Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vähentää liitännäissairauksien riskiä
Huonosti hallinnassa oleva diabetes yhdessä korkean pitkäaikaisen verensokeritason kanssa voi heikentää terveydentilaa monin tavoin.
Diabetes mellitus on sairaus, jossa on lisääntynyt liitännäissairauksien riski. Riski kasvaa merkittävästi, jos hoitoa noudatetaan huonosti ja potilaan verensokeriarvot ovat olleet pitkään koholla.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Liitännäissairaudet johtuvat verisuonten ja hermojen vaurioista. Aikaisemmin, kun tehokasta hoitoa ei ollut vielä saatavilla, sokeus tai amputaatio diabeteksen seurauksena ei ollut harvinainen. Tilanne on nykypäivänä onneksi toinen.
Mistä liitännäissairaudet johtuvat?
Huonosti hoidettu diabetes johtaa kehon pienissä ja suurissa verisuonissa keräytymiin ja ahtaumiin. Ahtaumat johtavat puolestaan silmien, munuaisten, hermojen, jalkojen, aivojen, sydämen ja suurten verisuonien (valtimoiden) vaurioihin.
Valitettavasti useimmat liitännäissairaudet ovat peruuttamattomia. Sairauksien ennaltaehkäisy on siten erittäin tärkeää.
Kokonaisriski ratkaisee
Peruuttamattomien vaurioiden riski kasvaa sitä enemmän, mitä useampia seuraavista riskitekijöistä henkilöllä on.
Muutamia näistä ovat:
- Korkea verenpaine.
- Kohonneet veren lipidit (kolesteroli ja triglyseridit).
- Tupakointi.
- Ylipaino.
- Perinnöllinen rasite lisääntyneen sydän- ja verisuonitautien esiintyvyyden kanssa lähisuvussa.
- Aiempi sydäninfarkti tai aivohalvaus.
- Liikunnan vähäisyys.
Liitännäissairauksille altistavilla riskitekijöillä on siten suuri merkitys henkilön kokonaisterveyden kannalta. Liitännäissairauksien ennaltaehkäisyyn tulisikin kiinnittää yhtä paljon huomiota kuin varsinaisen diabeteksen hoitoon.
Diabetesta sairastavan liitännäissairaudet
Silmät
Pienten verisuonten ahtautuminen (verisuonten rasvoittuminen, ateroskleroosi) voi johtaa verenkierron heikkenemiseen ja verenvuotoon silmän verkkokalvolla (retinopatia). Sairaus voi johtaa näön heikkenemiseen ja pahimmillaan sokeutumiseen. Säännöllisillä silmälääkärin tekemillä tarkastuksilla sairaus voidaan havaita aikaisessa vaiheessa ja hoito voidaan aloittaa ajoissa.
Munuaiset
Munuaisten verenkierto voi heikentyä diabetesta sairastavilla, mikä on munuaisvaurioille altistava tekijä.
Ensimmäisiä munuaisvaurion merkkejä ovat:
- Valkuaisen lisääntynyt erittyminen virtsaan.
- Munuaisten tuottaman kreatiinin lisääntyminen.
Munuaisten toiminnan heikentyminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa dialyysihoidon tarpeeseen.
Hermot
Diabetes voi vaurioittaa hermokudosta. Tämä koskee erityisesti jalkojen hermoja. Hermokudoksen heikentynyt verenkierto voi johtaa siihen, että henkilö menettää kyvyn tuntea:
- Kipua
- Tärinää
- Lämpötilan muutoksia
Jaloissa voi tuntua myös kipua ja polttavaa tunnetta varsinkin yöaikaan.
Jalat
Diabetespotilaan jalat voivat olla vaaravyöhykkeessä seuraavista syistä:
- Huono verenkierto.
- Alentunut kipuherkkyys.
- Infektiotaipumus.
- Haavojen huono paraneminen.
Mikäli jaloissa on huonosti parantuvia haavoja ja jalkojen tunto on heikentynyt on oltava varuillaan. Ellei tällaisia muutoksia hoideta kunnolla, ne voivat pahimmassa tapauksessa johtaa kuolioon (spontaaniin kudoskuolemaan), mikä tarkoittaa, että osa jalkaterää tai jalkaa saatetaan joutua amputoimaan. Tästä syystä jalkojen tutkiminen on tärkeä osa lääkärintarkastusta.
Sydän ja aivot
Diabetespotilailla on lisääntynyt sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski. Riski kasvaa, jos henkilöllä on samanaikaisesti useita edellä mainituista riskitekijöistä.
Miten liitännäissairauksia voidaan ehkäistä?
Sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämiseksi on:
- Pidettävä verenpaine normaalina.
- Lopetettava tupakointi.
- Pyrittävä alentamaan veren kolesterolia ja muita veren lipidejä, kuten triglyseridejä.
- Yritettävä tarvittaessa laihtua.
- Liikuttava säännöllisesti.
- Pidettävä verensokeritaso hallinnassa.
On selvää näyttöä siitä, että verensokerin tasapainon hyvä hallinta vähentää diabeteksen liitännäissairauksien esiintyvyyttä hermoissa, verkkokalvolla ja munuaisissa. Samalla pienenee myös sydän- ja verisuonitautien riski.
Diabeteksen hyvä hallinta, säännöllinen seuranta ja riskitekijöiden minimoiminen on paras keino diabetespotilaan toimintakyvyn ylläpitämiseksi ikävuosien karttuessa.
Tiedot tarkastanut: Remy Waardenburg, yleislääketieteen erikoislääkäri, lääketieteellinen toimittaja Medibas
Lähteet:
Medibas
-
Tunnista diabeteksen esioireet ja ehkäise sairaus elintavoilla
Esidiabetekseksi kutsutussa tilassa elimistön sokeriaineenvaihdunta on jo heikentynyt normaaliin verrattuna. Tilan kehittyminen tyypin 2 diabetekseksi pyritään estämään hyvällä hoidolla ja elämäntapamuutoksilla.
-
Diabeetikon huonovointisuus voi olla merkki ketoasidoosista
Diabeettisessa ketoasidoosissa elimistöön kertyy happoja, mutta verensokeri voi olla jopa normaali. Tilaa esiintyy erityisesti tyypin 1 diabeetikoilla.
-
Diabeetikon ei tarvitse täysin luopua alkoholista – muista silti seuraavat asiat
Runsas alkoholinkäyttö voi laskea verensokeria ja aiheuttaa hypoglykemian. Asioihin varautumalla hauskaa voi pitää turvallisesti.
-
Lähes puolella kakkostyypin diabeetikoista on diabeettinen munuaissairaus
Merkittävimpiä riskitekijöitä diabeettiselle munuaissairaudelle ovat diabeteksen pitkä kesto ja pitkäaikainen huono sokeritasapaino. Sairaudelta voi välttyä parhaiten terveillä elintavoilla.