuutin vuodon ”polttamalla” verisuonen kiinni sähköisellä työvälineellä tai kemiallisesti. Jos haavaa ei näy tai vuoto jatkuu polttamisesta huolimatta, nenään voidaan laittaa nenätamponi, joka laajenee ja painaa haavan umpeen. Tamponia voi joutua pitämään nenässä 1–3 vuorokautta.

Jos yleislääkärin käytettävissä olevat keinot eivät riitä, potilas lähetetään korvalääkärin hoidettavaksi. Korvalääkärillä on käytössään välineet, joilla voidaan tarvittaessa tehdä vaativampi toimenpide esimerkiksi, jos kyseessä on nenän takaosan vuoto. Hankalassa tapauksessa voi myös olla tarpeen selvittää tarkemmin, mistä vuoto on aiheutunut.

Voiko nenäverenvuoto olla vaarallinen?

Kertaluontoinen verenvuoto, jonka aikana potilas on hereillä ja vuoto hallinnassa, ei ole vaarallinen. Verenvuodosta aiheutuu riski silloin, jos potilas on tajuton ja veri pääsee valumaan nieluun ja tukkimaan hengitystiet.

Verenvuoto voi olla vaarallista myös silloin, jos se on hyvin voimakasta. Kova vuoto altistaa anemialle.

Tarvitaanko nenäverenvuodon jälkeen jälkihoitoa?

Jos kyseessä on yksittäinen vuoto, joka asettuu kotikonstein, ei jälkihoidolle yleensä ole tarvetta. Kuivuudesta kärsivää nenää ei kannata kaivaa tai niistää rajusti.

Mikäli vuotokohta on poltettu kiinni, tulisi niistämistä ja kovaa ponnistelua välttää muutaman päivän ajan. Lääkäri määrää lisäksi jatkohoidoksi nenävoiteen. Myös a-vitamiinitippoja voi käyttää.

Jos vuoto on hoidettu tamponilla, sen annetaan olla nenässä niin kauan, kunnes sen voi vetää nenästä ilman suurempaa vastustusta. Tähän menee usein 1–3 päivää.

Jos verenvuodon aiheuttaja on sairaus, se tulee hoitaa.

Kuvitus: iStockphoto