Katso video: Miten onnistuu osteoporoosin omahoito?
Omahoito on olennainen osa osteoporoosin hoitoa. Hyvällä hoidolla pidetään huolta arjen toimintakyvyn säilymisestä ja vältetään kaatumiset.
Omahoidon kulmakivet ovat monipuolinen ruokavalio: riittävä kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti sekä monipuolinen liikunta ja kaatumisten ehkäisy. Lääkkeettömän omahoidon tärkein tavoite on ehkäistä luunmurtumia, ja sitä on jatkettava koko elämän ajan. Osa tarvitsee lääkkeettömän hoidon rinnalle myös luulääkkeen, jonka annostus ja kesto määritetään henkilökohtaisesti.
Saitko RSV-diagnoosin?
Oletko yli 60-vuotias? Sairastuitko RSV-infektioon? Millaisen sairauden RSV aiheutti sinulle tai läheisellesi? Olemme kiinnostuneita kuulemaan sinun tai läheisesi kokemuksista.
Katso Luustoliiton videolta vinkit, joiden avulla koostat sopivan ruokavalion ja liikuntasuunnitelman. Kaiken keskiössä on monipuolisuus!
Lue myös:
Mistä tiedän, onko minulla osteoporoosi?
-
Nivelrikossa kohtuullinen liikunta ylläpitää toimintakykyä
Kohtuullisen liikunnan harjoittaminen on hyödyllistä nivelrikosta kärsivälle. Selkeä näyttö liikunnan ehkäisevästä tai nivelrikkoa hidastavasta tehosta on silti puutteellista.
-
Aikuisen tavallisin polvikivun syy on nivelrikko
Joka kolmannella potilaalla sairaus on oireeton.
-
Ylipaino kasvuiässä altistaa lonkan virheasennoille
Tyypillinen fysiolyysipotilas on murrosikäinen ylipainoinen poika, joka valittaa polvikipua. Syy löytyy väärään asentoon liukuneesta lonkasta.
-
Suonikohjuja joka kolmannella: hoitovaihtoehtoja on useita
Päivän mittaan lisääntyvä turvotus, kipu ja kutina ovat yleisimpiä suonikohjujen aiheuttamia oireita.