Lähes puolella kakkostyypin diabeetikoista on diabeettinen munuaissairaus
Tietoa | Diabetes 1 ja 2

Lähes puolella kakkostyypin diabeetikoista on diabeettinen munuaissairaus

Merkittävimpiä riskitekijöitä diabeettiselle munuaissairaudelle ovat diabeteksen pitkä kesto ja pitkäaikainen huono sokeritasapaino. Sairaudelta voi välttyä parhaiten terveillä elintavoilla.

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Lähes puolella tyypin 2 diabetekseen sairastuneista on sen aiheuttama munuaissairaus, ja jopa 70 prosentilla hoidossa olevilla on lieviä muutoksia munuaisissa.

Diabeteksesta johtuvan munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan ehkäistä. Siksi on tärkeä tarkkailla jokaisen diabeetikon munuaisten kuntoa säännöllisillä veri- ja virtsakokeilla.

– Korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia. Diabeettisen munuaissairauden hoidossa tärkeää on verenpaineen hyvä hoito. Myös veren rasva-arvoihin ja sokeritasapainoon on kiinnitettävä huomiota, sanoo emeritusprofessori Jukka Mustonen tiedotteessa.

Elintavoilla voi ehkäistä munuaissairautta

Diabetes on yksi maailman nopeimmin yleistyvistä sairauksista. Suomen munuaistautirekisterin mukaan tyypin 2 diabeteksen aiheuttama munuaissairaus alkoi lisääntyä 80-luvun puolivälistä ja jo 90-luvun lopussa se oli kroonisen munuaissairauden yleisin syy. Vuonna 2017 munuaistautirekisterin mukaan 30 prosentilla dialyysihoidon aloituksen syy oli tyypin 1 tai 2 diabeteksen aiheuttama munuaissairaus.

Normaalipainoon pyrkiminen on tärkeä keino ehkäistä tyypin 2 diabetesta ja munuaissairautta. Ylipainon välttämisen lisäksi jo puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Myös kovan rasvan välttäminen ja pehmeiden rasvojen käyttö sekä ravintokuitujen lisääminen kannattaa. Tupakointi edistää diabeettisen munuaistaudin kehittymistä ja etenemistä. Se nostaa myös verenpainetta.

– Tyypin 2 diabeteksen lisääntymisen tärkein syy on lihavuusepidemia. On kylmä tosiasia, että lihavuus johtuu liiallisesta kalorimäärästä.

Mistä diabeettisen munaissairauden tunnistaa?

Diabeettinen munuaissairaus ei aiheuta mitään oireita, kunnes on kehittynyt munuaisten vajaatoiminta. Tuolloin on usein menetetty jo 80–90 prosenttia munuaisten toiminnasta. Tästä syystä on erittäin tärkeää seurata kaikkien diabeetikoiden munuaisten toimintaa.

Kun munuaisten toiminta on heikentynyt merkittävästi, on havaittavissa seuraavia oireita:

  • väsymys
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • ihon kutina
  • metallin maku suussa
  • happamat röyhtäykset.

5 keinoa munuaissairauden välttämiseksi

  • Vältä ylipainoa.
  • Jos sinulla on diabetes, pyydä lääkäriä tutkimaan säännöllisesti munuaistesi kunto.
  • Hyvä sokeritasapaino vähentää diabeetikon riskiä munuaisvaurioon.
  • Huolehdi verenpaineen hyvästä hoidosta.
  • Liiku säännöllisesti.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto
Kuvitus: Shutterstock