Katupöly on jokakeväinen riesa – herkimmät saavat vaikeita hengitysoireita
Tietoa | Astma

Katupöly on jokakeväinen riesa – herkimmät saavat vaikeita hengitysoireita

Katupöly koostuu suurimmaksi osaksi karkeista hiukkasista, jotka ärsyttävät ylempiä hengitysteitä. Haitallisinta pöly on silloin, kun sen sisältämät pienhiukkaset pääsevät alempiin hengitysteihin.

Erityisesti hengityssairauksista kärsivät tunnistavat ilmassa leijailevan katupölyn heikentyneenä olotilana. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita myös terveille, mutta esimerkiksi keuhkosairailla ja sydänsairailla katupöly voi heikentää keuhkojen toimintaa, aiheuttaa astmaoireita tai lisätä astman pahenemisvaiheita. Pitkäaikainen altistuminen voi pahentaa kroonisia sairauksia ja jopa lyhentää elinikää.

Katupöly koostuu suureksi osaksi hiekasta ja asfaltista, mutta se sisältää myös nokihiukkasia, autojen renkaista, jarruista ja muista osista irtoavaa materiaalia, maaperän mikrobeja ja siitepölyä. Suurin osa katupölystä on karkeita hiukkasia, jotka ärsyttävät ylähengitysteitä ja poistuvat yskimällä. Mukana on kuitenkin myös pienhiukkasia, jotka tunkeutuvat keuhkorakkuloihin, ja pysyvät elimistössä kuukausia tai jopa vuosia.

Suojaudu katupölyltä

Paras tapa suojautua katupölyltä on mahdollisuuksien mukaan välttää erityisen pölyisiä alueita tai käyttää P2-luokan hengityssuojainta. Hengityssuojain ei välttämättä sovi, jos kärsit keskivaikeasta tai vaikeasta astmasta tai sydämen vajaatoiminnasta, sillä se voi vaikeuttaa hengittämistä entisestään.

Muista myös nämä keinot:

  • Suojaa koti hiukkassuodattimin ja huolehdi suodattimien puhdistamisesta ja vaihdosta.
  • Vältä ikkunoiden avaamista tai asenna ikkunoihin pölysuodatin.
  • Pidä lääkärin määräämät lääkkeet mukana ulkona liikkuessasi.
  • Muista myös lasten suojaaminen. Lapsia kannattaa ulkoiluttaa kaukana vilkasliikenteisiltä teiltä. Lapsille suunnattuja hengityssuojaimia ei toistaiseksi ole saatavilla.

Lue myös, miten vaikeasta astmasta kärsivä Pauliina ratkaisi katupölyongelman.

Hoida katupölyn aiheuttamia oireita

Katupölykautena voi olla tarpeen suurentaa lääkityksen annosta. Keskustele sopivasta annostuksesta lääkärin kanssa. Ärsytysoireita voi helpottaa nenäkannun ja suolaliuoksen avulla.

Voit tarkastella ilmanlaatutilannetta Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Artikkeliin on haasteltu Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijaa Anne Vuorenmaata.

Muut lähteet: Hengitysliitto, Ilmatieteenlaitos, THL
Kuvitus: Shutterstock