Onko sinulla kortisonilääkitys? Näin voit pienentää osteoporoosin riskiä
Tietoa | Osteoporoosi

Onko sinulla kortisonilääkitys? Näin voit pienentää osteoporoosin riskiä

Glukokortikoidit, joihin kortisonikin kuuluu, suurentavat osteoporoosin riskiä, mutta riskiä voi onneksi pienentää elintavoin ja tarvittaessa luulääkityksellä.

Kysyimme HUS:n endokrinologian ylilääkäriltä ja sisätautien, endokrinologian ja geriatrian erikoislääkäriltä Leo Niskaselta, miten glukokortikoidin aiheuttamaa osteoporoosiriskiä voisi pienentää.

On syytä panostaa mahdollisen lääkityksen lisäksi myös lääkkeettömään hoitoon: ravitsemukseen, voimaharjoitteluun ja luustoa kuormittavaan liikuntaan.

1. Miten alentaa osteoporoosiriskiä elintavoilla?

Aina, kun käytetään glukokortikoidihoitoa, tulisi kiinnittää huomiota myös luuston huoltoon heti hoidon alusta alkaen. Lääkäri arvioi, millaiset huoltotoimet ovat tarpeen.

Voimaharjoittelun vaikutus on erityisen suuri, sillä glukokortikoidihoito aiheuttaa lihaskatoa, samoin osteoporoosi kehittyessään. Lihaskato altistaa kaatumisille, jolloin myös murtumariski suurenee.

Ravinnolla tai esimerkiksi tablettina otetulla ravintolisällä tulee turvata riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. Kalsiumia tarvitaan glukokortikoidihoidon aikana tavallista enemmän, noin kaksi grammaa vuorokaudessa.

2. Milloin tarvitsen luulääkettä?

Lääkkeiden tarpeeseen vaikuttavat potilaan ikä ja murtumariski. Alle 50-vuotiaiden osteoporoosin lääkehoidosta ei ole merkittävää hyötyä.

luustoliitto logo2Arvioinnin apuna voidaan käyttää FRAX-laskuria, joka arvioi murtumavaaraa. Murtumariskiin vaikuttaa erityisesti sellaisten murtumien historia, jotka syntyvät kaaduttaessa samalta tasolta tai pudottaessa alle metrin korkeudelta. Tällaisia murtumia kutsutaan matalaenergisiksi murtumiksi.

Aivan lyhyen, esimerkiksi parin viikon mittaisen, kortisonikuurin takia ei yleensä synny tarvetta luulääkitykselle, mutta pidempiaikaisessa hoidossa sitä usein tarvitaan. Jos lääkäri arvioi, että luulääkkeelle on tarvetta, se aloitetaan useimmiten samanaikaisesti glukokortikoidihoidon kanssa.

Yleisimmin käytetyt lääkkeet ovat bisfosfonaatteja, jotka on todettu tehokkaiksi ja turvallisiksi. Bisfosfonaatit voi ottaa joko suun kautta tai suonensisäisesti.

Luulääkehoito jatkuu yleensä niin kauan kuin glukokortikoidihoitokin. Hoidon päätyttyä lääkäri voi tehdä kokeita, joiden perusteella hän päättää luulääkehoidon jatkamisesta.

 

Voit testata luustoterveyttäsi sekä murtumien ja osteoporoosin todennäköisyyttä tekemällä Luustoliiton luustoterveystestin.

Kuvitus: iStockphoto

Yhteistyössä Luustoliitto